Jolanda Čeplak – Joli, odlična atletinja iz Velenja, z zavidljivo bero medalj iz svetovnih in evropskih prvenstev, s tretjim mestom na OI v Atenah leta 2004 in svetovnim dvoranskim rekordom v teku na 800 metrov na Dunaju leta 2002.
Joli, ljubkovalno ime ki ga je dobila v času svojih uspehov in ko je bila vsa Slovenija ponosna nanjo in ni nikogar motilo, da je atletinja, zaradi nižjih davkov spremenila svoje prebivališče in se preselila v Monte Carlo. Po njej so njeni sponzorji poimenovali celo čokolado.
In par dni nazaj je Slovenijo pretresla novica, ki je bila zapisana v dnevniku L’Equipe, da naj bi Jolanda Čeplak jemala prepovedano poživilo Eritropoetin in da je Mednarodna atletska zveza (IAAF) začasno suspendirala našo atletinjo.
In včeraj, med vožnjo proti službi, je bilo na Valu202 glasovanje za ime minulega tedna. Med kandidati je bila tudi Jolanda Čeplak. In že prvi klici so potrdili, kako zelo predvidljivi smo slovenceljni. Seveda je večina glasovala negativno za našo atletinjo in najbolj pogosta obrazložitev je bila ravno dejstvo, da se je preselila v Monte Carlo in da ne plačuje davkov v Sloveniji. Pa so ti komentatorji pomislili, da se je veliko naših podjetij preselilo v tujino ravno zaradi nižjih davkov?
Par klicateljev je ugotovilo celo, da športniki živijo kot milijonarji in da je povsem razumljivo, da si pomagajo z nedovoljenimi poživili.
Vmes je bilo tudi par pozitivnih glasov za našo atletinjo, ki so zagovarjali stališče, ki ga tudi jaz zagovarjam. Zakaj povzdigovati nekoga v višave in ga malikovati, ko mu uspeva in ko se mu zgodi doping,(to bodo šele dokazali!!), nesreča, oz. ko ne zmaguje več, ga je treba kamenjati! Smo res Slovenci tako škodoželjni in se ob nesreči drugih nasmihamo, ker smo samo takrat lahko srečni?
V zadnjem času je to že ustaljena praksa, tako na blogih, kot v svetu športa in politiki. In kljub dejstvu, da sem na trenutke preveč kritičen in se sam tega precej dobro zavedam, poskušam z določeno mero distance gledati na te stvari. Včasih mi uspeva, včasih postane mnenje preveč subjektivno, ampak se vsaj zavedam tega in puščam odprte še ostale opcije.
Jolandi pa iskreno želim, da bi dokazala napake v postopku in bi bila, tako kot je bila Helena Javornik, oproščena obtožb!