Janez Janša je odličen strateg. Kapo dol! Namreč referendumska vprašanja sploh niso pomembna, saj je edino kar danes šteje to, da je Janez Janša in njegova stranka izkoristila to priložnost sebi v prid. Po njegovih besedah in besedah Gregorja Viranta je današnji rezultat referenduma nezaupnica vladi. In v direktnem vklopu v 24ur, to ponovi vsaj 5x, če ne večkrat. Da bo ljudem jasno, kakšna je situacija in da si res Slovenija zasluži nove vlade, ker smo volivci danes na referendumu itak dokazali da smo proti vladi.

Kako sem jaz naiven. Bil sem prepričan, da je referendum nekaj drugega kot nezaupnica vladi, oz. v tem primeru kot si predstavlja opozija – zaupnica trenutni opoziciji. Bil sem prepričan da se odločamo o drugih, prav tako pomembnih stvareh, pa vendar živim očitno v nekem paralelnem svetu, kjer so referendumu namenjeni samo nabiranju političnih točk. In posledično pričakujem, da bomo imeli v tem letu in pol do parlamentarnih volitev še vsaj 10 referendumov, ki bodo prav tako nezaupnica vladi!


Udeležba na današnjem referendumu je bila manj kot 30% 40,22%, kar ni ravno dober rezultat, sploh ko se odloča o naši prihodnosti. Vendar takle mamo. Mogoče je skrajni čas, da se naredi elektronski volilni sistem, preko katerega bodo tudi mlajši volivci oddali svoj glas – kajti dvomim, da se jim da hoditi na referendum v nedeljo, ko je bila pa sobota “totaln žur”!

Oz. mogoče bi bil čas za nov referendum, ki ga bi lahko sklicala sedanja oblast – vsak je lahko poslanec samo dva mandata. In se bo spremenila sestava parlamenta in ne bomo imeli nekaterih “inventarnih številk” v dvorani, kot jih imamo sedaj. In ta dva mandata sta lahko eden za drugim, ali pa tudi nista povezana. Mogoče bi s tem dobili končno kaj svežega, predvsem pa malce manj omejenega v parlament in bi le ti ljudje delali to, za kar smo jih volili – odločali o stvareh, za katere naj bi bili izvoljeni!

p.s.: me resnično zanima, kateri bo naslednji referendum, ki ga bo sklicala opozicija? In ne dvomim, da bo nekje septembra! Vmes je čas kislih kumaric!