had blog roni kordis had blog roni kordis

eCall – evropski sistem obveščanja o nesrečah

Kaj je eCall? Tole je zapisano na uradni strani (vir):
eCall is a pan-European in-vehicle emergency call system which uses the European emergency number 112 in the event of an accident. In this Communication, the Commission urges the national and regional authorities to undertake the necessary actions and investments to operate “eCall”. The aim is to roll out the system completely in 2009.

Če zapišem po domače. eCall je sistem, ki ob nesreči preko GSM omrežja (prenosa podatkov) sporoči GPS lokacijo poškodovanega vozila. O samem sistemu so začeli razmišljati leta 2006 in z njim naj bi zmanjšali število mrtvih na EU cestah za 2500 oseb na letni ravni. Kljub temu, da naj bi sistem zaživel do konca tega leta, le ta še ni operativen v nobeni od držav EU!

In kje so problemi eCalla?


Uvedba sistema je zaenkrat sicer neobvezna, vendar je precej stvari, ki niso natančno dorečene in določene. Seveda pa je vse skupaj povezano tudi s stroški, ki jih bomo v končni fazi nosili davkoplačevalci.

Avto mora biti opremljen z gsm enoto, ki mora biti povezana na gps enoto, nekje na dosegu rok pa mora biti tudi “gumb” ki se ga lahko aktivira ob nesreči, prav tako pa mora ta eCall enota sama zaznati nesrečo in sporočiti podatke nadzornem centru. Kasneje so še dodali da bi moral ponesrečenec imeti možnost govora preko sistem eCall, kjer bi povedal več stvari o sami nesreči.
Izvedba tega ni težka in rešitve obstajajo na tržišču že več let. eCall enota se priključi na OBD računalnik in iz njega pobira podatke o vozilu. Ob nenadnih spremembah le to sporoči naprej centru, ki obdeluje te podatke in jih prikazuje na karti in pošilja naprej reševalcem.

Pa vendar. Če ima voznik v avtu SOS tipko in mu zmanjka bencina na cesti, kaj bo naredil? Pritisnil bo gumb, reševalna ekipa ga bo prišla reševat in ugotovila da se je samo “malce igral”. Itd.. Veliko scenarijev je, ki bi jih bilo potrebno precej natančno obdelati in bi morali biti že vnaprej premišljeni.

In v končni fazi bo ta sistem tudi podražil sam avto, saj takšna naprava ni zastonj, zraven pa je potrebno všteti še prenos podatkov, saj bo naprava opremljena s SIM kartico mobilnega operaterja, za katero se plačuje nek flat rate. Ampak če se gre za varnost in se bo s tem karkoli spremenilo (sam močno dvomim in mislim da so določeni lobiji dovolj močni v EU in bodo imeli precejšnjo korist od tega), potem sem za! Sicer pa je najbolj pogost kontra argument ta, da nas bi lahko s tem sistem povsod spremljali?

Drži. Ampak to nas že sedaj. Kamere, gsm telefoni, bankomati, cestnine…. Paranoja je odveč, če pa bo sistem pobral cel kup denarja, pa je na mestu vprašanje smiselnosti?!

  1. Najbrž bo problem predvsem v konkurenci GovorSledenju. Ampak nč bat, zgleda da je z Ultro vred šel v putane…

  2. @Anonymous: stvar je bila razvita ze pred mnogimi leti.. in verjemi mi da vem, koliko casa je slo za njen razvoj..

    ampak talktrack v tem primeru nima nobene veze s tem zapisom :)

  3. Ni nekaj takega v US and A aktivno že nekaj časa? Če se ne motim ti celo zalaufajo/ugasnejo avto na daljavo…

Komentarji so zaprti.