It’s not a radar system, it’s failure of communication

Why do we obey and like the law? Because, it gives us a good perception on what’s right and wrong. It gives us the tools to define when someone is doing something wrong and act accordingly. And what happens to those tools and perceptions if the one handling the tool is indecisive in its execution or wants to conform to electorate? Simply put. We get Maribor situation.

So, what happened in this cute little town in eastern part of Slovenia, that sent media and public into a crazed frenzy. The topic has been covered extensively in media, mainly the aspect of financing the project, which is controversial granted, but in my opinion the aspect of governance and indecisiveness was not explored enough.

If a government body decides to create a measure to curtail an issue, issue should be therefore explored thoroughly, analyzed and an appropriate decisive measure taken, right? Not in this case. It failed. Miserably.

What happened, is fear and subsequently anger. The first week the radar system was activated, 16.000 speed violations were detected. Considering, there are only 95.000 residents in Maribor, its quite a big number. And here comes the indecision. After anger erupted over so many traffic violations and private financing of the project, there seemed to be two options for the local government.

Either, explain why this was setup in the first place and stick to it or cave-in into local demands. They took the second option, invalidating traffic tickets from the first week of operation. By doing this, message they sent to the public was confusing and at the same time validating public’s stance on the issue. In my opinion this was a catastrophic mistake. Choosing this option, they’ve empowered already angered locals who were destroying the radar systems and gave up little power they had over this issue.

Of course, second cave-in followed. Reducing the number of issued tickets to only those drivers, who violate speeds in excess of 30 km/h. In hindsight, they’ve should have seen this coming.

By definition, tolerance might be 5km/h anywhere you measure it. Does not matter if it’s a safe area, unsafe area, … by saying we’ll issue only warning’s to those who violate the law up to 29km/h over the speed limit is complete insanity. If its aim is to create safety on roadways, then this is plain ignorance on their part.

Does that mean if a driver hits a child driving 20km/h over the speed limit in a 30km/h zone, he or she will get a warning and not be charged with a crime? Of course they will, therefore… you get the point.

Simply put, 30km/h tolerance would imply speed limit on the road is not 50 km/h, but rather 80 km/h. Maybe it should be reconsidered if the current speed limits are what they should be in those areas.

In my opinion, there were five critical mistakes done by the local government in handling this matter.

 • Failure to communicate the value of the radar system and its long-term effect (infrastructure upgrade)
 • Failure to disclose the depth of contractual obligation to the private partner
 • Failure to define the testing and adjustment time period to the general public
 • Failure to take decisive measure when issue escalated

And finally defining the rules. We love them, right?

The other shoe -> http://en.wiktionary.org/wiki/wait_for_the_other_shoe_to_drop – nova kategorija, kjer bom gostil zapise, ki si zaslužijo svoje mesto na spletu!
Tokratni zapis je izpod tipk Aleksandra Vojnoviča

 1. Hm, zakaj se pa mučiš po angleško? Luda kuća.

  Komaj sem se prebil skozi.
  Če že pišeš po angleško, poskusi tudi stavke skladati po angleško (ne word by word).
  Člene tudi ni najbolje spuščati ven, saj se sicer samostalnik pretvarja, da je glagol.
  Pa pol slovenskih vejic ven, v angleščini so odveč.

  Besedni zaklad je že cool, samo čemu?

 2. About indecisivness:

  V teoriji ja. Kadar oblast ve, da ima prav, lahko in mora vztrajati.
  Ne pa v tej situaciji, ko je županu samem jasno, da ga je pokronal.

  Ne moreš že tako na pol obubožanim pobrati še zadnjega denarja iz žepa,
  le zato, ker zadeva ni bila zadosti premišljena in postopno uvedena.

  Če bi najprej postavil tri radarje, težav verjetno sploh ne bi bilo.
  To pa je bila šok terapija. Čemu?

  Glej, če nekdo prizna napako, se mu pol oprosti.
  Če pa ne bi, pa danes verjetno noben radar ne bi več stal ;-)

  1. Bom naslednjic poskrbel za lektoriranje :-)

   Se strinjam, steboj v eni tocki in pol.

   Polovicno se strinjam stem, da obubozanim ne mores pobrati zadnjega denarja iz zepa, ampak zal taksen izgovor ni upravicen, ce oseba krsi zakon.

   Zal, priznal napako ali ne, je ta cas ze zdavnaj mimo. Spreminjanje pravil iz tedna v teden, zavlacevanje z odgovori ponavadi povzroci le izgubo avtoritete in pokaze neodlocnost.

   Zalostno pri vsemu temu je dejstvo, da projekt ni napacen ali skodozeljen, je le napacno skomuniciran in izvrsen.

