had blog roni kordis had blog roni kordis

Celostna grafična podoba organov držvne uprave RS

Zjutraj sem videl pri Erminu prispevek z naslovom Preoblikovanje celostne grafične podobe RS, kjer opozarja na par stvari, ki so ga, kot zelo izkušenega v tem fohu, zmotile.
In ker me je zanimalo, kaj je naredila agencija Pan (ista agencija, ki sem jo karal že za oglaševalsko akcijo Audi A8), sem si ogledal njihovo ponudbo, za katero so dobili preko 20K€. In izgleda takole: prenova CGP 10-12.ppt!
V sklepu vlade o zadevi: Celostna grafična podoba organov držvne uprave piše:”1. Vlada Republike Slovenije potrjuje celostno grafično podobo organov držvne uprave. ”

Ker se nimam za oblikovalca, ampak predvsem za uporabnika, se mi je vse skupaj zdelo smešno! Zakaj?

Preprosto zato, ker se mi ne zdi, da sodijo simboli kot so kalček, žrnica, jabolko v grafično podobo organov držve uprave!
Na Dnevniku so objavili celoten spisek simbolov (vir)
kabinet predsednika vlade: knežji kamen
ministrstvo za finance: kupček cekinov
ministrstvo za pravosodje: tehtnica
ministrstvo za notranje zadeve: obris Slovenije v krogu
ministrstvo za zunanje zadeve: obris sveta v krogu
ministrstvo za obrambo: ščit
ministrstvo za gospodarstvo: dve desno usmerjeni puščici
ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve: dlan, v kateri je srce
ministrstvo za promet: lomljena črta, ki ponazarja pretočnost
ministrstvo za kulturo: podpis Franceta Prešerna
ministrstvo za okolje in prostor: drevo v kvadratu
ministrstvo za zdravje: grafični prikaz bitja srca
ministrstvo za javno upravo: računalniški znak @ v rožici,
ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo: žrnica
ministrstvo za šolstvo: silhueta človeka z odprtimi rokami proti nebu
ministrstvo za kmetijstvo: jabolko
urad vlade za komuniciranje: črka i
služba vlade za razvoj: kalček

Definitivno pa je tole absolutni zmagovalec!

računalniški znak @ v rožici

 1. Linija s simbolom, predvsem pa simboli so mi všeč in razen tiste @ v rožici, ni nič hudo narobe. Iz tvojega opisa sem sklepal, da je zadeva kičasta. Pa ni.

  Me pa moti končni layout vseh elementov CGP. Kljub dobri zasnovi vse skupaj na koncu izpade ‘zategnjeno’ in ‘nereprezentativno’.

  Zame je to slaba trojka.
  S stališča držvljana sem razočaran nad tem, da vlada ne štarta na petico. (good is the enemy of great press)

 2. gregor: definitivno je moje mnenje samo mnenje uporabnika, ki se ne spozna na graficne elemente in podobne stvari.. in tukaj si definitivno vecji poznavalec, kot sem sam.. verjamem, da bo marsikomu vsec vse skupaj..
  vendar se mi na zalost ne zdi vse skupaj smiselno v povezavi z organi drzavni uprave.. sama ideja je dobra, ampak premalo resna za drzavno institucijo, vsaj v mojih oceh..

  in ce pogledas kako zgleda vse skupaj potem v povezavi z vsemi ostalimi znaki, ki jih imamo in vsemi barvami, ki jih uporabljamo, pa vse skupaj izpade pobarvanka za majhne otroke :(

  in glede na to, da je pred nami precej pomembna stvar, vsaj politika jo tako predstavlja, bi morali biti vsi graficni elementi povezani med seboj in vrhunsko izdelani.. no ja, ce ne drugega, se nas bodo zapomnili po kalcku in rozicah :)

 3. @had Tudi držva lahko nastopa prijazno, igrivo, sproščeno. Držva, vlada ni nič drugega kot skupina ljudi. Ima pa ta skupina zaradi svoje moči izjemno veliko odgovornost. Odgovornost nalaga resnost, ni pa nujno, da je odraz resnosti togost. Uporaba strogo resnih elementov je prej togost kot resnost. In obratno, uporaba prijazne, igrive in sproščene simbolike še ni neresna.

  Ko pa vse skupaj zapakiraš tako srednješolsko, kot je to storila vlada sedaj, pa je prav, da se na vlado zgrne plaz očitkov. Delo je bilo korektno zastavljeno, a slabo dokončano.

  Trojka, ki sem jo omenil, je zame slaba, morda celo zelo slaba ocena. Od vlade, katerekoli, pričakujem več.

 4. Organi držvne uprave potrebujejo enotno prepoznavno linijo. Današnje stanje je neprimerno, ker ima vsak nek svoj grafični stil. Vsaj znotraj vlada bi morali imeti neko enotno linijo.

  Nobena rešitev ne bi bila sprejeta z glasovi vseh oblikovalcev v Sloveniji. Vsak izmed nas pa ima lahko pravico, da pove, ali mu je ta podoba všeč ali ne.

 5. Jaz imam občutek, da je nekdo preveč risanke gledal. V mislih imam italjansko risanko “La Linea” oziroma Bajum Bajum po domače. Drugače se mi zdi pa v redu, da se postavi neka celostna podoba in da si vsako ministrstvo ne izmišlja po svoje in naroča neke lastne rešitve. Glede izbranih simbolov pa :)

 6. Hja,
  sami simboli na predstavitveni prvi strani so mi dejansko kar všeč, preprosti in ilustrativni, vendar ne vem koliko pašejo v držvne organe.

  Sem si držvo vedno predstavljal kot nekaj bolj resnega, ki potrebuje enotno trdno grafično zasnovo iz katere se, da nato izpeljevati vse potrebne rešitve.

  Mislim, da bo nekdo čez kakšne 2leti spet šel in zamenjal oz. apliciral novo podobo, kar se mi zdi nesmisel, ker bi morala biti enkrat narejena dobro.

 7. Grafična podoba ne more biti brezčasna, tako da je jasno, da se bo spreminjala vsake, recimo, 5 let. Zdaj je pa sploh ni bilo, tako da je potezo mogoče le pozdraviti.

 8. Se strinjam, da ne more biti brezčasna, lahko pa je narejena že na začetku dobra osnova, ki se nato razvija naprej.
  Meni ni toliko povšeči ravno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja