V soboto bo v parku Tivoli potekal Marihuana marš 2009. Poleg “stalnega programa”, ki je prisoten na teh marših, pa bodo letos za glasbo poskrbeli: Dalaj Eegol aka Ali En, Klemen Klemen, Carina, In-sane, ŠKM Banda.

Organizatorji bodo predvajali slovenski dokumentarni film na to temo, prav tako se bodo predstavile tudi različne organizacije. ŠOU poziva k odprtju razprave na temo marihuane in čas bi že bil, da se naredi premik v dekriminalizacijo marihuane.
No, jaz bi šel še korak dlje, kar sem zapisal že v zapisu, ko me je presenetila izjava Luke Jurija iz stranke SD, ko je na njihovem kongresu dal idejo o legalizaciji marihuane in s tem posledično uvedenimi trošarinami na te “izdelke”, s katerimi bi polnili držvno blagajno:
Recesija – legalizirajmo marihuano in napolnimo državno blagajno


Pred davnimi časi sem bil precej “dober” konzument trave, vendar sem se v določenem trenutku odločil, da mi jemlje preveč časa, oz. da imam premalo časa, če jo kadim in sem se odločil da prekinem s to prakso. Kasneje sem skadil še kak “špinel”, če sem se tako počutil. Vendar zadnje leto in pol se ji nisem niti približal.

Ampak na Marihuana maršu bom definitivno prisoten! In podpiram vsako idejo ki gre v smer dekriminalizacije/legalizacije trave. Ali veste, koliko različnih imen obstaja za marihuano? Jaz sem jih našel 545! In verjetno jih obstaja še cel kup!

O maršu so pisali tudi:
Marihuana marš – Tomica
Marihuana marš 2009 letos v Tivoliju – ŽVPL

12 Responses to Marihuana marš 2009 – park Tivoli – Ljubljana 10.10.

 1. fed pravi:

  ce dobro pregledamo razne `akcije` ,ki smo jim prica v zadnjem casu, so predvsem na udaru uzivalci, ki si sami `pridelajo` za svojo razvado. Praviloma se zasega konoplja, ki je namenjena za osebno uporabo ( kajenje marihuane je ZELO ZELO drag sport ) in sodno preganja uporabnike, ki si financno ne morejo privosciti svoje razvade, ali pa nocejo sodelovati na `sivem trgu`, ki pa skriva svoje pasti. Raznih preprodajalcev praviloma ne preganjajo, tudi zaradi tega, ker pridejo do konoplje po poteh, ki vpletajo `moze postave`.
  Kriminalizacija marihuane prinese vec tezav kot koristi, vprasanje pa je, komu prinese tezave in komu koristi…
  Dejstvo je, da ima drzava `in njen proracun` veliko vec, ce je marihuana kriminalizerana, kot ce bi bila dekriminalizerana in obdavcena!!! Najlazje je mulcem talat 500EUR+ kazni za posedovanje marihuane, kot nositi glavo naprodaj pri malo bolj `tezkih` ribah, ki praviloma le trgujejo z drogo.

  Posest marihuane je pri nas enako kot preprodajanje droge. Policija ne isce dokazov o podaji/preprodaji droge, ampak je ze samo posest dovolj, da te obdolzijo opsest in trgovina z prepovedanimi substancami. Samo dejstvo ali se je nekdo okoriscal z prodajo droge ali pa jo je le uzival ne igra popolnoma nobene vloge. Vsi ki smo kdaj uzivali marihuano vemo, da manjso kolicino kupis, vec stane, torej redni `uzivaci` kupujejo na zalogo, z tem pa tvegajo obtozbo za prodajo droge, ne pa posest za lastno uporabo.

  Da zakon o CPP glede voznje pod vplivom marihuane nebi mogel biti bolj zgresen.
  Sam test, katerega opravljas, ce si pod vplivom ali ne. Test nikakor ne pokaze ali si pod vplivom ali ne. Pokaze imas v telesu prisotnen THC. Vsak ki malo bolj pozna marihuano, ve da se veze na mascobno tkivo in da v telesu ostanejo sledi marihuane tudi po vec tednov po samem zauzitju. Po policijski logiki ( in njihovim tesom ) si lahko pod vplivom marihuane tudi do 4 tedne po zauzitju.
  Za lazje razumevanje ( ker smo slovenci po vecinoma alkoholiki ) bom prenesel primer na alkohol.
  Ustavi te policaj, da pihat napihas 0.01 in te dolocijo da si pod vplivom. Kaksen je ta vpliv v resnici vemo vsi. Tudi to da lahko nekdo spije 2dcl piva pa je vinjen, nekdo pa lahko spije 2L vina pa ni niti problizno tako vinjen, kot pivec 2dcl piva. Se pravi to merjenje je zelo relativno, odvisno od posameznika in kako substanca vpliva nanj.

