Školjke prstaci -(litophaga litophaga) so ene izmed najbolj cenjenih školjk. Rastejo v skalah in je za njihovo nabiranje potrebno razbijati “obalo”, oz. kamne, v katerih živijo. Življenjska doba prstaca je do 80 let.

Prstaci so prepovedani, oz. zaščiteni v Sloveniji in Hrvaškem. Kazni na Hrvaškem so od 6000 do 30000 kun. Črni trg seveda deluje in cena za kilogram naj bi bila okoli 70€ v Istri.
Sam se spomnim, da smo pred dvajset in več leti v Kavranu, kjer sem preživljal poletja, ko še ni veljal ta zakon, sami nabirali prstace in jih jedli na buzaru. Mljask, mljask.

Življenje v EU ima svoje prednosti (kakšne, naj ugotovi vsak zase!). Vendar ima življenje v Bosni, ki ni v EU, tudi svoje prednosti – prstace dobiš legalno na jedilniku restavracije Bonaca, po kosilu si lahko v prijetno klimatiziranem lokalu prižgeš cigaro in jo skadiš, brez da bi te kdo s pogledom ubijal. Tudi cene hrane in pijače so v Neumu relativno nizke.

Mi imamo pa EU in zakone, ki nam več stvari prepovedujejo, kot dovoljujejo in se prilagajamo vsemu, podpiramo Grke in počnemu stvari, ki nam jih drugi zapovedo. Ah, ja. Kakšno veselje, kajne?!

23 Responses to Restavracija Bonaca Neum – školjke prstaci legalno na jedilniku

  1. Valentin says:

    Nice vidim, da uživaš in prav je tako! :)

    Ena od kulinaričnih neumnosti, ki pa ni povezana z Evropo je tudi prepoved nabiranja tartufov v Sloveniji (ker naj bi se s tem uničevala narava …). Na tak način so gostinci prisiljeni uvažati te “prepovedane sadeže” iz hrvaške, kateri pa dokazano nisto tako kvalitetni kot naši… Mnja, upam, da se bo tudi tukaj kmalu kaj spremenilo.

    Cheers!

  2. had says:

    @valentin: evo.. tole si pa zadel zebljico na glavico.. sem ze parkrat poslusal zgodbe o tem, da sploh ne vedo zakaj so pri nas prepovedani, na hrvaskem pa dovoljeni.. in pri nas se nic ne kaze, da bi se kaj spremenilo.. :(

    saj bodo volitve, pa se splaca tole spravit v javnost :) se bo na hitro vse spremenilo :)

  3. Valentin says:

    Hehe bi bilo res fajn, a glede na razne iniciative, ki so bile je vse bolj boj z milni na veter … Ampak ja, bodimo optimistični :)

  4. Iz slavospeva školjkam se je post preobrazil v kritiko EU-ja, wtf? :P To ja “hadovski preobrat”, hehe. Dobra.

  5. Janek says:

    Sam je pa zanimivo…Tej giki, niti na dopustu ne morejo brez računalnika… Vsako kosilo ali večerjo objavi na spletu :D Pa koga zanima kaj si ti jedel ? Mogoče se tebi zdi to nekaj posebenga, ampak ni :)

  6. had says:

    @janek: kdaj si nazadnje jedel prstace? nastej mi tri restavracije, kjer jih imajo? in naslednjic, ne bom vec fasciniran nad tem, da jih najdem v gostilni

  7. Janek says:

    @had skoraj ves južni del balkana jim ima.. pred leti sem jih jedel tudi na portugalskem. kamenožerje najdeš tudi v italiji, kjer je to specialiteta predvsem bogatih.. Cene pa so vrtoglave..

    Torej ne odkrivaj tope vode… Raje se malo sprehodi po svetu, kot da cele dneve zabijes za računalnikom..

