Glede na število tovornjakov in neumnosti ki jih počnejo, ki so vsak dan na naših avtocestah in so namenjene zgolj tranzitu čez Slovenijo, je na avtocestah precej malo nesreč v katere so vpleteni tovornjaki! Je pa zadnje čase čedalje več pokvarjenih tovornjakov na odstvnem pasu. In ravno okvara tovornjaka je kriva za požar, ki je nastal v predoru Trojane.

Rekonstrukcija nesreče: Madžar se zaradi okvare tovornjaka ustavi na desnem pasu v predoru Trojane, vanj trči Slovak s svojim tovornjakom, zaradi premajhne varnostne razdalje, državljan BIH s tovornjakom pridrvi po predoru in zaradi neprilagojene hitrosti se zaleti v Madžara, za njim pripelje Bolgar in svoj tovornjak pravilno ustavi na desnem pasu, vendar se vanj zaleti Slovenec s svojim tovornjakom, Poljak, ki je s tovornjakom vozil za Slovencem se je pravočasno in pravilno ustavil, vendar se je vanj zaletel Slovenec, ki zaradi neprilagojene hitrosti ni mogel ustaviti svojega tovornjaka. WTF!?! Je komu kaj jasno? Je to mednarodni incident?


Napovedane kazni: Slovak in Slovenec – 120€ zaradi neprimerne varnostne razdalje, državljan BIH in Slovenec pa se bosta na sodišču zagovarjala za svoj prekršek – neprilagojena hitrost – kazen 460€ in 6 kazenskih točk.
Saj se hecajo, kajne? Če jaz napačno parkiram avto, je skoraj tako visoka kazen, če peljem par kilometrov več, pa je kazen že večja!

In škode v predoru je za 100.000€? Me zanima ali to plača zavarovalnica ali pa gre to na naš, davkoplačevalski, račun? Ampak kolikšna je posredna škoda, ker je zaprt predor Trojane in bo zaprt še par dni? Zelo velika! Včeraj so nastajale šest kilometrske kolone in vožnja do Ljubljane je namesto standardnih 25 minut trajala 50 minut.

Pa vendar človek to preživi. Bolj sem v dvomih da bi preživel, če bi se tovornjak zaletel v avto. In v tem primeru smo vozniki osebnih vozil v zelo nezavidljivem položaju. Ampak nič ne de, tovornjaki so pač stalnica na naših cestah in do sedaj (pa že zelo dolgo vozim po avtocestah) še nikoli nisem videl da bi policija ustavljala na avtocestah tovornjake, ki nimajo varnostne razdalje! In niti en tovornjak je ne upošteva, kajti z vožnjo za drugim se privarčuje precej goriva! In vozniki avtomobilov, ki se odločijo za prehitevanje kolone tovornjakov na avtocestah imajo probleme – nikakor ne moreš nazaj na vozni pas!

Vendar so tovornjakarji posebna kasta v Sloveniji – imajo neskončno pravic in zelo malo dolžnosti – če pa že kdo želi karkoli spremeniti, pa zagrozijo s stavko in zaporo cest!

Videoposnetek nesreče v predoru Trojane (vir 24ur)