RTV Slovenija si želi več denarja. To stori z napovedjo, da bodo morali RTV prispevek plačevati tudi tisti, ki imajo doma mobilni telefon, tablico ali računalnik in nimajo televizorja, ali pa so ga odjavili. Ker od 1. avgusta RTV Slovenija omogoča spremljanje vseh programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju na zgoraj omenjenih napravah, vse uporabnike teh naprav kvalificira, da morajo plačevati RTV prispevek.

Da, prav ste prebrali. Ker TV Slovenija zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta (simultano predvajanje preko oddajnikov in preko spleta, t. i. simulcast), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija. (vir)

Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta.

RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka.

Z drugimi besedami. Najprej smo položnice dobili vsi, ki smo imeli doma priključek za elektriko. Sedaj so se očitno odločili, da želijo pobrati RTV prispevek še od tistih, ki so odjavili televizijo, ampak imajo doma dostop do interneta, posledično mobilni telefon, tablico ali računalnik. Ker gre za za 25.000 odjemalcev, to na letni bazi ni ravno zanemarljiv znesek denarja.

Mogoče pa bi bil čas, da ta “prispevek” spremeni svoje ime, saj gre za obveznost in se ne more vsak sam odločiti o tem. Poleg tega pa, če že pobirajo “prispevek”, bi lahko začeli predvajati vsebino brez oglasov – saj dovolj denarja plačujemo, da se lahko nekateri zelo udobno svaljkajo po nacionalni televiziji in delajo vsebine, ki so zanimive samo njim. In ko bodo v “isti koš” spravili še teh dodatnih 25.000 odjemalcev, potem bodo verjetno predlagali višji “prispevek”. Ker lahko. Ker v bistvu smo talci tega in dejansko ne moremo nič spremeniti.

Ko desnica ploska Jadranki Rebernik za oddajo Utrip