  Vem tudi za konkreten primer, ko je nekdo sel iz savne, ga je ustavil policaj in ga dolocil da je pod vplivom marihuane, kar tako od oka. Ponudil mu testa ni, ( napisat ni pozabil da ga je zavrnil ) in peljal na strokovni odvzem. Doktor, je dejal, da oseba ni pod vplivom, da je sposoben za nadaljno voznjo, test pa je pokazal prosotnost THC v telesu.
  Test pokaze samo prisotnost in ne ali je oseba pod vplivom ali ne. Kaznovan si pa ker naj bi bil pod vplivom, dokazati vpliva pa ne morejo.
  Vem tudi za voznika, ki je opravljal vozniski izpit pod vplivom marihuane, brez kakersnih koli tezav ali zapletov.
  Ali ne govori samo dejstvo, da ce opravis izpit za avto pod vplivom, ta vpliv ne more bit taksen, da bi se poznalo na voznji, ali pa so komisije pri opravljanju izpita tako pomankljive.
  Tudi ce pomislimo katere drzave imamo v EU se kriminalizerano marihuano, hitro pridemo do spoznanja, da je slovenija na tem podrocju se bolj balkanska, kot si upa priznati. V jugoslaviji so MILICAJCI uporabnike marihuane pretepali hujs kot pse, danes ni prav dosti drugace. Clovek bi si mislil, da bomo na tem podrocju tudi vstopili v EU, v praksi pa nas je na tem podrocju povizil cas, ali pa ce se bolj primerno izrazim, povozila nas je policijska drzava, nesprejemanje drugacnih zivljenskih stilov, ne mormo vsi cele dneve ob sankih prezivet ob alkoholu, marsikdo bi se raje odlocil za smotko na frisno pokoseni travi, kot pa ob avseniku in glazu vina v lokalnem rostfrei pajzlu.
  Ce bi vsaj te gostilnicarje zacel preganjat ko strezejo vinjenim osebam alkohol, da pol lahko z raznimi 1,5 promila grejo za volan pa domov, tako pa je alko slovenije vladar, vse ostalo se pa ne razume, ne sprejema,…
  V nasi druzini smo mel vse od alkohola, heroina pa do trave in lahko brez kancka dvoma recem da je najvec gorja/skode v naso hiso prinesel alkohol bolj kot karkoli drugega. Danes ni vec prisotnen heroin, travca sem pa tja se kdaj, alkohol pa je trdno zasidran, kot prvi dan.
  Kakorkoli pogledas najhujsa droga in najvec posledic pusti alkohol, pa se zdej lahk vsuje plaz kritik, ampak naj vrze kamen vame tist, ki ima izkusnje z vsemi omenjenimi substancami in rece da kar sem napisal ni res…

  Drzavi pase da smo narod alkoholikov, ker ima sama najvec od tega, morije na cesti drzavi pase, kot tudi socialna kriza, brezposelnost,… Bolj nas bojo tlacl dol, prej bomo bli pripravljeni sprejeti kar nam podturijo, ce tudi se zavedamo da gre nam direkt v skodo, bomo pozrl drek.

 2. fed pravi:

  BTW na zadnje ko sem bil na marihuana mars, so ze poznani kriminalisti z kamero snemal folk k je pusil, le zakaj…

 3. dr. onyx pravi:

  @fed, ja, to je pa res presenečenje! Saj verjetno kriminalisti iz istega razloga snemajo tudi pogrebe mafijcev.

 4. robin hood pravi:

  Samo toliko – to ni razvada, ampak odvisnost!!!

 5. fed pravi:

  da, kot pitje kave, caja, kupovanja stvari ki jih ne rabis, hrane, coca cole, igranaj igric za racunalnikom, brezciljna voznja z motornim vozilom, kajenje cigaret, joge,….
  vsak ima svojo odvisnost in predvsem z njo skoduje sam sebi, pa mi se ni na pamet prislo, da bi sel pametovat folku naj ne pije kave,…
  Vsak ima svoje odvisnosti, razlikujemo se pa le v pogledu nanje. Eni sprejemajo eni pa obsojajo ( ponavadi tisto o cemur nimamo pojma ).

 6. nix pravi:

  bless the herb,ti veš o odvisnosti veliko ,ha,navleč se horsa ,alkohola,koke,ali pa casino iger,pol se pa oglasi i pametuj,poprej pa se bolje informiraj-preberi kaj ali vsaj vprašaj.burn the babylon ignorance.yah bless sallassie I

 7. Plešasti pevec pravi:

  Ideja; jutri vsi fotkat kriminaliste. Had bi pa lahko pol galerijo objavil.. ;)

  ps; na sliki morajo biti vsaj trije, sicer je neuporabna za objavo..

 8. had pravi:

  @pevec: odlicna ideja.. upam, da najdem kaksnega, ki bo za “undercover” kadil tudi marihuano.. :)

 9. Anonimno pravi:

  Hehe fedsi zih nebojo kadili z vami :D. Drugač pa legalizacija zakon.

 10. sabina pravi:

  Do kdaj traja to danes? jaz delam do 20h, pa bi šla pogledat!

 11. Momo pravi:

  Copsi kadijo ponavad pod krinko, nazadnje so nas dobil, pa potem naslednji dan odprto kadil.^^

 12. irie pravi:

  podpis pod nix-ov komentar ;) big up peopleee

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.