RTV Slovenija si želi več denarja. To stori z napovedjo, da bodo morali RTV prispevek plačevati tudi tisti, ki imajo doma mobilni telefon, tablico ali računalnik in nimajo televizorja, ali pa so ga odjavili. Ker od 1. avgusta RTV Slovenija omogoča spremljanje vseh programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju na zgoraj omenjenih napravah, vse uporabnike teh naprav kvalificira, da morajo plačevati RTV prispevek.

Da, prav ste prebrali. Ker TV Slovenija zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta (simultano predvajanje preko oddajnikov in preko spleta, t. i. simulcast), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija. (vir)

Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta.

RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka.

Z drugimi besedami. Najprej smo položnice dobili vsi, ki smo imeli doma priključek za elektriko. Sedaj so se očitno odločili, da želijo pobrati RTV prispevek še od tistih, ki so odjavili televizijo, ampak imajo doma dostop do interneta, posledično mobilni telefon, tablico ali računalnik. Ker gre za za 25.000 odjemalcev, to na letni bazi ni ravno zanemarljiv znesek denarja.

Mogoče pa bi bil čas, da ta “prispevek” spremeni svoje ime, saj gre za obveznost in se ne more vsak sam odločiti o tem. Poleg tega pa, če že pobirajo “prispevek”, bi lahko začeli predvajati vsebino brez oglasov – saj dovolj denarja plačujemo, da se lahko nekateri zelo udobno svaljkajo po nacionalni televiziji in delajo vsebine, ki so zanimive samo njim. In ko bodo v “isti koš” spravili še teh dodatnih 25.000 odjemalcev, potem bodo verjetno predlagali višji “prispevek”. Ker lahko. Ker v bistvu smo talci tega in dejansko ne moremo nič spremeniti.

Ko desnica ploska Jadranki Rebernik za oddajo Utrip

10 Responses to Plačevanje RTV prispevka, ker imate doma mobilni telefon, tablico ali računalnik

 1. Sead pravi:

  Program lahko spremlja tisti, ki ima odprt svoj account na mmc. Torej, ne vsi!
  Vsi lahk spremljajo le objavljene novice, to pa ne šteje.

  • had pravi:

   ne drzi povsem.

   lahko gledam https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs1 brez, da imam racun na mmc … oni o tem govorijo. prenos v zivo ..

   • Johnny pravi:

    Predlam, da gre celoten prispevek iz proračuna, ja bi moral biti tretiran kot socialna kategorija. Sicer pa naša nacionalna TV tako ali tako razen poročil in reklam ne predvaja nič novega oziroma kaj kar bi bilo vredno ogleda.

 2. Anonimno pravi:

  Ce ze objavljas na Steemit-u bi lahko vsaj preveril ce kdo bere ali komentira.

 3. Lenka pravi:

  Na nabiralniku nalepka “brez reklam” omogoča pravico, da se ti ne polni z papirnato navlako. Prav tako bi morala RTV omogočiti kodo, ki ti onemogoča gledat njihov program. Po mojem nismo talci in, da se da vplivati na možnost, da imaš pravico izbire, ki bi jo morala RTV omogočiti. Upam, da se najde kakšen entuzijast ali več njih, ki bi se tega lotili po pravni poti. Po zdravi pameti tale izmislek ne drži vode.

 4. Aaaa pravi:

  Kaj pa če nočem gledat RTV povsem! Pa naj daj merilnike programov pa zaračunajo po pogledu po minutah. Po IPTV se takoj vidi koliko so zanimivi. Bojijo se…

 5. Anonimno pravi:

  Na steemitu lahko zasluzis Crypto valuto steem z objavami in komentarji ce si aktiven. Kar nekaj Slovencev je gor.

  Ni nobenega problema.

 6. ekson pravi:

  leto 2021: prispevek so dolžni plačevati tudi hišni ljubljenčki

 7. moje ime pravi:

  jaz sem izbral opcijo nimam. sedaj pa naj dokazujejo, da imam. v stanovanje brez odločbe sodišča ne vstopi noben

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.