Janez Janša je odličen strateg. Kapo dol! Namreč referendumska vprašanja sploh niso pomembna, saj je edino kar danes šteje to, da je Janez Janša in njegova stranka izkoristila to priložnost sebi v prid. Po njegovih besedah in besedah Gregorja Viranta je današnji rezultat referenduma nezaupnica vladi. In v direktnem vklopu v 24ur, to ponovi vsaj 5x, če ne večkrat. Da bo ljudem jasno, kakšna je situacija in da si res Slovenija zasluži nove vlade, ker smo volivci danes na referendumu itak dokazali da smo proti vladi.

Kako sem jaz naiven. Bil sem prepričan, da je referendum nekaj drugega kot nezaupnica vladi, oz. v tem primeru kot si predstavlja opozija – zaupnica trenutni opoziciji. Bil sem prepričan da se odločamo o drugih, prav tako pomembnih stvareh, pa vendar živim očitno v nekem paralelnem svetu, kjer so referendumu namenjeni samo nabiranju političnih točk. In posledično pričakujem, da bomo imeli v tem letu in pol do parlamentarnih volitev še vsaj 10 referendumov, ki bodo prav tako nezaupnica vladi!


Udeležba na današnjem referendumu je bila manj kot 30% 40,22%, kar ni ravno dober rezultat, sploh ko se odloča o naši prihodnosti. Vendar takle mamo. Mogoče je skrajni čas, da se naredi elektronski volilni sistem, preko katerega bodo tudi mlajši volivci oddali svoj glas – kajti dvomim, da se jim da hoditi na referendum v nedeljo, ko je bila pa sobota “totaln žur”!

Oz. mogoče bi bil čas za nov referendum, ki ga bi lahko sklicala sedanja oblast – vsak je lahko poslanec samo dva mandata. In se bo spremenila sestava parlamenta in ne bomo imeli nekaterih “inventarnih številk” v dvorani, kot jih imamo sedaj. In ta dva mandata sta lahko eden za drugim, ali pa tudi nista povezana. Mogoče bi s tem dobili končno kaj svežega, predvsem pa malce manj omejenega v parlament in bi le ti ljudje delali to, za kar smo jih volili – odločali o stvareh, za katere naj bi bili izvoljeni!

p.s.: me resnično zanima, kateri bo naslednji referendum, ki ga bo sklicala opozicija? In ne dvomim, da bo nekje septembra! Vmes je čas kislih kumaric!

21 Responses to Ko Janez Janša izkoristi današnji referendum sebi v prid

 1. Žogca pravi:

  Pa si res bil naiven, če si mislil, da Janša tole počne v višje dobro, v dobro naroda oziroma države. Ja, mu povsem očitno dol maha za problematiko, ki je bila na referendumih, pomembno je, da referendumi non stop so in da opozarjajo na to, da vlada nima zaupanja in mora čim prej biti izvoljena nova – Janševa. Daleč od tega, da bi jaz podpirala tole vlado, je ne, bom pa iskrena, da na oblasti vidim kogarkoli, samo ne Janše. Normalno, da bodo novi referendumi. Dva dni nazaj je enega napovedala Ljudmila Novak.

 2. (jm) pravi:

  Referendum bo opozicija prožila sedaj za vsak malce bolj odmeven zakon. Ker njihov namen sploh niso zakoni, ampak pred naslednjimi volitvami čimbolje očrniti sedanjo pozicijo. In roko na srce, pozicija jim pri tem izdatno pomaga. Dejansko rinejo z glavo skozi zid.

  Janša v bistvu izkorišča priložnosti, ki mu jih Pahor nudi. Ni lepo, ampak glede na neumnosti, ki si jih je pozicija privoščila v preteklosti, recimo zakon o RTV SLO, nimam kakšnega posebnega sočutja do njih.

  Edini problem zna nastopiti, ko se bo Janša zavihtel na oblast, ne bo več tako naiven kot prvič. In to pa bi znalo boleti vse nas.

 3. DaJoker pravi:

  Borut Pahor; imaš trikrat NE, ne greš naprej v naslednji mandat!

 4. Kuki pravi:

  popravek: udeležba 36,4% (TV SLO ob 20.45)

 5. Miha J pravi:

  Janša je enako izkoristil referendum, kot si ti tale zapis. Vsak je obrnil dejstvo po/v svoje.

 6. jin pravi:

  Naj Pahor odstopi, poslanci pa naredijo vse za predčasne volitve, tako bo še najbolje. Zakaj zdaj rinit naprej z nekim interventnim zakonom, ki bo kaj, krčil izdatke države, krčil denar za javni sektor, za socialo? Naj se s tem ukvarja naslednja vlada.

  Potem bomo videli, ali se bo ta koalicija med SDS-om in sindikati obdržala, ali bodo sindikati skušali z referendumi rušiti vsako nadaljnjo odločitev oblasti, da kakorkoli poseže v itak ne najboljši status prebivalstva.

 7. McFly pravi:

  Treba je popravit tole poročilo:

  Državna volilna komisija sporoča, po 99,9% preštetih glasov – volilna udeležba: 40,22% (o arbitražnem sporazumu npr. je bila udeležba 42,66%)

 8. Abaddon pravi:

  Kaj pa če je bilo 70% preprosto proti pokojninski reformi, na volilnem lističu nisem videl dodatnega vprašanja “Ali ste res proti reformi ali samo proti vladi ?”.
  Dokler bomo imeli takšne referendume bodo ljudje proti. Naslednji je lahko “Ali ste za plačevanje davkov ?”

 9. Matjaz pravi:

  Tvoj zapis je zelo enostranski. Seveda si Janez Janša poskuša nabirati predvolilne točke iz vsakekga neuspeha vlade. To je dejstvo in tako je tudi prav, saj za to pri demokraciji tudi gre, različne opcije namreč tekmujejo med seboj in na vsakem koraku poskušajo pokazati, da so vredne oblasti. Vsaka stvar ki jo počne politika, bodisi vladajoča, bodisi opozicijska, ima za posledico večjo ali manjšo podporo v javnosti. In oboji na koncu poskušajo zmagati. To je torej naravna zakonitost veščstrankarske, parlamentarne demokracije.
  Pomembnejše vprašanje je ali ima Janša prav, ko trdi, da vlada mora iti.
  Odogvor je zelo preprost. preprosta dedukcija pripelje do njega. Ima. Če je vlada pripravila tri zakone, ki so vsebinsko tako slabi, da jih je 70% volivcev zavrnilo, potem vlada ni opravila svojega dela. Pri tem je potrebno upoštevati tudi, da referendumov ne bi bilo, če ne bi vlada poskušala iskalti kompromisev in ne bi šla z glavo skozi zid.
  Če pa so volilvci zavrnili zakone iz drugačnih razlogov, kot je njihova vsebina, naprimer zato, ker ne zaupajo vladi, pa so spet vladi poslali sporočilo, ne zaupamo ti, čas je da greš. Janša mirno doda svoji obrazložitvi še dosedanje poraze na referendumu in s tem samo utrjuje prej opisane argumente. Torej kakor koli obrneš argumente, ima Janša prav, čas je da vlada gre.
  Vso moralno pravico ima izkoristiti to priliko sebi v prid, kakor jo je imel BP, ko je zmagal z arbitražnem sporazumom. In prav tako, kakor Janša bi storili vladajoči, če bi zmagali na teh referendumih.
  Pa niso, s tem se boš pač moral sprijazniti, kakor sem se jaz, ko smo dobili za premier-a, retorika brez kakršnih koli izkušenj v vodenju, ki zelo lepo skrbi za svoje telo, malce manj pa za uresničevanje svojih nalog.

 10. Anonimno pravi:

  Bumbar, ti maš pa res en možganski vsadek v obliki JJ. Naj te spomnim, da je glavni referendum bil o penzijah, kjer princ teme ni imel nič zraven in so ga zakuhali sindikati. Ko je že bil datum, so šele nanj pripeli še delo na črno in arhive.

 11. had pravi:

  @anonymous: svetujem ti, da si se enkrat preberes zapis, preden nadaljujes z zaljenjem.. bo slo?

 12. j pravi:

  podpiram prestavitev dneva volitev iz nedelje na kaksen delovni dan (ali pa celo dvo-dnevne volitve?)

  e-volitev se vsi otepajo kot hudic kriza, ces da bo vec manipulacij…. a vec kot bi jih lahko bilo sedaj ?

 13. Slovenec na Tajvanu pravi:

  Sem se nasmehnil ob komentarju “tvoj zapis je zelo enostranski”, ki je zvenel kot očitek neodvisnemu novinarju, ki se je spozabil :)

  Menim, da dokler bo Janša v politiki, bodo referendumi tako enostavno zlorabljeni kot to so od leta 2000 dalje, od umetnega oplojevanja samskih žensk. To je bila prelomnica za desnico in od takrat dalje nas jeb…

 14. Janez pravi:

  Serješ Had. Da je bil referendum nezaupnica vladi, so javno povedali tudi v Zaresu, Zoran Jankovič, pa še kdo. Jih je Janša podkupil?

  Po udeležbi se referendumski trojček, mimogrede, uvršča na četrto mesto od 18. dosedanjih referendumov, nezaupnico vladi pa je izreklo 200.000 več volivcev, kot jih je na zadnjih volitvah volilo SDS.

