had blog roni kordis had blog roni kordis

Izhodišča zdravstvene reforme za vzdržnost zdravstvenega sistema – kdo je nor v tej državi?

Ministrstvo za zdravje je predstavilo Izhodišča zdravstvene reforme za vzdržnost zdravstvenega sistema (vir). Stvar, ki me je zmotila na prvi pogled (in ne samo mene!), je zapisana:

II. 3. Spremembe v pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, v 3. točki je zapisano:
osnutek predvideva znižanje praga solidarnosti pri nekaterih poškodbah izven dela, kjer za sorazmerno velika tveganja v prostem času, kot so npr. tekmovalni športi, borilne veščine, gorsko kolesarstvo, planinarjenje, alpsko smučanje, motoristični in avtomobilski športi, športno padalstvo, padalstvo itd.. Za ta tveganja bi bila raven kritja za osebe, starejše od 14 let, le 40%, za razliko bi se lahko prostovoljno zavarovali. V ta namen naj bi zavarovalnice pripravile nov zavarovalni produkt za tovrstna tveganja, zavarovanje pa bi bilo lahko kratkotrajno, npr. samo za čas udeležbe v teh aktivnostih (dan, teden, mesec, leto) , pri profesionalnih športnikih pa tudi za daljšo dobo. Ta predlog sledi usmeritvi o večji osebni odgovornosti za lastno zdravje, saj je večina poškodb iz navedenih razlogov povzročenih zaradi nepazljivosti, neprevidnosti, včasih tudi objestnosti in kršenja predpisov;

To je res samo osnutek, vendar že ta osnutek je precej nor. Namreč aktivno prebivalstvo, ki skrbi zase tudi z rekreacijo, kar alpsko smučanje, gorsko kolesarjenje, planinarjenje, definitivno je, bo po tem, če se bodo sprejela ta izhodišča na slabšem, kot pa ljudje, ki jim je športna aktivnost tuja.


Primerjava, ki se mi zdi povsem na mestu. Slovenci smo narod smučarjev (nekoč smo bili in spet postajamo) in sedaj nas bo to, če se bodo sprejela ta izhodišča, stalo 60% cene zdravljenja! Hmm. Po sprevrženi logiki je veliko boljše preležati cele dneve doma pred televizorjem, verižno kaditi cigareto za cigareto in se nažirati z džankfudom! V slednjem primeru bo država krila vse stroške zdravljenja zaradi bolezni ožilja, prekomerne teže, raka..

Košarka in nogomet sta športa, kjer se zgodi veliko več nesreč (tudi veliko večja masa ljudi, ki se ukvarjajo z njimi) kot pri športih omenjenih v izhodišču, vendar se le to ne tretira enako. Torej smo ljudje, ki ne igramo nogometa, ampak rajši planinarimo v neenakopravnem položaju in spet naša država dela ločnice med ljudmi na podlagi svobodne odločitve s katerim športom se kdo ukvarja!

V končni fazi upam, da bo masa nasprotnikov tega izhodišča dovolj velika in da se bo ta del konkretno spremenil. Kajti ne poznam nobenega športnika, ki se ukvarja z zgoraj omenjenimi športi, ki bi se zanalašč želel poškodovati in izkoriščati usluge države. Ravno nasprotno – te kategorije športnikov so aktivne kategorije in veliko od njih dobesedno živi za ta svoj hobi!

Vožnja po naših cestah je definitivno bolj nevaren šport, kot pa gorsko kolesarjenje. In tudi veliko več nesreč se zgodi na cestah. Bodo tudi vožnjo po avtocestah polnih lukenj spravili v svojo kategorijo? Kaj pa gledanje RTV Slo in oddaj izpred 15 let, kjer je možnost, da te zadane možganska kap zelo velika?

Očitno živim v državi, kjer se vsak dan moram vprašati kdo je bolj nor. Jaz, ker živim tukaj, ali tisti ki jo vodijo! Hmm, hmm..

 1. Se popolnoma strinjam.
  Kako je lahko nekdo tako ozkogled, da ga kratkoročno moti par polomljenih udov na leto, dolgoročno pa ga ne moti, da moramo plačevati zdravljenja neozdravljivih ljudi, ki celo življenje zase in za svoje zdravje niso nič naredili.

 2. Eh. To je predlagal že minister Bručan, pa so ga takrat sesuli. Danes se pa pod krinko krize in kdovečesa dogaja isto. Kar je samo dokaz, da lahko zgolj leva vlada izvaja neoliberalistične reforme :)

 3. ja, tudi jaz sem zazijala, ko sem to slišala! Torej greš v hribe, nerodno stopiš (kar se lahko zgodi čisto vsakemu) in mastno plačaš. Spet idiotska Slo, ki te udari po žepu, namesto da bi poskrbela za preventivo in izobraževala ljudi. Samega ministra pa je kap od ležanja na soncu.

  Kar se pa zavarovalnic tiče: te pa ne izplačajo, če si rebra polomiš pri padcu na mokri travi (od dežja) pri prijateljih. V bistvu želijo, da tožiš prijatelje.

  V takih primerih se pač vprašaš, kdo je tu ruknjen!

