Pred časom sem v zapisu predsednik Slovenije, dr. Danilo Türk, je kul – oddal glas za DJ Umeka pohvalil njegovo potezo, ko je podprl Dj Umeka in se mi je poteza zdela pristna. Zadnji dni pa gledam drugega kandidata za predsednika republike – Boruta Pahorja, ki poskuša svoj šarm in “čut do sočloveka” izkoristiti na “romanju” po Sloveniji, medtem ko dela v tovarni nogavic, vleče vrv s Hrvati, polaga asfalt, tekmuje v košnji trave z drugim kandidatom Milanom Zverom, prepeva Hej brigade.. V bistvu je beseda multipraktik sedaj dobila drug pomen in Rebeka Dremelj mu ne seže niti do kolen. Oz. če pogledam objave na njegovem spletnem mestu:

 • Borut Pahor na prazniku koscev na Banjšicah
 • Borut Pahor na mednarodni prireditvi vleke vrvi čez Kolpo
 • Borut Pahor v sklopu projekta “SKUPAJ – spodbujajmo drug drugega” na Koroškem s cestnimi delavci
 • Začetek projekta Boruta Pahorja “SKUPAJ – spodbujajmo drug drugega” v tovarni Ana v Starem trgu ob Kolpi
 • Borut Pahor na spominski slovesnosti v Rodiku in Artvižah, 22. julij 2012

Ok, razumem lahko, da se je Borut Pahor odločil, da bo na volitvah dobil 95% glasov in posledično se je odločil, da se bo pojavil na vsaki pasji procesiji in nagovarjal vsakogar in povsod. V bistvu s tem ni nič narobe. Lahko je celo všečno, ampak v tem primeru gre za funkcijo predsednika države in če je že marsikdo kritiziral dejanje dr. Danila Türka, potem si niti ne predstavljam zgražanja od tej šaradi Boruta Pahorja. Oz. z drugimi besedami. V Sloveniji se ne da zajeti celotne populacije, torej se ne splača ustrezati vsem, kajti s tem izgubiš simpatije tistih, ki bi jih lahko pridobil na svojo stran.

In Borut Pahor je bil od nekdaj znamka – znamka, ki rada ugaja vsem. Kar mu ni prineslo koristi v prejšnjem sklicu, kajti to pač preprosto ne gre. In namesto da bi se naučil iz te napake, še enkrat dejansko sili vanjo. Sicer bodo rezultati najboljši pokazatelj te teorije in takrat se bom, če se zmotim, tudi opravičil za dvom, da je njegova strategija pravilna. Namreč, namesto da bi najprej ugotovil, kdo je njegova ciljna publika in koga naj targetira, se je odločil za vse. Precej zanimiva in po moje tudi dokaj tvegana poteza, ki je že marsikomu spodletela.

Aha, od kje sedaj v naslovu dvojna merila? Kot sem že napisal, za dr. Danila Türka, se mi njegova poteza ne zdi niti najmanj populistična in propagandno usmerjena, kar pa se mi zdi v primeru Boruta Pahorja zgolj pamflet, ki smo jih navajeni od vseh politikov, ki nas par mesecev pred volitvami tako prijazno nagovarjajo, potem pa izginejo do konca mandata. To velja tako za predsednika republike, kot tudi vse ostale v parlamentu. In bebci, ups, volivci, vedno znova pademo na isto finto. Bomo tudi tokrat padli na floskule in obljube, ki ne bodo imele nobene veze z realnostjo? Verjetno da in izbrali bomo tistega, ki bo najbolj simpatičen, kajne?

Klik na fotografijo za celotno galerijo Borut Pahor in Ljubica Jelušič na ogledu potopljene tovarne Svea
borut pahor zagorje svea

Spomin na njegove Pahorizme, izrečene v njegovem mandatu:

 • Kaj vse bom še slišal? Da sem baraba, lažnivec, bedak. Okej, vse to se da prenesti. Bojim pa se, da bodo šle stvari tako daleč, da utegne kdo reči, da je nekdo lepši od mene
 • Jaz sem zelo prijazen predsednik vlade. Postopek, kako je nastajal arbitražni sporazum, pridem pojasnit tudi na dom
 • Ni vse v redu, ni vse prav. Če bi rešili letos vse probleme, kaj bi potem ostalo za prihodnje leto? Potem bi jaz bil brezposeln
 • So what!? Oni so veliki zmagovalci! So what? Kaj pa je zdaj? Kdo pa sem jaz, da bom tlele malenkosten. Me imate za malenkostnega človeka? Jaz kot predsednik vlade pa moram razumeti to globalno informacijo in izkoristiti vse poslovne priložnosti, ki so nam s tem dane

31 Responses to Ali imam zato dvojna merila – Borut Pahor kot kandidat za predsednika

 1. Nejc pravi:

  Samo za info: šel je tudi med mlade po kakšen glas… bil je na Pivo&Cvetje, je šel “žurat” :)

 2. Abaddon pravi:

  Samo v Sloveniji se lahko zgodi, da še bolj kot je že bila zafuraš državo, ker si nesposoben vodja, potem brez sramu kandidiraš za predsednika in si obenem eden izmed glavnih tekmecev.
  Je pa res, da na položaju predsednika najbrž ne more narediti veliko škode :). Še zokne lahk narobe zložiš, tam ga najbrž ne bi dolgo trpeli. Nič hudega, bo pa predsednik!

 3. (jm) pravi:

  Pahor se ni izkazal kot premier. Res mu čas ni bil naklonjen, ampak za sposobnega to ni izgovor. Pahor enostavno ni bil dorasel vlogi.

  Predsedniška funkcija je pa drugačna. In tisto bi verjetno lahko bolje opravljal.

  Sam med Turkom in Pahorjem in Zverom izberem Pahorja. Z grenkim priokusom, da sem izbral najmanj slabega izmed slabih, in nekoga, ki za kaj drugega morda ni sposoben.

  Vesel bi bil, če bi lahko izbiral med drugačnimi kandidati.

  Turk je sicer dokaj tipičen slovenceljn (se pravi slovenec v negativnem pomenu). Iz zamerljivosti odšel iz OZNja, pridiga eno, dela drugo, častihlepen. Ter prepričan, da si zasluži to, kar mu z delom omogočajo podaniki. Turk bi bil najbolj srečen, če bi bil imenovan za Slovenskega kneza. Ampak temu ni dorasel.

 4. Peter pravi:

  Pahorju so tudi za njegovo plačevanje kavic govorili, da gre spet za neko politično floskule…ko je UKOM sporočil, da je bilo vsega skupaj za šest tisoč evrov ni bilo več komentarjev. Medtem pa so si gose v predsedniški palači z našim denarjem kupovale štunfe in ne vem kaj še…..Pahor dobi moj glas…gladko.

 5. Jernej pravi:

  Name te kampanje čisto nič ne vplivajo. Če vsaj malo sproti spremljaš dogajanje, se lahko že prej odločiš za koga boš glasoval. Ne razumem tistih, ki grejo enkrat levo enkrat desno. Kako si lahko enkrat socialist, drugič kapitalist, tretjič ne vem kaj tretjega?

  • Tomaž pravi:

   Kdo pa je levičar in kdo desničar :)?

  • Janč pravi:

   Ampak če bi pa vsak volil le “svojo opcijo”, ne glede na to, kako bi ga lomila,
   potem bi pa bila ista opcija vedno na oblasti, do spremembe bi lahko prišlo le demografsko.

 6. petrograd pravi:

  no pa povej 10 stvari, ki jih je danilo tuerk naredu v tem mandatu in me prepričaj, da ga volim.

  • had pravi:

   od kje ti ideja, da sem jaz njegov sekundant :)

   funkcija predsednika drzave je v sloveniji taksna, da tudi nima ravno velikega vpliva, da bi karkoli spreminjal, a ne :)

 7. Tinček pravi:

  “Raje Pahorja kot Turka”, je isti izgovor kot “raje Jankovića kot Janšo” – pol pa rata cela zmeda kdo je in kdo ni pravi na svojem novoizvoljenem položaju.

  Najbolj je bojkotirat to šarado in z volilno udeležbo pod 15% pokazat kaj si o teh figurah mislimo v resnici.

 8. (jm) pravi:

  Tinček – jup. Zelo verjetno bo to ena od zelo privlačnih izbir.

 9. Abaddon pravi:

  Z neudeležbo ne poveste nič. Pejte in oddajte neveljavno glasovnico.

 10. Dixi pravi:

  Strinjam se s tem, da je to vse preveč cirkusa za nič. Volitve predsednika države so nepotrebne. Sem za spremembo ustave, uvedimo nemško varianto, kjer predsednika države izvoli parlament. Funkcijo ima predvsem protokolarno, ne vem zakaj potem toliko nekih svetovalcev in sodelavcev v uradu. Pa ne leti to nič na aktualnega predsednika. In če smo iskreni. Ali lahko sploh imamo slabega predsednika ( ob nalogah, ki jih imaš), mislim kaj pa lahko narediš narobe, če si vsaj končkaj normalen. Če bom šel na volitve, bom po moje volil Pahorja.

 11. petrograd pravi:

  zgolj nakljucje da nisem prejel odgovora na moj poziv?

 12. Rok Tomc pravi:

  Hm.
  “In Borut Pahor je bil od nekdaj znamka – znamka, ki rada ugaja vsem.” In ko v pred-pred volilni kampaniji počne točno to – spet poskuša ugajati vsem, je to samo populističen, propagandno usmerjen pamflet?!

  Sicer nisem noben zagovornik Pahorja, ampak če je kdo res pokazal svojo dvoličnost, je to daleč pred vsemi dosedanji g. predsednik (koliko klikov je naredil za Umeka ali kogarkoli drugega med madnatom? Zadnjega ‘klika’ se spomnim iz njegove prejšnje kampanije, potem je bila elektronska tišina).

 13. Peter pravi:

  Ne vem sicer zakaj se logika ne obrne in se za spremembo ne izpostavi dosežke svojega kandidata za razliko od “pljuvanja” po nasprotniku? Eden od komentatorjev te je že pozval, da napiši deset razlogov zakaj voliti Danilota, pa nismo dobil niti enega. Kljub vsem napakam bom voliv Boruta in tukaj je 10 razlogov zakaj:
  – v svoji karieri je bil predsednik DZ, predsednik vlade, evropski poslanec in 15 let je vodil stranko: nedvomno največ izkušenj med slo. politiki.
  – kot je že en pred mano napisal je sam plačeval kavice, vendar tega ni bilo za 6, ampak 18 tisoč evrov. Kateri politik je iz svojega žepa že kdaj kaj plačal? Če vzamemo stranko Zares je že pol leta samo v breme davkoplačevalcem.
  – ko smo že pri Zaresu, ki se največkrat norčuje iz Boruta. Vsi njihovi člani z golobičem, kekom, gantarjem na čelu so skupaj zbrali dobrih 7 tisoč glasov na lanskih predčasnih volitvah, Borut jih je sam skoraj 5 tisoč kar veliko pove o tem, da ima, za razliko od drugih, veliko zaupanje med volivci.
  – v času njegove vlade je bil sklenjen arbitražni sporazum, ki je prvič v zgodovini resnično naredil dva naroda prijateljska,
  – sredi največje gospodarske krize leta 2009 je delavcem dvignil minimalno plačo za 22%. Noben predsednik vlade pred njim tega ni upam, kljub temu, da smo živeli v letih debelih krav,
  – od kar vem za Boruta zelo jasno loči med partizani in povojnemu nasilju, kar večina levice zanika, da se je zgodilo. Zgodilo se je, čas je, da narod opravi katarzo in gre naprej. Enako to velja za nasprotno stran, ki je kolaborirala z agresorjem in danes želi spremeniti tok zgodovine.
  – prvi predsednik vlade, ki je resno zagrizel v kislo jabolko reform, kljub temu, da je praktično vedel, da ga bo to stalo glave,
  – glasoval je ZA Zorana Jankovića za predsednika vlade – edini, ki je dejansko pokazal svoj listek ostalim in ni moral tajiti. Vendar če je Jankovića volilo 42 od 44 poslancev še vedno ne vemo kdo je kukavičje jajce na levici. Kot pravim Borut ni, pa se mu kljub temu to vedno podtika,
  – Glasoval je PROTI Janezu Janši za predsednika vlade in PROTI njegovi vladi, PROTI varčevalnim ukrepom v tej obliki, podpira pa zlato fiskalno pravilo, ki je nujno za stabilizacijo javnih financ.
  – In na koncu: 2007 bi se lahko mirno odločil, da pusti stranko na cedilu in gre kandidirat za predsednika države, kjer bi gladko zmagal, vendar se je v dobrobit stranke in Slovenije odločil potlačiti svoje ambicije in se potegovati za mesto predsednika vlade. Če bi takrat mislil samo na svojo rit, bi bil danes Danilo nepomemben profesor na Pravni fakulteti, Pahor pred drugim mandatom predsednika vlade, Sloveniji pa bi že osmo leto vladal Janez Janša. Si predstavljaš kakšna bi bila ta država če mu Pahor tega ne bi 2008 preprečil…? Sej ne pričakujem da boš zaradi tega voliv zanj, vendar ne pa o njem pisat kot o zadnjem klošarju na vas….

  PS: Z nestrpnostjo pričakujem 10 točk zakaj voliti Danilota…

  • had pravi:

   ali je bil pahor ze presednik drzave? turk premier?

   primerjava jabol s hruskami pa je pol kurca tople vode vredna, a ne?

