Policijska akcija, droge in orožje in poročanje medijev

Zadnje dni so naši mediji polni informacij o obsežni policijski akciji na področju Slovenije, kjer naj bi “stopili na prste” preprodajalcem drog in orožja in preprečili, da bi to orožje prišlo v roke teroristov v tujih državah! Da tega, da naj bi domnevno policisti zaplenili 8 kilogramov kokaina pri eni osebi, niti ne omenjam, vsaj tako poročajo nekateri mediji. Zanimivo je, da se o privatnem letalskem letu Janeza Janše nič več ne govori zadnje dva dneva?! Ampak pustimo sledeče ob strani in rajši poglejmo, kaj me moti pri poročanju medijev o tej “odmevni” akciji.

Včeraj sem na POP Tv poslušal TV klub, kjer je voditeljica Petra Kerčmar poskušala prikazati sliko o tej akciji, točno tako, kot jo oni znajo – senzacionalistično in popolnoma prenapihnjeno. Govora je bilo o orožju, ki je bil namenjen nevarnim kriminalcem in je vprašala gosta, Marjana Fanka – pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije o številki zaseženega orožja, oz. o tem, da naj bi zaplenili nekaj 1000 kosov orožja. In Fank ji je odgovoril – No, ne nekaj 1000. Ampak Kerčmarjeva se ni ustavila – Torej 1000? Odgovor je bil – Ne. Kerčmarjeva se seveda ne ustavi in nadaljuje – Torej nekaj 100. Fank ji odgovarja – Ne. Do 100..

Seveda ni šlo brez omembe terorizma in vprašanja, če bi lahko takšne akcije postale del vsakdana v Sloveniji. Vse skupaj pa je bilo začinjeno tudi s poročanjem Bojane Ksela izpred sodišča, ki je potrdila, da so nekoga odpeljali v policijskem vozilu na pridržanje in je pri meni poželo smeh do solza.

Seveda, potrebno je ustvariti paniko in strah in ljudje postanejo pohlevne ovce. In mediji imajo najmočnejše orodje za množično manipulacijo v svojih rokah, kar se vidi v takšnih primerih in takšnem poročanju – ko je realnost povsem drugačna.

Seveda sem se sam ob tem poročanju le nasmehnil, vendar ko pomislim, da nimajo vsi gledalci tako kritične distance do poročanja medijev, se mi vse skupaj ne zdi niti najmanj smešno. Večina ljudi slepo verjame poročanju medijev in posledično so se verjetno tudi današanje debate na tržnicah vrtele okoli tega – očitno čas kislih kumaric in nikjer na vidiku ni več nobenega tajkuna, da bi debata tekla o tem, koliko je kdo pokradel!

Še ena stvar me je presenetila – poročanje o osmih kilogramih kokaina, ki so ga našli pri eni osebi – vsaj tako so poročali in naj bi bilo vredno 640.000 eurov (cena za gram je v “veleprodaji” precej nižja od 50 eurov za gram, kar je cena za gram na trgu, kar pomeni, da so tudi tukaj ornk mimosunili – seveda se pa lahko v to nameša še cel kup “sranja”). Sicer nimam pojma o tej sceni že več kot desetletje, ampak takrat vem, da si brez problema v Sloveniji dobil 10 in več kilogramov koksa, ali horsa z enim, ali dvema telefonskima klicema. In najbolj smešno pri vsem tem je bilo to, da so to tudi vedeli policisti in niso ukrepali!!

 1. Na koncu pa se lahko vse skupaj sfiži na sodišču in od odmevne akcije ne bo kakšnega posebnega izplena.

  Kako bi bili nekateri mediji šele veseli, če bi med akcijo malo pokalo, če bi imeli kakšno obleganje nevarnih gangsterjev :)

 2. Dobro si jih prebral. Jaz, hvala bogu, 24 ur in POP-a sploh ne gledam. ;) Če te zanima resnica o drogah in družbi si preberi knjigo: A Scanner Darkly (avtor: Philip K. Dick). Vse je razloženo.
  Lega Slovenije razloži marsikaj…

 3. Poslanstvo medijev ni verodostojno poročanje, ampak zaslužek lastnikom. In če hočeš veliko zaslužiti je potrebno ustvarjati zgodbe -> mediji SO entertainment!

  p.s.
  od vseh objavljenih novic jih ima izjemno majhen delež dejanski vpliv na tvoje življenje

Komentarji so zaprti.