Ovo nije fiskalizirani racun placevanje z gotovino na Hrvaskem in njihovi 22racuni22 Ovo nije fiskalizirani racun placevanje z gotovino na Hrvaskem in njihovi 22racuni22

Ovo nije fiskalizirani račun / plačevanje z gotovino na Hrvaškem in njihovi “računi”

Istra je polna turistov, kljub temu, da mediji poročajo, da letos turistov ni. Tudi restavracije v Istri so bile včeraj polne. Mogoče zaradi praznika, mogoče zato, ker turisti radi jedo zunaj. Včeraj sem opazil, da je vse več gostiln in barov, ki sprejemajo samo gotovino. In na koncu namesto “fiskaliziranega računa” dobiš “ovo nije fiskalizirani račun”, ki ga moraš seveda plačati z gotovino.

Glede na to, da mediji poročajo, da je na Hrvaškem slaba sezona, so se očitno na to pripravili tudi gostinci. Od januarja letos imajo spremenjen način davčnega potrjevanja računov in lahko pri ponudbah izdajo “predraćun”, ki ima jasno zapisano “ovo nije fiskalizirani račun”. Vendar ta način uporabljajo tudi v primerih, ko bi morali izdati račun, pa ga ne izdajo, ampak gotovino spravijo v svoj žep.

Kako to poteka. Naročiš pijačo in hrano v restavraciji. Nikjer v restavraciji ni bilo opozorila, da sprejemajo samo gotovino. Ko sem pojedel in prosil za račun sem omenil, da bi plačal s kartico. Prijazen natakar me je opozoril, da pri njih sprejemajo samo gotovino. Lahko pa seveda plačam tudi v evrih.

Čez par minut mi prinese račun in jaz plačam. Kot ponavadi vzamem račun s seboj in v avtu pogledam nanj – ja, moja napaka, da ne pogledam kaj vse piše na računu v restavraciji, ampak grem na zaupanje. Račun je bil ok. Ampak spodaj pod zneskom pa opazim tekst “ovo nije fiskalizirani račun”.

Ni se mi dalo nazaj v restavracijo, vendar bi ga verjetno, če bi prej to opazil tudi zavrnil. V tem primeru gre namreč za davčno utajo. In če je to storil pri meni, ki sem vseeno z njim govoril v hrvaškem jeziku, je taisto storil še pri ostali množici turistov, ki se jim verjetno ne sanja kaj pomeni “ovo nije fiskalizirani račun”.

Še bolj zanimivo pa se mi zdi, da je sama Vlada to uvedla na Hrvaškem in dopustila, da se veliko denarja steče mimo njih v žepe posameznikov. Če bi poslovali s karticami bi bila zgodba drugačna – tam moraš imeti zabeleženo vse skupaj in se mora ujemati. Pri gotovini pa je vse skupaj povsem drugače. In očitno Vlade ne moti to, saj je bilo že več opozoril na to početje, vendar oni trdijo, da kaj takšnega pač ni mogoče.

Še ena stvar pri vsem tem mi je zanimiva. Ko bodo restavracije “jamrale” o slabi sezoni – mogoče pa se je potrebno vprašati pri tem, če gre res za slabo sezono, ali pa gre zgolj za nepotrjevanje računov, ko bodo govorili o tem, da so letošnje poletje imeli manj prihodkov. V bistvu pa bodo imeli več gotovine v svojem žepu in posledično sezona sploh ni bila slaba. In če se to dogaja v Istri, ki je na vrhu spoštovanja zakonov … Kaj se šele dogaja drugje po Hrvaški.

Ovo nije fiskalizirani racun placevanje z gotovino na Hrvaskem in njihovi 22racuni22
Ovo nije fiskalizirani racun placevanje z gotovino na Hrvaskem in njihovi 22racuni22
  1. Kako že gre tist zgodovinski slovenski pregovor?

    Hrvat je tat.

    1. Dajejo tudi na roko napisan računček, brez opisa, le znesek za plačilo.

  2. Meni so letos v kampu v Grčiji tudi rekli, da dobim popust, če plačam z gotovino… Potem mi je pa sosed Slovenec rekel, da je popust v višini njihovega DDV… ampak meni se je poznalo za eno noč

    1. no, saj, ce imas kaj od tega :) pol se nekako lahko pristanes :)

Komentarji so zaprti.