Pred mnogimi leti, ko sem se šele spoznaval s spletom in internetnimi iskalniki, je bilo splošno prepričanje, da je nakupovanje preko spleta nekaj nevarnega, nekaj, kar se ne sme početi, kajti na vsakem koraku so hekerji, ki bodo številke bančnih kartic uporabili za svoje “zle” potrebe. Na srečo takrat še nisem imel kartic, ki bi omogočale takšno nakupovanje, tako da nisem niti izkusil takšnih problemov, ki bi lahko nastali.

V tem času se je na spletu spremenilo marsikaj. Spremenil se je način dojemanja spletnega nakupovanja in spletnega plačevanja, prav tako pa se je povečala varnost takšnih transakcij. Nakupovanje in plačevanje je postalo povsem preprosto. Pa vendar pazljivost pri takšnih transakcijah ni odveč.

Sam že več kot štiri leta za vse spletne nakupe uporabljam PayPal v povezavi z AmericanExpressom. Vse nakupe preko eBaya, nakupe domen preko Go Daddya in vse ostale transakcije na spletu poskušam opraviti preko PayPala. V bistvu zaupam PayPal plačevanju!

Koncept PayPala se mi zdi izredno dober in tudi izkušnje do sedaj so bile samo pozitivne.

Ko sem opravil prvo transakcijo preko PayPala, so me v roku desetih minut poklicali iz AmericanExpressa in preverili, če lahko potrdijo to transakcijo, ali pa je prišlo do kakšne pomote, ali celo kraje. Ko je bil odgovor pozitiven in sem se strinjal, da odobrim vse transakcije, ki so povezane s PayPal računom, je bila vsa stvar zelo preprosta. In vedno je delovala brez problema. Tudi v primeru, ko sem na eBayu plačal licitirano stvar, pa je nisem dobil, sem dobil vrnjeno kupnino, kajti tudi to opcijo ponuja PayPal. Poznam pa primer, ko to ni bilo možno.

Zadnje čase se veliko govori, da naj bi obstajala tudi možnost nakazovanja denarja na PayPal račune v Slovenijo, vendar se bo vse to verjetno še precej zavleklo. Veliko lažje je v Avstriji odpreti bančni račun in preko njega registrirati PayPal račun. In potem se trgovanje na spletu lahko začne.

Vendar kljub vsemu velja previdnost pri nakupih na internetu. V zadnjem času se je pojavilo precej strani, na videz podobnih PayPalu, kamor vpišeš svoje podatke, oni pa jih uporabijo in ti naredijo škodo. Prav tako pa je potrebna previdnost pri nakupih od neznancev na eBayu, kajti pred nakupom je vsekakor potrebno preveriti prodajalčevo zgodovino in odzive kupcev. Če je vmes precej negativnih ocen, potem odsvetujem nakup. Previdnost pa je potrebna tudi pri nakupovanju iz držv, ki niso članice EU, kajti pri teh nakupih je potrebno upoštevati, da se ceni prišteje še carina (DDV), carina na poštnino, papirologija carine in po možnosti še skladiščenje. In cena velikokrat preseže ceno izdelka v EU!