Tri leta nazaj sem dobil “darilo za rojstni dan” Opel Astro. V manj kot osmih mesecih sem z Astro naredil 30.000 kilometrov. In okoli novega leta je Astra praznovala svojo tretjo obletnico, včeraj pa je doživela svojih 130.000 prevoženih kilometrov.

Pogled na potovalni računalnik mi pove, da sem v tem času:

 • natočil v Astro natančno 8021 litrov dizelskega goriva
 • za gorivo sem (po trenutno veljavnih cenah!) plačal 9921.97 eurov!
 • sem mesečno za gorivo za Astro porabil povprečno 275.61 eura
 • da je povprečna poraba goriva 6.17 litra na prevoženih 100 kilometrov
 • da je povprečna hitrost po računalniku 63 km/h (kar pove kje se večino časa vozim
 • da se je poraba v zadnjem letu zmanjšala na 5.5 litra na prevoženih 100 kilometrov (zaradi nižjih hitrosti in manj prehitevanj)
 • da sem v tem času opravil štiri servise na Avtotehni Vis
 • da sem zamenjal en komplet letnih gum in en komplet zimskih gum
 • da sem imel samo en problem z avtomobilom – potrebno je bilo menjati ventil turbine??

 • Suma sumarum. Glede na število prevoženih kilometrov v treh letih in glede na cene goriva, sem si danes zjutraj zastavil vprašanje, če ne bi bilo za naju ceneje (namreč v kalkulacijah je štet samo en avto, čeprav sva med tednom v službi vsak s svojim (torej skoraj 2x stroški) da bi si za ceno goriva enega avtomobila kupila stanovanje v Ljubljani – 10.000 eurov v treh letih – 70.000 eurov v dvajsetih letih – kar pa je samo en “luknja”.

  Oz. če bi plačevala najemnino za stanovanje, ampak glede na to, da živiva v hiši, bi bilo to zame precej težko in naporno. Z drugimi besedami, vožnja z avtom je najmanjši problem, večji problem so cene goriva. In srčno upam, da se na trgu kmalu pojavijo električni avtomobili (ne hibridi, ki imajo večjo porabe od moje povprečne) z avtonomijo vsaj 400 kilometrov. Bom zelo srečen, če me bo cena “polnega” rezervoarja stala manj kot 10 eurov (v primerjavi s sedanjimi 55€ in več, bo prihranek ogromen).

  Še vedno pa se ne morem odločiti, da bi si dal vgraditi plin v vozilo, čeprav bi se mi s tem stroški goriva zmanjšali skoraj za polovico – in tega, da se ne morem odločiti, nekako pri sebi ne razumem!

  Avto je hudo potratna zadeva v smislu stroškov. In šele ko narediš takšno kalkulacijo ugotoviš, koliko denarja gre v resnici zanj. In rajši ne razmišljam, da bi imel kakšno “ornk zverino” s porabo okoli 10 litrov. Ah ja, zakaj z nakupom goriva na Petrolu ali OMV-ju ne postaneš avtomatsko tudi njihov delničar? (ta ideja je prav simpatična, vendar se verjetno kdo ne bi strinjal z njo!)