 4. Res se sprašuješ, kdo piše amandmaje, izhodišča in podobne neumne predloge kot dopolnila zakonom – v tem primeru nadljudje, ki se jim nikoli ne posreči poškodovati in so genetsko tako popolnoma zdravi, da se jim ni potrebno niti gibati?
  Zjutraj je bila podobna debata na Valu 202 in vsaj tisti klicatelji, ki sem jih slišala, so razumni – tokrat so bili komentarji povsem na mestu in argumentirani podobno, kot si spisal ti. Popolnoma se strinjam z zapisom, ruknjen pa nedvomno nisi ti:)

 5. Nori smo mi, ker dovoljujemo da se takšne nore stvari sklepajo/sprejemajo!

  Nor je tudi predlog o darovanju organov, kjer boš moral podpisati da ne boš daroval drugače se bo smatralo da daruješ :(
  Potencialno lahko začne delovati zdravstvo v smeri prodaje dodatnih človeških delov, kar lahko pripelje v določenih primerih tudi do prisilnega pridobivanja organov. Kar pomeni da ljudje, ki bodo predstavljali zgubo in katere se recimo nebi bilo smiselno “vzdrževati” pri življenju, bodo rajši pobrali kar je še v redu ter s tem dvignili profit namesto izgubo.

  Če mene vprašate živimo v šalabajzerski državi, ki nima ne prespektive ne prihodnosti, vsaj ne v obstoječem sistemu z obstoječimi ljudmi v vladi!

  lp

 6. jap, zadeva je resnično nora, ko jo dobro prebereš, se malo
  poglobiš in rečeš: čakaj, čakaj … KAJ so napisal? se pa moramo zaustaviti tudi pri tistem delu o “večji osebni odgovornosti za lastno zdravje”.tukaj si moramo natočiti čistega vina in si priznat, da so za taka izhodišča največkrat krivi ludi “ekstremisti”, ki hodijo recimo slabo opremljeni v gore ali pa (neka žalostna nova moda :S) smučajo izven urejenih smučišč.
  @ Žan: upam, da se nikoli ne boš znašel na listi čakajočih! premalo pozornosti posvečamo darovanju organov – dokler nismo osebno prizadeti, sploh ne razmišljamo o tem. Tisti, ki imajo karkoli proti temu (do tega ima vsakdo pravico), se bo že potrudil in podpisal, da ni darovalec. da bodo zdaj ljudje hitreje “odklopljeni” samo zaradi organov, je pa popolna demagogija.

 7. Najbolj nori so tisti, ki so volili katerikoli ud te troedine “sanjske” koalicije

 8. Hoteli smo kapitalizem, zdaj pa jamramo? :)
  Itak da bo se vse vrtelo okoli denarja in profita… pač sistem deluje tako da uporablja pohlep kot osnovno gonilna silo in tako bo vedno.
  Drugič raje preverimo kakšen sistem bi res radi preden se odločimo da je “fajn”… ;)

 9. @anonymous: mah politika in politiki … ne mormo brez nje/njih, ne mormo je/jih ukint, ker je sistem tak. Ne leva, ne desna opcija pa nimata čiste kartoteke

 10. Še ena izmed bolj bistrih… Da ne govorimo o tem, zakaj pravzaprav plačujemo ZZ. Razumem, da v primeru, da pristaneš v bolnici to prav pride, vendar že nekaj let si vsako plombo plačujem sam, vsakega dermatologa…. Kot s.p.jevec, ki vsak mesec nakaže kar nekaj denarja v te namene, sem na to kar lepo občutljiv.

 11. He He Had brez panike, nismo mi vsi nori, so pa NORI naši vrli “liberalci”, voditelji te države, se pa sprašujem, kako zelo prazna mora biti tudi že naša zdravstvena blagajna, da si dovolijo sprejemati take rešitve, ko pa je ob enem jasno, da na nekaterih področjih(tudi v zdravstvu) denar mečemo skozi okno, da ne omenjam kaj vse še v tej državi preplačamo…..
  V bistvu so mi smešni ljudje, ki niti razmišljat ne znajo več v tej državi, krivijo nek kapitalizem in nevem kaj, pa čeprav je danes jasno, najbrž že večini, da so nam državo zafurali ravno tisti komunisti, ki v kapitalizmu državo furajo po komunistično, to,da pri nas niti liberalizma še od blizu nismo videli, kaj šele neoliberalizma je najbrž jasno, ali pač???

 12. Zaračunajmo zdravljenje raje debeluhom, kadilcem, odvisnikom in pijancem, ne pa da naganjamo aktivne ljudi na kavč.
  Pa tudi vožnja z avtom je nevarna. Bomo kmalu zaračunavali zdravljenje tudi udeleženim v prometnih nesrečah?

 13. Pri prometnih nesrečah je to že stara ideja, da naj zdravljenje plača odgovorni, oziroma, ker je pri tem zavarovanje obvezno, pač zavarovalnica povzročitelja.

  Z debeluhi, kadilci in pijanci je pa tako, da ponavadi umrejo prej, kot klene korenine. In tako manj časa sisajo tako zdravstveno še bolj pa se pozna pri pokojninski blagajni. Tako da je vprašanje, če jim v bistvu ne bi pripadali celo nićji prispevki :-))))

  Sicer pa: http://imedi.si/blog/jeanmark/2010/02/28/pa-smo-pregnali-kolesarsko-zimo/

  Boli me q! za ministra, jaz grem na bicikl!

Komentarji so zaprti.