Siri – voice assistant – iPhone 4S

Ko je Apple predstavljal iPhone 4S, sem se ob omembi njihove “pogruntavščine” Siri (glasovni asistent) samo nasmejal. Namreč precej poskusov je bilo do sedaj, da bi se lahko stvari upravljale preko glasu, vendar večina jih je končala neuspešno. Kmalu po tem, ko so prvi telefoni iPhone 4S prišli na trg, se je pojavilo spletno mesto http://shitsirisays.com/, kjer so objavljene zanimive stvari, ki jih Siri pove, oz. najde.

Apple – iPhone 4S – Ask Siri to help you get things done.

Sam sicer nisem šeč testirati takšnih primerov, kot so na omenjenem spletnem mestu, poskusil sem samo nekaj osnovnih stvari. In zadeva presenetljivo dobro deluje – povezuje se z bazami Yelp in WolframAlpha in posreduje dobre odgovore. Seveda je problem, ker Slovenija še ni pokrita in posledično ne deluje nobena geo povezana storitev (iskanje bližnjih trgovin, prostitutk, cvetličarn).

In kako deluje Siri? Preprosto, pritisneš home button za sekundo, ali pa dvigneš telefon k ušesu, brez da bi karkoli pritisnil in se pojavi na zasloni mikrofon, ki čaka tvoj ukaz. Siri potrebuje za obdelavo podatkov internetno povezavo, ker vsako stvar sproti preverja. Odvisno od ukaza, ponudi rešitev (če vas seveda razume in če ni preglasno okolje, kar jo ponavadi zmoti). Recimo par primerov ukazov, na katere nam ponudi rešitve:

  • Call “ime” in že začne s klicanjem (pred tem lahko določite fonetično izgovorjavo imena, oz. vam ponudi možne izbire, koga želite poklicati)
  • Reminder “kdaj, kje, kaj” in vam Siri prenese podatke v koledar (vmes jih seveda potrdite)
  • Send SMS to “ime” in vam pripravi SMS sporočilo z naslovnikom, vi samo še stisnete send, oz. ji naročite da naj ga sama pošlje
  • Biggest tower in the world – Siri poišče odgovor in vam ga prikaže
  • Escort service in New York – verjetno po lastnih izkušnjah ponudi izbiro!

Možnosti je neomejeno in super bi bilo, če bi kmalu dobili Yelp tudi v Slovenijo, kajti potem bi imela Siri še veliko več uporabnih informacij. Da o tem, da bi govorila in razumela naš jezik, niti ne razmišljam! Siri je kul!

Siri vs Japanese

Siri Says Some Funny Things

  1. zanimivo. a stevilko na sliki si pozabil zablurat al je fejk (ali ti je vseeno..glede na enega od prejsnih postov o sms spamu bi reku da je fejk, ampak od viska dobronamernih opozoril glava ne boli)?

  2. Sliši se super. Verjetno, če bi iPhone 4 updejtal na iOS 5, bi bil Siri že prednaložen ane?

  3. Zanimiva stvar. Me zanima kako bo delovala v praksi. Imam izkušnje, da “slovenska” imena skoraj ne delujejo pri voice comandih…
    A Siri imaš lahko tudi na starejših verzijah iPhona s posodobljeno programsko opremo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja