2000 evrov neto, plačano stanovanje, hrana in vse napitnine. Znanje angleškega jezika je obvezno. To je več mesecev ponujala lastnica restavracije na Krku za 8-urni delovni čas, vendar ni bilo odziva s strani domačih delavcev. Zato se je odločila, da zaposli Filipince – ti z veseljem sprejmejo delo, so pridni in predvsem – po nekaj dneh ne pobegnejo, kot se ji je to že zgodilo. Hrvaški turizem rešujejo filipinski delavci.
- Kupovanje nepremičnine na Hrvaškem / par nasvetov iz prve roke
- Temperatura morja v Malinski na Krku je 27 stopinj / in še vedno obstajajo zanikovalci podnebnih sprememb
- Jama Biserujka na otoku Krku
- Najstarejše drevo na otoku Krk / skoraj 1000 let staro drevo koprivovca
- Obzova – najvišji vrh otoka Krk / 568 metrov nad morjem
- Hotel Haludovo Krk / kako propada nekoč prestižni hotel Haludovo
Zgodba je resnična. Verjetno bi, če bi po drugih lokalih na Krku ali drugod po Kvarnerju povprašali lastnike restavracij, dobili zelo podoben odgovor. Domačinom očitno ni do dela, ali pa jim zadošča, da njihovi starši oddajajo apartmaje in zaslužijo dovolj, da mladim ni treba delati.
Zakaj sploh pišem o tem? Ker sem v zadnjem letu na otoku Krku opazil veliko Filipincev. Čez zimo so delali v gradbeništvu, kjer nastajajo novi počitniški kompleksi. Ko se začne sezona, pa so lokali polni Filipink in Filipincev – prijaznih, delovnih in zavzetih ljudi, ki se kljub težavam z jezikom trudijo in se z njimi vse lahko dogovoriš.
Ko sem bil otrok in sem z družino dopustoval v Istri, me je vedno čudilo, zakaj so natakarji oziroma osebje v restavracijah neprijazni. Takrat so na sezonsko delo prihajali ljudje iz notranjosti Hrvaške, ki niso bili posebej ustrežljivi. Istrani jih v resnici niso marali, saj so “metali slabo luč” na njihovo gostoljubnost.
Kasneje, po osamosvojitvi Hrvaške, so v Istro prihajali sezonski delavci iz Srbije in Bosne, a tudi ta rešitev se za lastnike restavracij ni izkazala kot idealna. Danes pa so tu Filipinci – povsem drugačni od tega, kar sem bil vajen.
Očitno so Hrvati našli način, kako rešiti svoj turizem. Edina težava je, da so birokratski postopki za tuje delavce zelo zapleteni in lastnikom restavracij precej otežujejo situacijo.