Dejstvo je, da se v Sloveniji vozila še vedno prodajajo sama. Kupec, ki pride v salon še vedno ni tretiran kot oseba, ki bo pustila 20 in več tisoč eurov za vozilo, ki ga bo naslednjih par let vozila v isto avtohišo na servise, predvsem pa bo omogočila trgovcu zelo lahek zaslužek pri prodaji novega vozila. Kupec je v večini primerov zgolj nebodigatreba, ki pride v salon in “teži”. O tem sem pisal o zapisu – mystery shopping – izkušnje s prodajalci v avtomobilskih salonih in bil krepko razočaran nad izkušnjo.

Ko sem se odločil, da bo naslednji avto, ki ga bom vozil, Astra GTC, sem se odločil, da si vzamem en dan za to, da preverim ponudbe različnih trgovcev za vozilo z isto opremo. Vendar je pri tem potrebno biti pazljiv, saj je cel kup stvari, v njihovih ponudbah, ki mi še sedaj niso povsem jasne.

Prva stvar, ki me je presenetila je bilo dejstvo, da dobim vozilo, če ga vzamem na leasing veliko veliko ceneje, kot če ga plačam z gotovino. Jeap, prav ste prebrali – osnovna cena vozila je približno za 4500 eurov nižja, če je vozilo na leasing, kot če je plačano z gotovino, v mojem primeru. Ker leasing hiše dobijo veliko večji popust, kot bi ga dobila posamezna stranka. Seveda z leasingom preplačaš vozilo, vendar vseeno ni to tako velik strošek (v mojem primeru manjši!), da se en bi splačalo razmisliti o tem. Ampak to je že druga zgodba.

Nazaj k nasvetom pri kupovanju novega vozila. Ker sem si sam vzel dan časa, da sem šel po različnih avtosalonih po Sloveniji z Opel vozili, za isto vozilo privarčeval več kot 2000 eurov, prav tako pa dobil še dodatne storitve vključene v ceno:

 • ko se odločite za vozilo, ki vam je všeč in izberete vso potrebno opremo, ne skočite na prvo žogo in ne plačajte takoj are, oz. ga ne rezervirajte takoj. Vzemite predračun z vašo izbrano opremo! (na podlagi tega boste lahko dobili boljšo ponudbo!)
 • v Sloveniji obstaja precej avto salonov, ki prodajajo vašo znamko vozila. Vzemite si čas in jih obiščite. Strošek obiska je precej nižji, kot prihranek, ki ga lahko ustvarite! V vsakem salonu zahtevajte predračun za enako vozilo (če se vam zgodi to, kar se je zgodilo meni, ko je prodajalec v salonu v Kranju trdil, da ne obstaja vozilo z mojo izbrano opremo, jaz pa sem mu v roke dal predračun iz druge avtohiše, potem razmislite, če bi res kupili avto pri njih!)
 • pogajajte se za ceno! Nikar vam naj ne bo nerodno, nikar se ne sramujte tega!
 • vprašajte, kaj vse dobite zraven, oz. koliko več popusta so vam pripravljeni dati, če vozilo vzamete pri njih (če naslednje štiri leta oni krijejo zavarovanje, ali pa servise, oz. zimske gume, je to lahko precej pomemben podatek)
 • čeprav vam je avto v tistem trenutku, ko ga vidite neskončno všeč in bi ga najrajši odpeljali iz salona, ker vam prodajalec ponuja zares ugodno ceno, si vzemite dan, ali dva, da racionalno premislite, ali ga res potrebujete, oz. počakajte, da vas prodajalec pokliče in verjemite, da bo ponudba še precej nižja, kot je bila na prvo žogo
 • če menjate staro za novo, potem naj vam ocenijo vozilo, da vidite, koliko se razlikujejo cenitve različnih avtohiš (konkretno v mojem primeru je bila razlika 1500 eurov)
 • doma preglejte vse ponudbe in počakajte kakšen dan, ko vas bodo prodajalci (sicer se je meni to zgodilo samo v par primerih) poklicali po telefonu in vprašali o vaši odločitvi. Seveda lahko taktizirate in prodajalcu zaupate, da vam je druga hiša dala nižjo ponudbo in počakate, da vam da on svojo zadnjo – v večini primerov to deluje!
 • sramežljivost, oz. neodločnost vas lahko drago stane!

Suma sumarum – v mojem primeru mi je takšen način kupovanja novega vozila prihranil več kot 3500 eurov med najnižjo in najvišjo ceno – za vozilo z isto opremo, kot tudi za cenitev starega vozila. Za to sem sicer porabil 6 ur časa in obiskal 6 salonov po Sloveniji, kjer prodajajo vozila Opel.

Še enkrat, ker ponavadi imamo Slovenci probleme s tem – pogajajte se za ceno vozila! Nikoli nobena cena ni zadnja in vedno imate možnost, da greste še kam drugam. Sramežljivost ni potrebna, saj kupujete vozilo za svoj denar in imate možnost, da prodajalca povprašate vse in pričakujete, da vam pride nasproti z dobrimi rešitvami. Zavedajte se, da v zadnjem kvartalu vozila ne prodajajo dobro, kot se tudi v zadnjem letu ne. Izkoristite to informacijo in se vsaj počutite kot zmagovalec, ko pridete iz avtosalona (precej podobna stvar, kot nakupovanje na tržnici v Turčiji, Egiptu ali kje drugje, kjer se pogajate za ceno), zmagovalec bo itak prodajalec, ker sam ne bo šel s ceno sebi v škodo, kajne!

In še nekaj, kar se mi zdi precej pomembno pri nakupu novega vozila. Če vam prodajalec deluje aroganten, kar v večini primerov povsem drži, ali pa če se ne ujamete v načinu komunikacije, potem to ni pravi prodajalec za vas. V končni fazi vi izbirate in imate možnost izbrati. Še enkrat, nikar vam naj ne bo nerodno zbijati ceno – nikoli je ne boste toliko uspeli zbiti,  kot jo lahko prodajalec za vas spusti!

In srečno, pri tem početju. Rezultat, oz. prihranek je lahko precej velik in definitivno pride prav!

10 Responses to Par mojih nasvetov pri kupovanju novega vozila

 1. b0j3 pravi:

  Se popolnoma strinjam s tabo.
  Jaz sem ponudbo ene AH nesel v drugo, dal na mizo in rekel: “dajte mi boljšo ponudbo”.
  S prodajalcem sva se ujela in je bilo vse ok, do dobave avta.
  Potem se je izkazalo, da sem spregledal, da v pogodbi ni parkirnih senzorjev (ki sem jih plačal).
  Pri prevzemu je prodajalec ravno zbolel in sem delal z njegovim šefom, ki ni imel pojma kaj se dogaja.
  Končno pride prodajalec in brez problema sva se zmenila, da so zmontirali parkirne senzorje na njihove stroške.
  Zelo zadovoljen.

 2. Mayhem pravi:

  No, lahko bi bil mal bolj realen in tistih 20K spremenil v 10 ;-)

 3. siggi pravi:

  Kako je pa s cenjenjem avta pri uradnih prodajalcih? Ponudijo najmanj kar lahko al ocenjujejo dokaj realno?

  Čim več kilometrov uglavnem!

  • had pravi:

   ponudijo nekaj vmes – zato sem jaz sel v par his, da sem dobil priblizno gabarite, koliko hocem za avto. in cenitve so se razlikovale za precej denarja :)

   povsod so predlagali, glede na stevilo kilometrov (200kkm) da ga rajsi sam prodam, ker so bili vsi servisi v knjizici in se ne da “fejkat” kilometrov :)

   HVALA!

 4. Tina pravi:

  @had všeč mi je kako spoznavaš svet… Sicer je tvoj stil zelo počasen, ampak mi je zanimivo tvoje dojemanje določenih malenkosti, stvari, doživljajev.. Fasciniran ali zgrožen si kot otrok, ko prvič nekaj vidi oz. sliši…takoj gre mamici povedati.. Pri tebi je pa podobno.. – takoj na blog napisat..

  Mimogrede kdor bo želel kupovati avto bo verjetno povprašal v kar neka AH.. Zakaj bi šel nekdo brati blog nekoga, ki to odkrije 15 let kasneje od ostalih ?!? Večina se je s tem že srečala..

  Zdaj pa me napadi s tvojimi debilnimi obrambami.. Itq ne bom prebrala..
  LP z vroče Californie

  • had pravi:

   in kako bo prisel do nasveta? hmm, na to pac nisi pomislila, kajne.

   v kaliforniji se pa jaz ne bi obremenjeval z nekim had-om in komentiral. ampak, hej, kdo sem pa jaz, kajne :)

   • Simon pravi:

    had.. a ti resnično misliš, da drugi nimajo staršev, prijateljev, znancev in navsezadnje lastnih izkušenj ??? kaj smo vsi razen tebe tupi ? mislim, da se večina voznikov s takimi izkušnjami sreča pri 18,19,20 letih, nekateri pač precej kasneje.

    če je nekdo v tujini to ne pomeni, da obeša to na velik zvon in se prilagodi življenju, kot ga pozna doma.. nevem zakaj na potovanjih pa naj gres za ameriko ali azijo srečam toliko slovencem.. mogoče zato, ker je zunanji svet postal dostopen z eno nogo.

 5. Gorazd Šturm pravi:

  Velika večina kupcev se obnaša stihijsko, večina prodajalcev pa arogantno. Zapis je na mestu ;)

 6. Jasna pravi:

  Hvala za te nasvete, ki so me ta vikend spodbudili, da sem prvič v življenju šla tako kako bi se reklo za štihprobo preverit, kako zgleda nakupovanje novega vozila. Pred tem sem seveda že nekatere stvari preguglala, malo podebatirala… in se danes odpeljala v eno avtohišo pogledat, koliko bi dobila za moj stari avto, kaj mi bodo ponudili. Tja sem pristopila kot popoln laik (kar tudi sem). Sem mislila, da me bodo povprašali, kaj si sploh želim, ko sem prišla zbirat informacije o sicer enem tipu avtomobila. Bila sem popolnoma razočarana. Vse, kar sem hotela izvedet (ker prvič pač ne veš, kaj vse moraš vprašat), sem morala dobesedno vlečt iz njih, prosit tako za katalog, kot za cenik. Še na misel jim ni prišlo, da bi me povabili, da si avto od blizu pogledam, morda vsedem vanj… Ko sem spraševala za menjavo staro za novo, so me napotili k sosedom na ocenitev. In na koncu sem šla res to naredit, da vidim, kje sploh sem. Tako da hvala za nasvet. Zame je bil zelo uporaben, saj nameravam v naslednjih dneh še v vsaj kakšen salon in ocenitev, preden se odločim za nakup novega avtomobila, če sploh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.