DURS oz. Davčna uprava Republike Slovenije je institucija, ki skrbi med drugim tudi za dohodninske odločbe. In na njihovi spletni strani je lepo razloženo, do kdaj moramo rezidenti RS oddati napoved, to je do 31. marca, sicer se zgodi slednje:
Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če ne predloži napovedi v predpisanem roku.
Z globo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi oziroma v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke in s tem zavede davčni organ v zmoto.
Davčna napoved, vložena v dveh mesecih po roku za vložitev davčne napovedi, velja za nepravočasno vloženo. Davčna napoved, vložena pozneje, velja za nevloženo
.”
In potem sledi tole:
Dohodnina mora biti odmerjena do 31. oktobra za preteklo leto. Odločbo izda davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca do 31. oktobra za preteklo leto. Če dohodnina do tega roka ni odmerjena, še ne pomeni, da davčni organ po poteku tega roka ne more več izdati odločbe o odmeri dohodnine.
In zakaj se jezim nad DURS-om. Z boljšo polovico si deliva stroške in ostale stvari in tako sva tudi preračunala kaj se bolj splača. Da vsak dobi nekaj nazaj, da jaz plačam več in ona dobi več nazaj ali kaj tretjega. In je bila najboljša možna varianta ravno to, da jaz plačam 25k sit dohodnine in Barbka dobi nazaj okrog 130k sit. Lepa vsota, ta slednja, ki pride vedno prav! Ampak seveda, če se to dogaja kje drugje, kot v naši čudoviti in pošteni in tako super oh in sploh RS, kjer imamo najboljšega finančnega ministra, ki bo poskrbel, da nam sploh ne bo več potrebno pisati dohodninskih obrazcev, ampak nam bo držva kar sama vzela, kar “je njenega”!.
Jaz sem v roku plačal, kar sem imel na dolgu, Barbka pa je čakala, da dobi nazaj denar, ki sva ga v določenem obdobju resnično potrebovala. Pa ni bilo odmere. In človek čaka in čaka. Pred 14 dnevi pokliče na DURS, kjer ji jezna “gospa” pove, da imajo do konca oktobra čas, da uredijo te stvari in naj nikar ne priganja, ker se ne bo nič spremenilo. Ok, razumem. Pustiva času čas in čakava, da pride 1. november. In seveda se ni stvar spremenila. Še vedno ni odmere, še vedno ni denarja. Nekomu bi lahko teh 130k sit pomenilo preživetje, mogoče možnost plačila dolgov ali pa preprosto nakup toplih čevljev in jakne. Ampak to seveda ni pomembno. Če bi jaz zamudil s plačilom za par dni, bi dobil opomin, ko držva zamuja ni niti opravičila.
A obstaja kakšna možnost, da zahtevam zamudne obresti za ves ta čas, ko je držva presegla rok za odmero? Evropsko sodišče? Ali pa je to zgolj in samo utopija? Oz. a je to način s katerim držva ravna z nami davkoplačevalci, ki jo tako celo leto brezplačno financiramo in potem, ko bi morala vrniti nazaj, tega pač ne stori v zakonsko določenih rokih?
Se strinjate s takšno držvo? Se strinjate s takšnim odnosom držve do davkoplačevalcev?