Danes je Evropski dan varstva osebnih podatkov in tole razmišljanje o Facebooku in “pedofiliji” se mi že dlje časa mota po glavi. Zakaj “pedofilija” v navednicah? Tega se bom dotaknil kasneje. Začeti je treba na začetku!

Leta 2006 sem v zapisu – Otroci, ne hvala zapisal svoje mnenje o tem. In zaenkrat se ga še vedno držim. Potem je prišel Facebook in generacije deklet, ki so ravno toliko stare, da so v tem času rodile in so njihovi statusi “podrli smo kupček”, “spali smo skoraj štiri ure”, “kako velika klobasa, kako mu to uspeva”, itd..

Vse lepo in prav, nič nimam proti takšnim statusom in včasih se prav nasmejim vsemu temu. Ampak taiste mamice objavljajo fotografije svojih otrok, kako skačejo po vodi, kako jih kopajo, kako jih mažejo s kremami – vendar pozabljajo da so otroci v večini primerov goli! Verjetno si zdajle marsikdo misli, da sem starokopiten in dlakocepim – mogoče je celo temu tako.


Če se zdaj dotaknem “pedofilije” v navednicah. Vsak uporabnik Facebooka si lahko nastavi svojo zasebnost, komu dovoli ogled fotografij, komu dovoli ogled komentarjev in statusov, itd.. In s tem se preprosto zapre dostop do fotografij, ki jih nekdo želi deliti s svojimi bližnjimi. In v tem primeru se tudi izogne možnemu izpostavljanju svojega otroka takšnim in drugačnim “čudnim” ljudem na Facebooku, ki iščejo “izpostavljene” fotografije.

Še enkrat. Vsak ima pravico da počne karkoli želi na Facebooku, kajti le to se tiče samo njega, vendar je včasih pametno pomisliti par let naprej, ko bodo te fotografije še vedno nekje obstajale in jih bo nadebudni “mulc” našel na internetu. Preden objavite kakšno takšno fotografijo, ali pa kakšen čuden status, vam vseeno polagam na srce, da premislite o tem, kaj lahko to povzroči. Internet je pač zadeva, ki se je ne da tako preprosto obvladovati, kot si včasih predstavljamo. In kar je enkrat na internetu, je tam “skoraj za vedno”.

To je zgolj in samo moje mnenje, ki pa je lahko povsem napačno. Sam sem se dolga leta trudil, da ime Roni Kordiš ne bi bilo izpostavljeno na spletu, kajti vseeno se mi je zdelo nesmiselno, da se izpostavljem z imenom, če sem imel povsod že svoj nick Had. Vendar se je ravno s Facebookom to spremenilo in mi dalo precej misliti o tem!

p.s.: ali poznate koga, ki nima Facebook profila?