Refresh

This website www.had.si/blog/2024/04/02/zivimo-v-svetu-ko-v-medijih-ne-locis-vec-med-prvoaprilsko-salo-in-resnicno-novico/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Živimo v svetu, ko v medijih ne ločiš več med prvoaprilsko šalo in resnično novico

Včeraj je bil 1. april. Dan za prvoaprilske šale. Pa vendar živimo v svetu, kjer je težko ločiti resnično novico in tisto, ki naj bi bila prvoaprilska šala. Vsaj v medijih. Novica, da bodo na dobrodelni dražbi prodajali posteljo, v kateri je spal Ronaldo, se mi zagotovo ni zdela prvoaprilska šala, ampak nekaj povsem realnega. No, bila je prvoaprilska šala. Ali res potrebujemo v svet fejk novic še vedno prvoaprilske šale?

Ko sem bil otrok, je bil 1. april zabaven. Prav smešni poskusi, kako nekoga “naplahtati,” so ponavadi padli na precej neplodna tla. Ampak to nas ni ustavilo, da nismo vsaj poskušali. Potem me časovni stroj vrže v nek drug čas in prostor, kjer so novice in informacije, ki se pojavljajo v medijih, tako “bizarne,” da težko ločim, ali gre za šale ali pa za dejansko prave novice.

Ker se na internetih ustvarja vse več fejk novic in vse več novic meji na mejo normale, se mi zastavlja precej preprosto vprašanje – ali je medijem res potrebno še vedno sodelovati v tem? Ali ne bi raje sledili svojemu poslanstvu in etiki in objavljali informacije, ki so preverjene?

Ja, postelja Ronalda je nekaj, kar mi je včeraj dalo misliti. Pozabil sem, da je 1. april in ko sem bral novice in zasledil to s posteljo, sem bil prepričan, da gre za resnično informacijo. Nič nenavadnega. Zagotovo bi kdo kupil brisačo, s katero si je Ronaldo obrisal telo, ali pa zavrženo “palčko za ušesa,” ki jo je pustil v kopalnici.

“Sometimes truth is stranger than fiction.” Še posebej v času in prostoru, v katerem živimo. Verjetno nisem edini, ki je padel na “foro” včeraj in ki bi bil precej bolj vesel, če bi bile novice dejansko vredne objave in bi bile preverjene. Za 1. april pa bi lahko preskočili te “fejk” novice, saj je dovolj, da živimo v “fejk” svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja