O naložbenem zlatu sem prvič pisal leta 2007 v zapisu – Naložbeno zlato in varčevanje, kjer sem na koncu izpostavil ceno za zlati kovanec Vienna Philharmonic Gold Coin, s težo 1 trojska unča (kar je ekvivalentno 31,1035 g), ki je imel takrat vrednost 528 € (25.3.2007). Danes, ima taisti kovanec Vienna Philharmonic Gold Coin precej višjo ceno – 1367 €, po ceniku družbe Moro, ki trguje z zlatom, srebrom in ostalimi kovinami.

Zakaj bi nekdo svoje prihranke nalagal v zlato? Ker je zlato oproščeno plačila DDV ob nakupu in prodaji, za razliko od ostalih plemenitih kovin, kot so srebro, platina ali paladij. Psihološki učinek, da imaš fizično zlato lahko vedno pri sebi, je precej boljši, kot pa neke stvari na papirjih, ali pa v bankah, ki jim vsak dan manj zaupamo. Zlato imaš lahko doma, v sefu, banki, kjerkoli si sam želiš, v končni fazi ga imaš lahko tudi vedno s seboj in kadar pride finančna kriza, ali “suša”, ga lahko prodaš po cenah, ki so vezane na borzo.

Kljub temu, da vsak dan v Financah berem, da bo ta zlati mehurček počil in da vsi analitiki o tem govorijo že od vstopa v “recesijo” in od padca delnic in skladov in vsega ostalega, se le to ne dogaja. Ravno nasprotno, počasi, a vztrajno zlato raste navzgor!

Če primerjam ceno zlata, oz. konkretno  kovanca iz uvodnega dela tega zapisa s ceno delnic različnih podjetij in upoštevam dejstvo, da o tem nimam niti najmanj pojma, potem so številke precej zanimive in presenetljive (zanalašč izbral delnice visokotehnoloških podjetij). Tisti ljudje, ki so pred petimi leti verjeli v borzo, so verjetno precej spremenili svoje mnenje, razen tistih, ki so kupovali delnice podjetja Apple, kar se tudi vidi iz spodnjih podatkov:

 • Apple – Mar 28, 2007 – 94.88$ – Jun 4, 2012 – 561.50$
 • Google – Mar 28, 2007 – 461.87$ – Jun 4, 2012 – 570.22$
 • Microsoft – Mar 28, 2007 – 27.58$ – Jun 4, 2012 – 28.62$
 • Intel – Mar 28, 2007 – 18.98$ – Jun 4, 2012 – 25.28$

In ker v naslednjih dneh dobim nov avto, se mi zdi zanimiva še ena primerjava, ki sem jo naredil, ko sem fotografiral 4 x 250 gramske palice zlata in so objavljene v zapisu – Koliko je vreden nov avto. Namreč takrat so bile te štiri palice zlata vredne toliko kot nova Astra GTC, ki sem jo kupil v tistem času – okoli 25.000€. In če primerjam današnjo ceno teh štirih palic – ko je cena ene palice 10.682,34€ x 4 – 42.729€.  Ker kupujem enak avto, Astro GTC s podobno vsebino, kot je bila pred štirimi leti, in je njena cena s popusti enaka, kot je bila pred štirimi leti, se mi zdi zanimiva primerjava rasti cene zlata v tem času. Oz. če bi takrat namesto avta nabavil zlato, bi sedaj lahko kupil en avto in pol!

6 Responses to Zlato in naložbe v naložbeno zlato

 1. Luka pravi:

  S “če-ji” nam vzbujaš zavist, slabo voljo in naivnost … se sprašujem, kaj nisem pred leti veliko vložil raje v zlato… sem pa v sklade, ki so šli v maloro :)

  • had pravi:

   saj ves, po bitki je vsak general lahko zameten. sam na sreco nisem vlagal v sklade in podobne zadeve, vsaj ne zneskov, ki bi me boleli in jih ne bi mogel pogresati. je pa nekaj denarja v zlatu :) na sreco..

 2. Rok pravi:

  800€ v 5letih se mi ne zdi blazno veliko.. To je 160€ na leto, kar je na mesečni ravni dobrih 12 €.. Torej ? :)))

  • had pravi:

   torej.. kje imas vecji donos? pri skladih? delnicah? na banki?

   ni veliko, je pa veliko vec, kot pa kjerkoli drugje, a ne?

 3. Rok Tomc pravi:

  Pred leti so tudi nekaj časa govorili, kako bo borzni mehurček počil, da taka rast ne more iti naprej. In vendarle so cene delnic in skladov vsak dan rasle in sem si mislil, kaki šalabajzerji so, nič ne vedo. Dokler ni počilo.
  Verjamem, da bo pri zlatu enako, vprašanje je samo, kdaj. Lahko šele čez 10 let in se še 10 let tepeš po glavi, zakaj nisem vložil v zlato, lahko pa že naslednji mesec. Nihče ne ve (no, razen mogoče ljudje iz ozadja, ki vlečejo vse niti ;) ).

 4. cena zlata pravi:

  Zanimivo, da je zlato edina naložba, katera raste v recesiji! Se splača kupit kakšno palico ali dve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.