Dropbox je zelo preprosta aplikacija za shranjevanje/sinhroniziranje podatkov v oblak, ki resnično deluje tako kot mora in je zelo preprosta za uporabo. Dolpotegnete Windows, Mac, Linux, ali Mobile verzijo aplikacije, sledite navodilom, določite mapo na disku, iz katere se bodo datoteteke sinhronizirale v oblak in Dropbox lahko začnete uporabljati.

Storitev ima pravo ime, kajti omogoča točno to, kar je v samem imenu – v mapo na disku “vržete” datoteke in le te se sinhronizirajo v oblak, vi pa s tem dobite možnost dostopa do njih na katerikoli napravi, oz. kateremkoli mestu – z vašim uporabniškim imenom in geslom. Vendar to še ni vse, Dropbox omogoča tudi “šeranje” vaših datotek z drugimi, ustvarjanje javnih map, pregled “logov”,… Meni osebno zelo dobro nadomešča USB ključke, ki so se mi ponavadi valjali po torbicah in nikoli nisem vedel kaj je na katerem.

Cenik uporabe, oz. zakupljenega prostora je sledeč:

 • Basic verzija – 2GB prostora – zastonj
 • Pro 50 – 9.99$/mesečno ali 99.00$/letno
 • Pro 100 – 19.99$/mesečno ali 199.00$/letno

Seveda obstaja možnost, da si prislužite več prostora tudi s pomočjo “refererjev” in tako lahko brezplačno povečate svoj Dropbox račun do 16GB (za vsakega napotitelja dobite dodatnih 500MB prostora, prav tako pa jih dobi tudi napotitelj).

Če se boste prijavili preko moje povezave http://db.tt/R7vUmpJ – bom jaz dobil dodatnih 500MB.

Vendar obstaja tudi precej bolj preprosta varianta in sicer z uporabo spletnega servisa Fiverr, kjer vam za 5$, ki jih nakažete preko PayPala, sami pripeljejo 32 napotiteljev in vam tako povečajo vaš Dropbox račun na 18GB.

Povezava do ponudnika te storitve na Fiverrju, ki sem jo tudi sam preizkusil in bil zelo zadovoljen z izvedbo (v manj kot 24 urah) – http://fiverr.com/dropbox18g/

8 Responses to Dropbox – kako do 18GB prostora za 5$, ali zastonj

 1. Grega pravi:

  Opa.. hvala za tole.. sploh nisem pomislil, da bi na fiverrju poiskal kakšno podobno ponudbo.. sem bil pa ravno tik pred tem, da bi vzel pro 50..

 2. Iztok pravi:

  Dropbox pa še vedno ne podpira sinhronizacije, tako kot SugarSync? Določiš mapo, ki se potem ob vsaki spremembi avtomatsko synka v oblak. Torej je ni treba ročno dropati tja. Meni je to bolj uporabno, čeprav tudi dropbox uporabljam. Pred kratkim sem pa tudi izkoristil zastonjsko 50GB (!!) varianto Box. Bo prišlo vse prav ;)

 3. Boštjan pravi:

  Če pogledamo, da stane en GB disk storage 5 – 10 centov potem se jim stvar še kako splača :)
  Drugo je seveda povezava…

 4. Denis pravi:

  Uf, hvala lepa za to :)

  @Grega, se strinjam z zapisanim. Še dobro, da je @had pomislil na to :)

 5. EF-Gradiva pravi:

  Odlično priporočilo. Trenutno mam 4,5GB, a več prostora nikoli ne škodi, tako da grem na fiverr :)

 6. Janez pravi:

  Odličen prispevek – hvala Had za koristno informacijo!
  Iztok hvala tudi tebi za komentar – za SugarSync nisem prej slišal!

 7. Kettle pravi:

  Odlični napotki, sam sem sicer nekaj zafejkal invite in si malo povišal kapacitete, tole pa zglea zelo enostavno.

  Zanima me le koliko je varno, saj če nas to naredi veliko bodo kaj posumili ane? Res se ne bi rad zbudil in imel zaprtega DB računa.

 8. Matjaž pravi:

  @Iztok, pa saj Dropbox je ena sama mapa :)

  Za vse: ta teden naj bi splavil Google Drive, počakajte, če imate namen plačati kateremu od zgornjih servisov. Google Bo ponujal 5GB zastonj, pa glede na zdajšnje cene dodatnega prostora, bo po mojem tudi nadgradnja Drive-a poceni :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.