had blog roni kordis had blog roni kordis

Jebemti DURS in dohodnino

DURS oz. Davčna uprava Republike Slovenije je institucija, ki skrbi med drugim tudi za dohodninske odločbe. In na njihovi spletni strani je lepo razloženo, do kdaj moramo rezidenti RS oddati napoved, to je do 31. marca, sicer se zgodi slednje:
Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če ne predloži napovedi v predpisanem roku.
Z globo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi oziroma v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke in s tem zavede davčni organ v zmoto.
Davčna napoved, vložena v dveh mesecih po roku za vložitev davčne napovedi, velja za nepravočasno vloženo. Davčna napoved, vložena pozneje, velja za nevloženo
.”
In potem sledi tole:
Dohodnina mora biti odmerjena do 31. oktobra za preteklo leto. Odločbo izda davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca do 31. oktobra za preteklo leto. Če dohodnina do tega roka ni odmerjena, še ne pomeni, da davčni organ po poteku tega roka ne more več izdati odločbe o odmeri dohodnine.
In zakaj se jezim nad DURS-om. Z boljšo polovico si deliva stroške in ostale stvari in tako sva tudi preračunala kaj se bolj splača. Da vsak dobi nekaj nazaj, da jaz plačam več in ona dobi več nazaj ali kaj tretjega. In je bila najboljša možna varianta ravno to, da jaz plačam 25k sit dohodnine in Barbka dobi nazaj okrog 130k sit. Lepa vsota, ta slednja, ki pride vedno prav! Ampak seveda, če se to dogaja kje drugje, kot v naši čudoviti in pošteni in tako super oh in sploh RS, kjer imamo najboljšega finančnega ministra, ki bo poskrbel, da nam sploh ne bo več potrebno pisati dohodninskih obrazcev, ampak nam bo držva kar sama vzela, kar “je njenega”!.
Jaz sem v roku plačal, kar sem imel na dolgu, Barbka pa je čakala, da dobi nazaj denar, ki sva ga v določenem obdobju resnično potrebovala. Pa ni bilo odmere. In človek čaka in čaka. Pred 14 dnevi pokliče na DURS, kjer ji jezna “gospa” pove, da imajo do konca oktobra čas, da uredijo te stvari in naj nikar ne priganja, ker se ne bo nič spremenilo. Ok, razumem. Pustiva času čas in čakava, da pride 1. november. In seveda se ni stvar spremenila. Še vedno ni odmere, še vedno ni denarja. Nekomu bi lahko teh 130k sit pomenilo preživetje, mogoče možnost plačila dolgov ali pa preprosto nakup toplih čevljev in jakne. Ampak to seveda ni pomembno. Če bi jaz zamudil s plačilom za par dni, bi dobil opomin, ko držva zamuja ni niti opravičila.
A obstaja kakšna možnost, da zahtevam zamudne obresti za ves ta čas, ko je držva presegla rok za odmero? Evropsko sodišče? Ali pa je to zgolj in samo utopija? Oz. a je to način s katerim držva ravna z nami davkoplačevalci, ki jo tako celo leto brezplačno financiramo in potem, ko bi morala vrniti nazaj, tega pač ne stori v zakonsko določenih rokih?
Se strinjate s takšno držvo? Se strinjate s takšnim odnosom držve do davkoplačevalcev?

 1. Tudi sama sem se letos jezila, s tem da je pri nas znesek še bistveno višji. Kar nekaj klicev na lokalno izpostavo DURS je bilo potrebnih, kjer sem izvedela le, da je vse v redu in da dohodnina bo.

 2. če se boš spuščal v tožbo z držvo nima smisla. Sami se doma že več let tožimo z držvo zaradi previsoko odmerjene dohodnike pa ni videti rešitve. Smo v nekem začaranem krogu kjer sklicujejo vedno novi členi zakonov, kjer se tožbe prenašajo iz sodišč na druga sodišča itd. Zavlačujejo totalno. Potem pa končno enkrat priznajo napako, ampak naslednjo leto je pri dohodnini isti cirkus….in spet vse na novo.

  Za kozlat.

 3. Predlagam odlično rešitev: poskušaj nekako poskrbeti, da boš imel veliko dohodkov prek avtorskih pogodb. Tam vsi nekako nakazujejo davkariji kot akontacijo kakšnih 25% od osnove, dohodninska stopnja pa je seveda tam nekje okoli 40%, zato te naslednje leto sploh ne bo skrbelo, kdaj boš od držve dobil kaj nazaj, pač pa boš lahko užival v nerganju nad tem, koliko moraš še doplačati :)))

 4. Ill-advised, si prepričan, da to drži? Meni od AH odmerijo za dohodnino le 10%?

 5. Hirkani: tole pa ne vem če bo prav. Kolikor vem bo 40% kar držlo…

 6. Robi, sem šla gledat izpiske :) in takoj klicala urednico, pa nič ne ve.

 7. Če ti(vama) je kaj v tolažbo: finanzminister je menda na Studio City prijavil, da še nikoli ni dobil odločbe pred božičem (!?), sicer pa davkarija ne “prime” na telefonsko urgenco, je treba pisno urgirat in zato plačat 3,6k takse (!?), ne glede nato, kdo se je zmotil. Da o obrestih ne bi posebej, ker če se ti je od prejšnjih let nabral kakšen minus (ker imajo poknjiženo z zamudo), potem od tega padajo zamudno obresti in je zadevo skoraj nemogoče razčistiti. Btw, zamudne obresti so zdaj 12 % na leto, prvi obisk pri advokatu je 10k, opomin, ki ga sestavi pa 40k (brez njega ne gre). Zdaj pa računajte! Glede AH se zna zgoditi, da je pojasnilo šefa Urada (celo pisno) lahko drugačno od drugega. Z medaljo za zasluge nagrajeni direktor pa je po radiu trdil, da moramo biti držvljani “u nulo” seznanjeni z Zakonom (!?). Ja, saj potem jih pa sploh ne rabimo.

 8. @Hirkani:

  Nisem nikakršen strokovnjak za te zadeve, ampak jaz si to predstavljam nekako takole: v dohodninsko osnovo se ti šteje razlika med bruto zneskom avtorske in stroški; stroški so po defaultu 10% (domnevam, da se da uveljavljati večje, če zmoreš to dokazati s kakšnimi računi ali čim podobnim). Torej 90% bruto zneska pride v tvojo osnovo na dohodnino, od osnove za dohodnino pa moraš pač plačati dohodnino po stopnji, ki je pač odvisna od tega, v kateri dohodninski razred padeš — za večino ljudi bo mejna stopnja nekje okoli 35-40%.

 9. Danes je 8. 11. 2006 pa še nisem dobil odločbe. Naslednje leto pa hvalabogu ne bo potrebno oddajat dohodnine :) .

 10. Jaz odločbe za umrlim očetom nisem dobila za leto 2005, pa so mi pojasnili januarja letos, da se zelo trudijo prilagoditi računalniški sistem tej novosti, da dobimo dediči po umrlem vrnjeno akontacijo dohodnine, Le kdaj???

Komentarji so zaprti.