  8. had says:

    @janek: povej mi konkretno kje jih lahko dobim.. pred leti sem jih jaz jedel v piranu, pa v celi istri.. povej mi, kje jih dobim danes.. ne glede na ceno.. in grem in jih bom jedel..

    cene prstacov tudi v italiji niso vrtoglave.. okoli 100€ za pol kilograma.. je to veliko?

    odkrivam toplo vodo? hmm.. ko mi odgovoris kje – pa prosim konkretno ime gostilne, bom vedel da odkrivam toplo vodo..

  9. rok says:

    men se pa vseeno zdi mal mim razbijat da dobiš tele školjke. sej so res dobre, sam obstajajo tud druge, ki niso bistveno slabše. pa komu se sploh da potaplat z macolo.

  10. Mirko says:

    Raje vprašaj kje jeih dobiš na jedilniku, na črno jih imajo skoraj vse gostilne 30km od meje z Italijo. Konkretno vem za gostilne okoli Kozine, ne vem pa imen. Omenjenih školjk na jedilnikih seveda nimajo, če pa po njih vprašaš jih pa brez težav dobiš, niti nenavadnega pogleda ti ne namenijo.

  11. Valentin says:

    @had raje ne sprasuj kje se jih dobi, ker lahko nakopljes inspekcijo kakemu lokalu ;)

  12. Vini says:

    Fantje imajo prav, samo vprašat je treba, pa jih dobiš tudi v Sloveniji, enkrat smo se celo v družbi šalili okoli našega mejnega spora s Hrvaško češ, kar naj imajo tisto morje, mi jim bomo tako ali tako, če pojemo dovolj teh školk, vso obalo razbili :)

    Je pa res, da jih uradno na jedilniku ne vidiš nikjer, zato je ta objava povsem smiselna, ne meni se preveč za Janekovo pizdakanje :)

    Nisem pa vedel, da si ljubitelj školjk, lahko bi šli enkrat skupaj kakšne pozobat, a? :)

  13. smoger says:

    Nazadnje jedel v Piranu cca. 16-17 let nazaj…jaz razbival, stric jih je naredil.

  14. Raje se malo sprehodi po svetu, kot da cele dneve zabijes za računalnikom..

    In to od človeka, ki ves dan čaka na replike in odgovarja nanj. Had je vsaj na morju… In meni je ta post zelo zanimiv.

  15. Janek says:

    @had hehhee, pa ne zapisujem si jaz, kje sem jedel dve leti nazaj.. to je tvoja naloga.. jao jao.. pa kaj me briga, kje sem jedel leta nazaj ? wtf ? Vsako leto odpotujem vsaj 3x na dopust in nekajkrat na hrvasko, zato res ne poznam vseh restavracij, ker mi je čisto vseeno.. Tak zadeve si zapisuj ti!

    Pejdi v italijo v malo bolso restavracijo in prasaj pa jih dobis 100%.. Cena pa ni 100€, ampak 200€+

  16. had says:

    @janek: vau.. 3x gres na dopust.. pa ti si fenomenalen.. cestitam.. ti pa imas standard.. resnicno..

    in ti verjamem da ne poznas vseh restavracij.. ce bi jedel v odlicnih, bi si jih definitivno zapomnil..

    no, ocitno prstacov tudi v italiji nisi jedel, ker ne poznas niti osnovnih cen.. ampak ok, te povsem razumem..

  17. Janek says:

    @My Kafkaesque Life na hrvaškem je na dopustu.. woow, kot večina slovencev. Sam sem bil junija na dopustu in grem še enkrat konec avgusta… in ne hrvaško lol..

    @had Ja imam standard in si lahko privoscim..Te to moti, da je nekdo v življenju uspešen ? Sicer pa ne jem v vsakem skretu kot ti, zato je cena malce višja.. in ja ne zapisem si vsake restavracije, hotela in taxija, ker mi po pravici povedano dol visi.. Pač me interesirajo druge stvari, katere se mi zdijo precej bolj zanimive.. Take reči si zapisuj ti, ker se ti fajn zdi… Predvideva, da ti celo hraniš račune restavracij, da si popraviš ego oziroma dvigneš samozavest :)

    Seveda sem jih jedel, od kod ti ideja, da jih nisem, ampak pač tolkiko kolikor sem napisla sem plačal.. V čem je problem ?