 3. Pri stacionarnih radarjih je “fajbn” vsaj to, da so stacionarni (=ves kje je!) in, ce si ze “prekrskar” vsaj tam vozis po omejitvah.

  LJ z okolico pa ima vsak dan N premicnih radarjev v neoznacenih civilnih avtomobilih (ala star clio, kangoo ipd), ki jih postavljajo na poljubne, vcasih cisto neverjetne lokacije (stranska ulica v vasi ipd). Res neugodno do konca…

  Kar se mene tice pa naj bo radarjev kolikorhoce: jaz nad omejitvami vec ne vozim ze nekaj let. Pred tem sem vedno nekaj cvikal in oprezal. Tezko je opisat, kako je sedaj voznja bolj sproscena…

 4. Mogoce se nasvet Stajercem: vozite po omejitvah – ce ze zaradi lastne/tuje varnosti ne pa vsaj ZANALSC – obcina bo z radarji delala tak minus, da bo veselje. :) :)

 5. Pri meni je problem pri radarjih v tem, da v križišču, ki je varnostno kritičen odsek, namesto da gledam levo, desno in naprej, gledam na števec. Kako to izboljša varnost? Za omejevanje hitrosti in povečevanje varnosti obstajajo druge, bolj učinkovite taktike, od ležečih policajev, zožanih vozišč, spremenjenega tlakovanja, otočkov, krožišč, zamikov osi, optičnih in zvočnih zavor, navideznih lukenj v vozišču, radarjev z informativnim izpisom ipd. (o tem je bil članek v ŽIT, trenutno ga ne najdem v njihovem arhivu, ker se ne spomnim naslova).

  Poleg tega bi ogromno k zmanjšanju divjanja na križiščih doprinesla ustrezna implementacija zelenega vala z ustrezno signalizacijo kako voziti skozenj. Sedaj so semaforji nemogoči, stojiš skoraj na vsakem, če prekoračiš hitrost ti mogoče uspe v naslednjem križišču naleteti na zeleno, drugače pa rdeča za rdečo.

  Dodatna problemtika je tudi koncentracija teh radarjev, ki vzbujajo občutek stalnega nadzora.

 6. @Trotlziher “Pri meni je problem pri radarjih v tem, da v križišču, ki je varnostno kritičen odsek, namesto da gledam levo, desno in naprej, gledam na števec.”

  Daj prosim ne s takimi. Saj nismo osli (oz. drugače rečeno, nas je večina voznikov). Če voziš v tretji/četrti prestavi in toliko in toliko obratih in si 100 m prej videl, da voziš 50 km/h, ti ni nič treba gledati na števec. Že samo po zvoku lahko motorja veš, da voziš približno enako hitro.

  Če so pa tik pred križiščem je po to še toliko manjši problem; če je rdeča se vozila itak ustavljajo, če je pa zelena, pa pač voziš s tisti isto (prejšnjo) hitrosto še naprej.
  Samo tisti, ki bodo lovili rumeno in zato pritisnili na plin… no, tisti bodo pa najebali – in tisti si pač to v tem primeru tudi zaslužijo!

  Just my 2 cents, Tadej

  1. Mislim, da je tu govora o situaciji, ko se 4-pasovnici z omejitvijo 70 tik pred križiščem omejitev zmanjša na 50. Tukaj pa imaš le 3 alternative – ali gledaš na števec, ali zmanjšaš nenormalno in pelješ kot stari foter s klobukom na glavi nekaj čez 40 km/h, ali pa tvegaš, da boš morda malo prekoračil dovoljeno hitrost in plačal. Je pa že pisalo nekje, da imajo LJ premični radarji bistveno višjo toleranco, znano pa je, da se jih v MB velika večina ulovi ravno z minimalno prekoračitvijo.

   Predlagam, da se za vse smart-ass teoretike ;) organizira MB radar challenge, pa naj se preizkusijo v 8 urni vožnji po MB avenijah. Kdor zbere minimalno število položnic zmaga :)

   1. Sprasujem se ali je res nujno potreben vandalizem, ce zivimo v demokraticni drzavi, katera ima primerne organe za urgiranje v taksnih primerih. Predlagam da napises konzistenten predlog in ga odpremis na:
    http://www.avp-rs.si

    Po vzoru drugih okrajev ):
    Trzic –
    Ljubljana –
    ….

    But, ce je stvar tako sporna, zakaj ni vlozen nikakrsen predlog na primerne organe?

    1. “But, ce je stvar tako sporna, zakaj ni vlozen nikakrsen predlog na primerne organe?” od Maribora namrec

Komentarji so zaprti.