Dropbox je zelo preprosta aplikacija za shranjevanje/sinhroniziranje podatkov v oblak, ki resnično deluje tako kot mora in je zelo preprosta za uporabo. Dolpotegnete Windows, Mac, Linux, ali Mobile verzijo aplikacije, sledite navodilom, določite mapo na disku, iz katere se bodo datoteteke sinhronizirale v oblak in Dropbox lahko začnete uporabljati.

Storitev ima pravo ime, kajti omogoča točno to, kar je v samem imenu – v mapo na disku “vržete” datoteke in le te se sinhronizirajo v oblak, vi pa s tem dobite možnost dostopa do njih na katerikoli napravi, oz. kateremkoli mestu – z vašim uporabniškim imenom in geslom. Vendar to še ni vse, Dropbox omogoča tudi “šeranje” vaših datotek z drugimi, ustvarjanje javnih map, pregled “logov”,… Meni osebno zelo dobro nadomešča USB ključke, ki so se mi ponavadi valjali po torbicah in nikoli nisem vedel kaj je na katerem.

Cenik uporabe, oz. zakupljenega prostora je sledeč:

  • Basic verzija – 2GB prostora – zastonj
  • Pro 50 – 9.99$/mesečno ali 99.00$/letno
  • Pro 100 – 19.99$/mesečno ali 199.00$/letno

Seveda obstaja možnost, da si prislužite več prostora tudi s pomočjo “refererjev” in tako lahko brezplačno povečate svoj Dropbox račun do 16GB (za vsakega napotitelja dobite dodatnih 500MB prostora, prav tako pa jih dobi tudi napotitelj).

Če se boste prijavili preko moje povezave http://db.tt/R7vUmpJ – bom jaz dobil dodatnih 500MB.

Vendar obstaja tudi precej bolj preprosta varianta in sicer z uporabo spletnega servisa Fiverr, kjer vam za 5$, ki jih nakažete preko PayPala, sami pripeljejo 32 napotiteljev in vam tako povečajo vaš Dropbox račun na 18GB.

Povezava do ponudnika te storitve na Fiverrju, ki sem jo tudi sam preizkusil in bil zelo zadovoljen z izvedbo (v manj kot 24 urah) – http://fiverr.com/dropbox18g/