had blog roni kordis had blog roni kordis

Peticija Društva slovenskih pisateljev proti tobačnemu zakonu

Člani Društva slovenskih pisateljev menimo, da je sprejetje t. i. tobačnega zakona, ob uveljavitvi pravice nekadilcev do življenja v zdravem okolju ter druženja v nezakajenih gostinskih lokalih, nedopustno poseglo v pravice neke druge skupine ljudi, torej kadilcev, in jim bistveno okrnilo pravico do svobodne izbire glede kajenja. Še posebej se je to že po nekaj mesecih od uveljavitve omenjenega zakona pokazalo v praksi, saj poraja številne absurdne življenjske situacije, nepotrebno nestrpnost in nezadovoljstvo. Izvajanje zakona je tako v večih segmentih in v različnih okoljih dobesedno ohromilo družbno življenje, vzpostavilo komunikacijske ovire in prispevalo k razgradnji socialnega življenja. V svoji skrajno potencirani obliki pa je, recimo, privedlo celo do prepovedi kajenja na gledaliških odrih, kar seveda ni le poseg v umetniško svobodo, temveč nerazumno pretiravanje v restrikciji.

Člani Društva slovenskih pisateljev smo prepričani, da je zdravo okolje za nekadilce v Sloveniji mogoče zagotavljati veliko bolj razumno, strpno in sprejemljivo za vse. Zavzemamo se torej za tako spremembo t.i. tobačnega zakona, ki bo tudi kadilcem omogočala dostojno družbeno in družbno življenje.

Feri Lainšček
Josip Osti, Smiljan Trobiš, Breda Smolnikar, Tone Dodlek, Sergej Verč, Andrej E. Skubic, Mitja Čander, Majda Koren, Matjaž Hanžek, Maruša Krese, Dušan Šarotar, Marjanca Kočevar, Bogdan Novak, Lenart Zajc, Vlado Žabot, Suzana Tratnik, Veno Taufe, Peter Kolšek, Bina Štampe Žmavc, Milan Vincetič, Cvetka Bevc, Saša Jovanovič, Kristina Brenk, Dim Zupan, Drago Druškovič, Miklavž Komelj, Mojca Kumerdej, Andraž Polič, Maja Vidmar, Mirko Zupančič, Aksinja Kermauner, Miloš Mikeln, Vasja Predan, Franc Zadravec, Niko Grafenauer, Igor Likar, Mate Dolenc, Aleš Čar

vir: elektronska pošta!

  1. men je tole smesno
    kajenje na odrih – obstajajo tudi zamenjave za pravo cigareto in ce so tako dobri igralci da nekdo placuje da pride na njihovo predstavo nej pa se odigrajo tako prepricljivo, da bojo vsi misll da res kadijo. sej koljejo pa strelajo se tut ne na odru, pa to se ne pomen da s tem ubijamo umetnisko svobodo… res majo bedne argumente

  2. Razen redkih izjem na začetku in koncu so to poeticijo podpisali itak samo tretjekatergorniki, ostali si verjetno nočejo mazat rok z nekim skropucalom.

  3. Ja, kaj bi pa radi ti kadilci ?? Ko se sprehodim mimo lokalov vidim, da imajo vzunaj plinske grelnike, tapecirane stole, na njih pa še dekce za pokrit !!Halooo !

  4. a niso igralci zato, da igrajo…

    tako kot je en napisal, če lahko v vsem improvizirajo, lahko potem tudi kajenje zaigrajo… zaradi tega pa res ne bo zdej konec predstav… :)

  5. Ma, da se ti igralci v ksiht režijo, mi pa lahko (kot so delali lani) kadimo poglej in vohaj nas. (Primorsko gledališče Nova Gorica) Ne hvala. Igralcem in režiserju, ki to dovoli. Zanimivo, da je tega kajenja lani kljub zakonu bilo ogromno in da se protipožrni predpisi sploh niso spoštovali. Zanimivo da ne pijejo alkohola (to zaigrajo), kadijo pa.

Komentarji so zaprti.