    Je pa zanimivo, vedno se morajo na tvojem blogu obiskovalci s teboj strinjati, sicer niso po tvojih merilih in bum takoj po njih.. Bravo, to zna vsako tele!

  18. Janek says:

    Resnica boli, mar ne :=)

  19. had says:

    @janek: vauu.. dvakrat si bil na dopustu.. cestitam.. ti pa si res pravi svetovljan..

    ves, ce bi men sel nekdo tako na zivce, kot grem jaz tebi, potem bi verjetno mirne duse preskocil ta blog.. ti pa verjamem da je problem, ce si razcepljena osebnost, pa niti vec ne ves kaj pises in s katero osebo..

    no.. pa greva lepo po vrsti.. ne jes v sekretu? in je cena malce visja.. na dan z besedo.. povej, katere so dobre restavracije po svetu, kamor ti hodis na dopust, da bom vedel, ce bom kdaj sel kam drugam na dopust kot na hrvasko..

    interesirajo te druge stvari? deli jih z nami.. povej, kaj je zanimivega, da si gremo se mi to ogledat..

    v cem je problem.. povej kje si jih jedel za 200 eurov.. put your money where your mouth is.. bo slo? ali se vedno ne razumes..

  20. pravni red EU says:

    Ja, to ti pa je globalni kapitalizem. Na prepovedane školjke se hodi v Bosno, po ceneno in zatirano delovno silo se hodi v Bangladeš, na prepovedane punce pa na Tajsko. Samo da je legalno v lokalnem okolju, pa je vest mirna.

  21. @Janek, koliko vem, je bil Had tudi v Kaliforniji in Las Vegasu na dopustu letos, in kaj pol? V čem je vic tega važenja o dopustih? In če greš “po svetu” še to ne pomeni, da ne obstajajo tudi zanimive zgodbe iz Hrvaške. Jaz sem prepotoval ogromno sveta, pa še nisem slišal za te školjke. Zato je Hadova zgodba zame nekaj posebnega in ne govori tako, kot da govoriš v imenu ljudstva.

  22. k3k3c says:

    100eur za pol kile?
    @janek: 200e +?? as ti na beton padu. dans jih grem jest za 40eur na kilo cepec. mislim da tukaj predvsem ti odkrivaš toplo vodo in si misliš da si fancy ker kao hodiš k fašistom na prstace k jih vozjo iz hrvaške in so definitivno kvečjemu enko sveži kot pri nas oz manj. in glede na to da italjani derejo k nam na ribo in školje je tvoje hvalisanje malce mimo udarjeno, p anaj mi bo oproščeno ker sem verjetno po tvojih merilih tele,…resnično boš pa teđko sfresal toliko ribe in školjk al pa po drugi strani pravih steakov in to vrhunsko pripravljenih in z vrhunskimi surovinami. nekateri se pač znamo ali znajdemo in nam ni treba u laharijo na prstace, pa po kavbojke, kofe in burro naturale…jao kaki prepotentneži…bejž zdej hitr na en dopust da si mal spočiješ pa ne z jahto po milanu se vozit k to pomen da si zihr na šleparju al pa na vlaku!…krneki…had, se strinjam s tabo, neum in CG je kul, sploh kar se tiče cen,…če bi se spustu na janekov nivo bi moral poročat tut s kako jadrnico sm bil dol, ker je bla sicer res ena večjih, pa kake bejbe so ble gor, pa s tem ne bom utrujal ker je novica gurmanska . pika.

  23. had says:

    hvala za tole :) drzi kot pribito

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.