Plačevanje s PayPalom

Pred mnogimi leti, ko sem se šele spoznaval s spletom in internetnimi iskalniki, je bilo splošno prepričanje, da je nakupovanje preko spleta nekaj nevarnega, nekaj, kar se ne sme početi, kajti na vsakem koraku so hekerji, ki bodo številke bančnih kartic uporabili za svoje “zle” potrebe. Na srečo takrat še nisem imel kartic, ki bi omogočale takšno nakupovanje, tako da nisem niti izkusil takšnih problemov, ki bi lahko nastali.

V tem času se je na spletu spremenilo marsikaj. Spremenil se je način dojemanja spletnega nakupovanja in spletnega plačevanja, prav tako pa se je povečala varnost takšnih transakcij. Nakupovanje in plačevanje je postalo povsem preprosto. Pa vendar pazljivost pri takšnih transakcijah ni odveč.

Sam že več kot štiri leta za vse spletne nakupe uporabljam PayPal v povezavi z AmericanExpressom. Vse nakupe preko eBaya, nakupe domen preko Go Daddya in vse ostale transakcije na spletu poskušam opraviti preko PayPala. V bistvu zaupam PayPal plačevanju!

Koncept PayPala se mi zdi izredno dober in tudi izkušnje do sedaj so bile samo pozitivne.

Ko sem opravil prvo transakcijo preko PayPala, so me v roku desetih minut poklicali iz AmericanExpressa in preverili, če lahko potrdijo to transakcijo, ali pa je prišlo do kakšne pomote, ali celo kraje. Ko je bil odgovor pozitiven in sem se strinjal, da odobrim vse transakcije, ki so povezane s PayPal računom, je bila vsa stvar zelo preprosta. In vedno je delovala brez problema. Tudi v primeru, ko sem na eBayu plačal licitirano stvar, pa je nisem dobil, sem dobil vrnjeno kupnino, kajti tudi to opcijo ponuja PayPal. Poznam pa primer, ko to ni bilo možno.

Zadnje čase se veliko govori, da naj bi obstajala tudi možnost nakazovanja denarja na PayPal račune v Slovenijo, vendar se bo vse to verjetno še precej zavleklo. Veliko lažje je v Avstriji odpreti bančni račun in preko njega registrirati PayPal račun. In potem se trgovanje na spletu lahko začne.

Vendar kljub vsemu velja previdnost pri nakupih na internetu. V zadnjem času se je pojavilo precej strani, na videz podobnih PayPalu, kamor vpišeš svoje podatke, oni pa jih uporabijo in ti naredijo škodo. Prav tako pa je potrebna previdnost pri nakupih od neznancev na eBayu, kajti pred nakupom je vsekakor potrebno preveriti prodajalčevo zgodovino in odzive kupcev. Če je vmes precej negativnih ocen, potem odsvetujem nakup. Previdnost pa je potrebna tudi pri nakupovanju iz držv, ki niso članice EU, kajti pri teh nakupih je potrebno upoštevati, da se ceni prišteje še carina (DDV), carina na poštnino, papirologija carine in po možnosti še skladiščenje. In cena velikokrat preseže ceno izdelka v EU!

 1. Lepo da si se razpisal o tem, tudi sam uporabljam eBay in paypal, zaenkrat še nisem imel težv t njimi, vedno dobil v roku 14 dni. Sem pa že kupoval tudi izven Evrope, tako da sem plačal carino in davek, pa me je še vedno vse skupaj prišlo ceneje :)

  lp

 2. Jz pa zaaenkrat kr sm kupoval na spletu mi je bilo obračunano po prevzetju.

 3. Za odprtje računa v tujini se je verjetno potrebno zapeljati tja gor a ne? Tega se pa ne da po netu zrihtat? REs škoda, da se ne da sprejemat denarja preko Paypala v Sloveniji…

 4. Kolikor vem si denar se vedno lahko nakazes na slovenski racun, s tem da je potrebno iz paypala prenakazat na od koder si nakazes na slovenski racun.

 5. Bolj kot uporaba paypala za plačilo, je očitno paypal dobra beseda za iskalce internetnih strani. Očitno je Nina Osenar oddelala svoje ;)
  Kolikokrat je treba ponoviti ključno besedo v tekstu, da se pojaviš na prvi strani iskalnika pa da še vedno zapis ne izgleda čudaški?

 6. Ja, očitno moraš Paypal ponoviti najmanj 20x, saj te kljub 10x-ni omembi (morda še več), ni na fronti ne na Najdi.si, ne na Googlu :)

 7. @saska: pa bi sicer, ce ne bi boldal teksta, to sploh opazila.. :)
  stvar je bila fascinantna, ko sem vse skupaj ze objavil in se enkrat pogledal in zagledal besedo paypal v vsakem stavku.. in potem se odlocil za boldanje.. sicer tole ne bo dobro obiskana beseda, ker ji manjka par stvari, ki pa mi jih je koncno uspelo narediti z nino osenar.. ceprav roko na srce, dnevno prinese maks. 15 obiskovalcev..

  p.s.: poglej jutri, ko me google poindeksira :)

 8. Bi opazila, bi, ker si zadeve vedno govorim v glavi …baje je to napačno branje in tisti, ki berejo le vizualno, to lahko počnejo bistveno hitreje. No, oni najbrž ne bi slišali ta Paypal skoraj v vsakem stavku.
  Moram še jaz poskusiti kdaj pa kdaj. Pri meni, ki sem tako gostobesedna, bo z lahkoto skriti tudi 40 enakih besed ;)

 9. Jaz pa tipično uporabljam Visa kreditno kartico, ki jo imam samo za nakupovanje preko interneta. Zato imam tudi znižn limit.

  V vsakem primeru pa moraš zaupati spletni trgovini kjer kopuješ.

Komentarji so zaprti.