limke in gaserji limke in gaserji

Limke in gaserji / kdo so to?

Limke in gaserji? Ste v teh dneh prvič slišali ti dve besedi? Niste edini. Veliko nas je “boomerjev,” ki smo začudeni gledali, ko sem pred časom ti dve besedi prvič slišali. Gre za sleng mlajših generacij in z besedama limke in gaserji opisujejo mlajše pripadnike balkanske subkulture. Limke so dekleta, gaserji so fantje. V naših časih smo temu rekli “čefur” – ker ta beseda je opisovala “attitude” in ne nacionalnost. Spodaj bom poskusil vleči paralele med nekoč in danes.

Značilnost limk in gaserjev so trenirke ali oprijete kavbojke ali hlače. V naših časih so bili to “šuškavci,” nikomur pa ni prišlo na misel, da bi nosil oprijete kavbojke, ker tega takrat ni bilo. Limke in gaserji nosijo superge – večinoma “najkice”. Tudi v naših časih so bile “adidaske” del oblačenja “čefurjev”. Niso bile zgolj znamke Adidas, ampak tudi ostale znamke.

En del moške garderobe se očitno ni spremenil – “pederuše” oz. tiste torbice za čez ramo. To je bilo nekoč in to je še vedno del obvezne opreme “gaserjev”. Gaserji “furajo” električne skiroje, “čefurji” pa so raje avtomobile – tudi ukradene, ali pa “vespe,” ki po možnosti niso bile njihove. Slednji so tudi nosili bele “štumfe,” ki so tudi del sloga oblačenja “gaserjev”.

Limke in gaserji uporabljajo, “trdi L” in uživajo ob balkanski glasbi. Tudi to se ni spremenilo. Tudi “čefurji” nekoč so imeli svoje “sleng” in poslušali balkansko glasbo. Spremenili so se samo avtorji glasbe in zvrst. Sedaj mladi v tej glasbi iščejo svoje idole – “bahato” in “bling bling,” včasih je bilo to sicer malce drugače, ampak vseeno je šlo za precej podobne vzorce.

Gaserji tudi “pufajo” oz. vejpajo, kar naj bi bila značilnost. No, “čefurji” so ponavadi kadili. In bili glasni v lokalih. Ker jih je bilo vedno več skupaj, so bili glasni. Tudi gaserji so podobni in imajo podobno obnašanje. No, gaserji in limke “hengajo” v McDonaldsu, medtem ko so čefurji bili prisotni v lokalih, kjer so tudi delali “sranje”.

Sicer ne vem kako je s športnim udejstvovanjem limk in gaserjev – ampak čefurji so imeli radi šport – nogomet še posebej. Mogoče pa je v tem razlika med to subkulturo in čefurstvom?!?

V bistvu je ogromno paralel med limkami in gaserji in čefurji, kot smo jih nekoč poznali. Kot sem že omenil, čefur ni bil zgolj človek iz držav ex Juge. To je bil “attitude” – način obnašanja, oblačenja in pogovarjanja. Tudi limke in gaserji niso nacionalno omejeni, ampak v to “subkulturo” spadajo mladi različnih narodnosti. Gre za “attitude”. Gre za iskanje svojega prostora pod soncem in nekaterim je všeč ta “trdi L” in ta slog oblačenja.

Se spomnite, ko so bili pred leti na “sceni” hipsterji? Pa pred tem še n-različnih subkultur? Sicer je težko primerjati subkulture iz različnih obdobij, ker nekateri so bili proti vsemu, drugi pa so samo odkrili nov “lifestyle” in niso bili družbeno kritični.

Čez par let, ko bo ta sociološki pojav minil, se bodo marsikateri starši oddahnili in bodo veseli, ko bodo mladi odkrili kakšno novo subkulturo in jo bodo želeli pripadati. Do takrat pa bo to precej naporno obdobje za starše in tudi za otroke, ki se trudijo, da bi našli svoj prostor v takšnih skupinah.

limke in gaserji
limke in gaserji
  1. Kaj pa etimologija teh dveh besed? Limke si predstavljam da so udarjene na pločevino – lim. Kaj pa gaserji? Gas ali Gas(tm)?

Komentarji so zaprti.