   • Peter pravi:

    Kje sem pa reku, da primejraš pahorja pa danilota? Rekel sem, da mi povej 10 točk zakaj je Danilo zrel za drug mandat. To pa je mal razlike…..evo recimo prva točka, ki pri pravih klenih levičarjih šteje tudi za dve je, da vsak mesec reče eno čez Majerja…še kaj drugega? Nestrpno čakam…

    • had pravi:

     ne vem, sicer kdo ne razume…

     Eden od komentatorjev te je že pozval, da napiši deset razlogov zakaj voliti Danilota, pa nismo dobil niti enega. Kljub vsem napakam bom voliv Boruta in tukaj je 10 razlogov zakaj:

     kaj si ti naredil drugega kot primerjal jabolke s hruskami?

    • Peter pravi:

     Tukaj očitno ne bova prišla skupaj….še vedno pa lahko navedeš deset razlogov zakaj voliti Danilota..bo šlo?

 14. Janč pravi:

  Je morda etiketiranje volivcev z “bebci” in “voli” sovražni govor?

 15. Matej pravi:

  podpira pa zlato fiskalno pravilo, ki je nujno za stabilizacijo javnih financ.

  Niti ne, ker sicer ne bi začelo veljati šele v letu 2015.
  :>

 16. petrograd pravi:

  Tudi jaz pricakujem nastrpno 10 tock zakaj volit tureka. ampak had, tako veliko ljubitelj danila, je kar utihnil..

  mogoce ne spacas 10 tock skupaj?

 17. petrograd pravi:

  brez zamere had, sam zarad takih kt si ti je nasa drzava v takem kurcu kot je. ti in ostalih 95% te drzave samo kaze s prstom, razfukava, tezi, ni zadovoljnih. konkretnih resitev in alternativ pa ni.

  ok, ce je zate pahor brezvezen kandidat, skodljiv, celo kriv za razpad drzave, potem mi pa pojasni, v cem je boljsi danilo turk? popolnoma nekarizmaticen, neljudski, ritolizniski, vzvisen, prepotenten, brez osebnega mnenja, nesposoben izrazanja, …

  raje imam karizmaticnega predsednika, ki vcasih rece kaksen pahorizem, kot nekoga z lastnostmi, ki sem jih opisal zgoraj.

  ampak ja.. i’m still waiting. zakaj turk ja in pahor ne?

  • had pravi:

   pa poglejva!

   ali ima ze kdo od njiju zunaj program. oz. obljube? se ti zdi subjektivno mnenje, ki mi ga oporekas, v isti sapi pa tudi sam vseskozi upprabljas, primerno?

 18. petrograd pravi:

  had, debata ne teče o tem, zakaj jaz podpiram pahorja. debata ne teče o tem, da je zame pahor boljši. debata teče o tem, da natolcuješ, da je danilo tuerk boljši kandidat za predsednika države, v isti sapi pa mi ne znaš našteti vsaj 10 razlogov, zakaj. kakopak – razlog je preprost, levičarji razfukavajo desnico in vam sicer levi pahor ne ugaja, ker je ta vsaj malo razsoden in ne razfukava vse povprek (pa da ne bo pomote, sovražim generala janšo, sam kar dela pingvin zoran …)

  skratka … prišla sva do bistva! vsi vi levi slovenclni nimate pojma o pojmu. samo da tolčete po tistih, ki niso vaši. in ste isti kot desni slovenceljni. in pojma nimaš zakaj bi bil turk boljši, vendar ga podpiraš, ker je on skrajna leva garda, podaljšana roka stricev iz murgl. četudi je slaba izbira, je leva izbira in ga boš zato volil. in to uničuje našo državo!!!

  • Matej pravi:

   debata teče o tem, da natolcuješ, da je danilo tuerk boljši kandidat za predsednika države, v isti sapi pa mi ne znaš našteti vsaj 10 razlogov, zakaj.

   Oprosti, ampak to “debato” si odprl izključno in samo ti, ne had – pa nima zveze z začetkom debate,to je, hadovo objavo. In da potem začneš užaljeno žalit vse povprek, ker ti ni dal odgovora na tvoje podjebavanje…
   Pejt astroturfat kam drugam, trol.

   • petrograd pravi:

    seveda sem je odprl! in ne ti men o mojem podjebavanju. lej, jst nism desničar in k vidm janeza janšo, pizduna k nateguje samga sebe, svoje volilce pa še šestkrat bolj, se mi obrne. ampak ljubim svojo državo in taki kt ste vi, k samo tolčete po vsem, kar delajo nevaši, pa četud je neki dobr al pa potrebn … taki ste pa res kreteni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.