Med pošto me je pričakala dolgo pričakovana publikacija Geodetske uprave Slovenije, z zvenečim imenom Naredimo hišni red. 18. julija smo dobili publikacijo Slovenija jutri – držva blaginje in tole danes je bil pravi Deja vu. Publikacijo je naredil Pristop, spletno stran pa Renderspace, ali z drugimi besedami, isti izvajalci, kot v prejšnjem primeru.
In kaj mi ne da miru. Pripravlja se popis nepremičnin, ki bo naredil red v registru nepremičnin, pa vendar se še ne ve, kako bodo nepremičnine obdavčene. Ivan Simič je sicer pred časom izjavil, da bo “famozni davek na nepremičnine” približno enak sedanjemu nadomestilu za stavbno zemljišče (tukaj), vendar sedaj, ko ni bil sprejet za predsednika NZS, se bo to mogoče spremenilo. In sedaj razmišljam o tem ali naj bom pošten in prijavim vsak m2, ali pa naj spremenim kakšen prostor v malo manjšega, da bom posledično plačal malo manj davka. S to potezo, ko ne vemo, kakšna bo obdavčitev, so zmanjšali možnost manipulacij. Sicer pa je dobra stvar, da si lahko vsak sam izmeri neto površine, jih vpiše in pošlje na Geodestko upravo, tako da skrb, da bi popisovalci vstopali v stanovanje je na tem mestu odveč.
Na srečo se niso lotili popisa tako, kot je bilo najprej mišljeno. Da se bo popisovalo še več faktorjev, ki odločajo o vrednosti stanovanja: keramika, marmor, les in vse ostale stvari, ki tako ali drugače naredijo dom prijeten. Vendar vseeno mi tukaj padejo na misel tisti ljudje, ki so hiše (več 100 kv.m.) gradili še v času socializma in z udarniškimi akcijami, ki so kljub temu plačevali prispevke za gradnjo blokov, od katerih pa po Jazbinškovem zakonu niso imeli NIČ! Kako bodo sedaj ti ljudje, večina jih je že starejših, nekateri so ostali sami, plačevali davek na nepremičnino? Bodo morali za plačilo davka najeti kredit? Bodo sploh lahko plačali davek?
In v končni fazi bodo vrednotili nepremičnine. In če bodo nekomu ovrednotili hišo, ali stanovanje, za veliko večjo vsoto, kot pa je njena vrednost na tržišču, oz. kot bi mu bil nekdo pripravljen plačati zanjo in posledično s tem, bo tudi davek večji, bo držva tista, ki bo odkupila nepremičnino po svoji ovrednoteni ceni? Ali pa bomo živeli v prepričanju, da je naša nepremičnina toliko vredna le zato, ker bomo plačevali višje davke?
Pobiram stave, kaj bo naslednja obdavčitev, ki jo bomo deležni prebivalci SloveNIJE? Jaz stavim na zrak!