Ministrstvo za zdravje je predstavilo Izhodišča zdravstvene reforme za vzdržnost zdravstvenega sistema (vir). Stvar, ki me je zmotila na prvi pogled (in ne samo mene!), je zapisana:

II. 3. Spremembe v pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, v 3. točki je zapisano:
osnutek predvideva znižanje praga solidarnosti pri nekaterih poškodbah izven dela, kjer za sorazmerno velika tveganja v prostem času, kot so npr. tekmovalni športi, borilne veščine, gorsko kolesarstvo, planinarjenje, alpsko smučanje, motoristični in avtomobilski športi, športno padalstvo, padalstvo itd.. Za ta tveganja bi bila raven kritja za osebe, starejše od 14 let, le 40%, za razliko bi se lahko prostovoljno zavarovali. V ta namen naj bi zavarovalnice pripravile nov zavarovalni produkt za tovrstna tveganja, zavarovanje pa bi bilo lahko kratkotrajno, npr. samo za čas udeležbe v teh aktivnostih (dan, teden, mesec, leto) , pri profesionalnih športnikih pa tudi za daljšo dobo. Ta predlog sledi usmeritvi o večji osebni odgovornosti za lastno zdravje, saj je večina poškodb iz navedenih razlogov povzročenih zaradi nepazljivosti, neprevidnosti, včasih tudi objestnosti in kršenja predpisov;

To je res samo osnutek, vendar že ta osnutek je precej nor. Namreč aktivno prebivalstvo, ki skrbi zase tudi z rekreacijo, kar alpsko smučanje, gorsko kolesarjenje, planinarjenje, definitivno je, bo po tem, če se bodo sprejela ta izhodišča na slabšem, kot pa ljudje, ki jim je športna aktivnost tuja.


Primerjava, ki se mi zdi povsem na mestu. Slovenci smo narod smučarjev (nekoč smo bili in spet postajamo) in sedaj nas bo to, če se bodo sprejela ta izhodišča, stalo 60% cene zdravljenja! Hmm. Po sprevrženi logiki je veliko boljše preležati cele dneve doma pred televizorjem, verižno kaditi cigareto za cigareto in se nažirati z džankfudom! V slednjem primeru bo država krila vse stroške zdravljenja zaradi bolezni ožilja, prekomerne teže, raka..

Košarka in nogomet sta športa, kjer se zgodi veliko več nesreč (tudi veliko večja masa ljudi, ki se ukvarjajo z njimi) kot pri športih omenjenih v izhodišču, vendar se le to ne tretira enako. Torej smo ljudje, ki ne igramo nogometa, ampak rajši planinarimo v neenakopravnem položaju in spet naša država dela ločnice med ljudmi na podlagi svobodne odločitve s katerim športom se kdo ukvarja!

V končni fazi upam, da bo masa nasprotnikov tega izhodišča dovolj velika in da se bo ta del konkretno spremenil. Kajti ne poznam nobenega športnika, ki se ukvarja z zgoraj omenjenimi športi, ki bi se zanalašč želel poškodovati in izkoriščati usluge države. Ravno nasprotno – te kategorije športnikov so aktivne kategorije in veliko od njih dobesedno živi za ta svoj hobi!

Vožnja po naših cestah je definitivno bolj nevaren šport, kot pa gorsko kolesarjenje. In tudi veliko več nesreč se zgodi na cestah. Bodo tudi vožnjo po avtocestah polnih lukenj spravili v svojo kategorijo? Kaj pa gledanje RTV Slo in oddaj izpred 15 let, kjer je možnost, da te zadane možganska kap zelo velika?

Očitno živim v državi, kjer se vsak dan moram vprašati kdo je bolj nor. Jaz, ker živim tukaj, ali tisti ki jo vodijo! Hmm, hmm..