YouTube je spremenil pravila uporabe (terms uf use) embedanje video vsebin na komercialnih spletnih straneh.
Za navadne uporabnike, ki vsake toliko časa dodajo video vsebine na svoj blog, ali stran, se ne bo nič spremenilo. Spremenilo pa se bo za tiste uporabnike, ki ne ustvarjajo vsebine, ampak samo embedajo video vsebine na svoja spletna mesta in posledično z oglaševanjem služijo denar.

Google je zapisal takole:
We’ve recently updated our Terms of Use to clarify what kinds of uses of the website and the YouTube Embeddable Player are permitted. We don’t want to discourage you from putting the occasional YouTube video in your blog to comment on it or show your readers a video you like, even if you have general purpose ads somewhere on your blog. We will, however, enforce our Terms of Use against, say, a website that does nothing more than aggregate a bunch of embedded YouTube videos and intentionally tries to generate ad revenue from them. (vir)

Ta poteza Googla me je presenetila, kajti ravno YouTube je bil narejen in je namenjen temu, da se lahko embedajo video vsebine na internetu. In še ena stvar bode v oči. Večina oglasov, ki se prikazuje na internetu, je Googlovih. In tako so njihovi oglasi prisotni tudi na straneh, kjer so embedane video vsebine, posledično Google od vsakega prikazanega videa in klika na oglas, zasluži denar??
Ali se je Google odločil, da bo boljše, če bo dobil uporabnike direktno na stran YouTube.com in bodo uporabniki tam naredili veliko več klikov in bo direkten zaslužek šel samo v žep Googla, kot pa da si del pogače deli še z ostalimi, ki izkoriščajo možnost, ki nam jo je ponudil.
Na srečo obstaja še cel kup YouTube klonov, ki imajo precej boljše video vsebine: Metacafe, Kewego, iFilm, Break.com, Peekvid.com, GodTube

13 Responses to YouTube spremenil pravila embedanja video vsebin na komercialnih straneh

 1. BigWhale pravi:

  Hm, had, bos ukinil site? ;)

 2. had pravi:

  @big: ocitno bo treba to naredit :) sicer pa se mi ze dolg casa ne da vec delat nic na kdoteje.be :)

 3. samc pravi:

  ej sej to velja sam za youtube al je se kera video stran ki se je tako odlcila?

 4. Spartak pravi:

  Ja res fino… ok, bomo pa preklopil na kakšen drug YouTubeLike site :)

 5. Davorin pravi:

  Had, na Vimeo si pa pozabil … prav kul servis imajo!

 6. Å e razlagao, za tiste, ki smo “hlodi”, prosim. To poemni, da videa z youtuba ne smem več objaviti na blogu?

 7. had pravi:

  ne ne.. to pomeni, da ga se vedno lahko.. dokler ni na strani oglasov, oz. ko je edina vsebina na strani video..
  tako, da kar brez skrbi!

 8. samc pravi:

  alex: ce sem ter tja dodas kaksen video clip ne bo nic narobe problem je pri straneh kot je http://www.kdoteje.be in podobnimi

 9. had pravi:

  @samc: tocno to.. mfa strani so problmaticne..

 10. markopigac pravi:

  Had, opusti kdoteje.be, raje se Googlu prodaj za slovenskega prevajalca in agregatorja, ki isce po slovenskih blogih in drugih fun-portalih oglase. Ne verjamem, da vrli Ameri opazijo slovenski oglas (kot je npr tvoje toboads oglasevanje). Cak, potem si zakljucil tudi z objavami youtuba na blogu?

 11. Mikec pravi:

  Vest bo tudi moral presedlati na kakega drugega ponudnika :)

 12. Boštjan pravi:

  ah smola, pa lih zdej ko sm naredu sistem za filmčke ki temelji samo na youtubu :)ja nč, bomo pa na metacafe in podobn gor filmčke dajal…

 13. AlesPU pravi:

  saj imamo WebTV.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.