Otrok umrl, ker sta ga starša pustila v avtu / ne puščajte otrok in živali v avtu

Pisalo se je leto 2018, ko sem objavil zapis Poleg otroka odložite telefon, službeno kartico ali kosilo – tako ga ne boste pozabili v avtomobilu in v njem pisal o primeru iz ZDA, ko je oče v vozilu za 10 ur pozabil hčer in je enoletnica na 50 stopinjah umrla zaradi vročine.  Pet let kasneje se je ta scenarij zgodil v Sloveniji. V avtu je umrl 2 leti star otrok.

Ko sem leta 2018 pisal o tem primeru in o tem, da so strokovnjaki svetovali, da naj starši poleg otroka pustijo telefon, službeno kartico ali kosilo, da ne pozabijo na otroka, sem bil “zgrožen”. Ker mi ni bilo povsem jasno, kako se to lahko zgodi.

Ampak očitno se to dogaja in očitno se zgodi, da starši ne opazijo, da nimajo otroka s seboj in da so ga očitno nekje pozabili. Pa vendar se ne bom postavil na nobeno stran in pametoval o tem, kako se to lahko zgodi. Očitno se lahko.

Ali se ljudje ne zavedajo, da je otrok odgovornost? Da je otrok nekaj, kar se ne naveličaš in daš v kot, kot marsikdo stori. Otrok je odgovornost in ko je potrebno poleg otroka odložiti telefon, takrat se moramo zavedati, da smo nekje v evoluciji precej zgrešili in predvsem da bi se morali vprašati o našem poslanstvu in tudi o tem, kaj je sploh naše bistvo življenja.

Podobna zgodba je tudi z živalmi, ki ostanejo zaprte v vročih vozilih. Zakaj in kako se to zgodi mi ni jasno, ampak očitno se. Ob tem dogodku v Preboldu sem zgrožen in šokiran. In upam, da bo tole dovolj dober opomnik za vse starše, ki vozite malčke s seboj v vozilu, da otroka ali pa živali ne puščate v avtu. Tudi če gre za par minutni skok čez cesto ..

Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko pomagamo z nekaj preprostimi nasveti, in sicer (vir):

  • položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.) in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim;
  • na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo;
  • pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Otroci so lahko čisto tiho ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.

Ne obsojajmo

Mnogi mladi starši so zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. Večina ljudi je mislila, da se njim to ne more zgoditi, zato bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!