 15. Nik pravi:

  Jaz se pa z interventnim zakonom vezanim na zaupnico, bolj kot z odstopom. Sicer pa je to isto, če se ne motim; potem je treba 3x poskusiti postaviti novo vlado in naprej se glasuje o mandatarju. Tu bi lahko trenutna pozicija imela glasovanje “po vesti”, pa bi pomagala vzpostaviti opozicijskega mandatarja, pa da vidimo, če je on kaj boljši. Tako bi tudi bilo boljše, šele ko bi se oba preizkusila na oblasti, bi lahko na podlagi rezultatov primerjali obe vladi in kvalificirano izbirali manjše zlo na naslednjih volitvah.

  Strinjam se z omejitvijo mandatov poslancev. Sicer je na prejšnjih volitvah bila zamenjana polovica državnega zbora, ampak res je druga polovica ostala ista. S tem bi se pretok poslancev še bolj povečal.

  Nujno bi tudi bilo preprečiti poslancem, da dajejo pobude za referendume. Oni naj sprejemajo ali zavračajo zakone, referendum pa na bo v domeni ostalih državljanov. (Ampak to bo težko, SDS tega ne bo nikoli dovolila). Janša in SDS pa zlorabljata referendume že od referenduma o volilnih sistemih in tudi lažeta že od takrat. Človek je pač patološki lažnivec in psihopat, stranka pa tipična ameriška republikanska Fox Newsovska stranka zobijev. Jebiga, takle mamo.

 16. JorgeBen pravi:

  Veš kaj pogrešam… glede na to, da je bila opozocija SDS+SLS zelo nezadovoljna s sprejetjem nezdružljivosti funkcij poslanca in župana me preseneča, da niso sklicali referenduma tudi za tisto…

  aja… verjetno bi to bil edini referendum, ki bi padel… ker o teh stvareh pa ljudstvo res ne more odločat… sicer pa… v naslednjem mandatu bodo lahko “obrnili” to odločitev… samo problem je, da ni popularna med ljudstvom…

  še to… v naslednjem mandatu bo verjetno zelo malo referendumom… ker kot prvo jih opozocija niti ne bo hotela sklicevati (niti ne bo sposobna), kot drugo pa bo bodoča vlada že prej pokleknila pred pritiski sindikatov…

 17. dr. Onyx pravi:

  Vedeti je potrebno, da je vsak referendum predvsem prvovrstni politični dogodek, kjer politiki merijo moči in dobijo nekaj brezplačne pozornosti v medijih. Janša je profesionalni politik, ki ga gledamo že vsaj 20 let in iluzorno je pričakovati, da takšne priložnosti ne bi izrabil sebi v prid. Upam pa da je večini jasno, da se Janša nima kaj za oglašat in naslajat nad debaklom Pahorjeve vlade, kajti če bi on imel v teh časih mandat, bi bilo stanje po moje povsem enako, ker tu gre za račun izstavljen za zadnjih 20 let, poleg tega pa njegov slog vladanja ni bil nič bistveno drugačen od sloga ostalih vlad po osamosvojitvi. Bo pa imel on priložnost se izkazati naslednje leto, ker jaz sem prepričan, da kriza ne bo minila do njegovega mandata, ampak se bo moral ukvarjati z identičnimi problemi, kot sedanja vlada. Visok primanjkljaj, hitro povečevanje zadolženosti, visoka brezposelnost, nekonkurenčno gospodarstvo, apatija…

 18. Kaja Rot pravi:

  Had, saj vsi dobro vemo kam pes taco moli. Za svoja simpatiziranja si dobro plačan in nisi edini, ki je ugotovil s kakšnimi opcijami se (lažje) daleč pride.

 19. had pravi:

  @kaja: mi poves kaj vec o tem? kaj sem jaz placan in koliko? bom vesel, ce koncno zvem stvari o katerih nimam pojma..

 20. JorgeBen pravi:

  @dr.Onyx

  problem z JJ-jem je tudi ta, da naslednjega mandata ne bo porabil za “reševanje” razmer, ampak bo dve-tri leta samo jokal kako je prejšna vlada vse zajebala (in se ukvarjal s preteklostjo)… apatija bo začasno izginila, samo hitro bo ugotovljeno, da je vse to isto sranje, samo drugo pakovanje… vmes bo sprejel novo strategijo razvoja (kao pogled naprej na papirju), in nov minister se bo začel ukvarjati z reformami… in ker bodo osnutki možnih reform pripravljeni šele v tretjem letu, bodo zaradi sindikatov (ki jih bodo vodili ta rdeči, in opozicija bo po njegovem mnenju aktivirala vse sindikate proti vladi) ostale večinoma tudi v predalu, ker so politično nesprejemljive in nepopularne in bi lahko zaradi njih izgubili volitve v četrtem letu. In na koncu se bo zaradi odstavljanja nesvojih ter nastavljanja svojih spet zapletel v politične afere in spet izgubil na volitvah… in spet bodo vsega krivi kučan, forum xy pa še kdo…

 21. Ateist pravi:

  Smo res bedna drzava, kjer se vse vrti okoli 2 imen, Pahor in Jansa.

  A res ne premoremo novih imen?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.