Pobudnik iniciative Slovenija neposredno je Tadevž Ropert, podiplomski študent psihologije (koordinator programa Hiše znanosti, koordinator Dosjejev Ψ). Slovenija neposredno je politična stranka v ustanavljanju. Ne levo, ne desno, ampak od spodaj in neposredno. Več informacij o sami stranki pa na njihovem Facebook profilu – http://www.facebook.com/SlovenijaNeposredno, oz. na spletnem mestu, ki pa še ni funkcionalno popolno (manjkajo vsebine) –

V Mariboru se rojeva nova politična pobuda. Če bo zaživela, bo to nekaj povsem novega v slovenskem političnem prostoru. Če se ti iniciativa zdi zanimiva, ji lahko pomagaš v življenje tako, da o njej obvestiš še druge. Če pa ne, pa brez zamere.

Par predlogov, ki jih predlagajo:

 1. Prostor, kjer se v Sloveniji odloča o najpomembnejših stvareh (o spremembi ustave, sprejemanju zakonov, proračunu in kjer se posledičnoureja velik del vašega življenja), je parlament.
 2. Veliko zahtev, ki se jih sliši zadnje čase, kakor tudi veliko stvari, ki bi jih bilo potrebno bolje urediti, preprosto ni mogoče udejanjiti nikjer drugje kot v parlamentu.
 3. Parlament obvladujejo klasične politične stranke. Klasične politične stranke so diktirane s strani njihovih predsednikov in so pod vplivom ljudi, ki jih financirajo. Zato so daleč od predstavljanja in zastopanja ljudi. Potrebujejo vas le enkrat na vsaka štiri leta, da jih obkrožite na listu papirja. Nikakor pa ne bodo pljuvale v lastno skledo in se zavzemale za spremembe, ki škodijo njim samim.
 4. Za dosego sprememb se je potrebno uvrstiti v parlament. Da se ne bi ponavljali napaki, zapisani pod točko 3 (notranja nedemokratičnost stranke, ki je pod diktatom predsednika in odvisnost od financerjev), si je potrebno zamisliti novo obliko politične stranke.
 5. PREDLAGAM USTANOVITEV STRANKE »SLOVENIJA NEPOSREDNO«, KATERE POSLANCI BODO V PARLAMENTU VSAKOKRAT GLASOVALI TAKO, KOT BO GLASOVALA VEČINA NJENIH ČLANOV NA SPLETNI STRANI STRANKE. TAKO BODO POSLANCI ZARES PREDSTAVLJALI VOLJO LJUDSTVA IN HKRATI BILI NEODVISNI OD (FINANČNIH) PRITISKOV NANJE.
 6. PRIDRUŽI SE!

Politična stranka v ustanavljanju. Ne levo, ne desno, ampak od spodaj in neposredno. Slovenija neposredno.

“Ne poznam nobenega varnega mesta, kamor bi bilo možno shraniti najvišjo moč družbe kot med ljudi same. Prav tako menim, da v primeru, če mislimo, da ljudje sami niso dovolj razsvetljeni, da s to močjo odgovorno ravnajo, potem rešitev ni, da jim jo vzamemo, ampak da jih naučimo, kako z njo ravnati.”  (Thomas Jefferson)

8 Responses to Slovenija neposredno – nova politična pobuda – gostujoči zapis

 1. Tomaž pravi:

  Zanimivo, ampak dvomim v uspeh take stranke, ljudje bi naceloma tudi preko takega pristopa glasovali to, kar bi narekala propaganda.

  To sklepam iz primera referenduma istospolnih druzin, vsi so bili proti, potem pa ko smo v debati odkrili zakaj je pravzaprav slo, pa so obzalovali odlocitev.

  • Janč pravi:

   The times they are changing.

   Tudi “mali” ljudje počasi spoznavajo, da stvari niso ravno črnobele.

   Predvsem pa, da jim nič ne bo padlo z drevesa, če se ne bodo sami zmigali in kaj storili skupaj za skupno prihodnost.

   Se bo treba pač počasi začeti zavedat, da nobena od množice pravic, ki se nam zdijo tako samoumevne, kot so normalen delovnik, minimalna plača, svoboda govora in združevanja, prosti vikendi, pravica do svojega jezika, volilna pravica, enakopravnost, n sto drugih – nič od tega ni bilo podarjeno, in nič od tega ni bilo izborjeno za večno.

  • Janč pravi:

   Ne gre izenačevati celotnega volilnega telesa zdaj s člani takšne stranke, ki bi volili posamezne odločitve stranke. Pristaši obstoječih strank se pač ne bi prepisali v takšno stranko. In tisti, ki nič ne vejo o DDV, najbrž ne bi šli odločat o DDV, na primer. Kar pa še ne pomeni, da stranke ne bi volili na volitvah, če bi se pokazala za kredibilno.

   Poleg tega lahko takšna stranka računa tudi na mlajše, ki pač s politiko, kakršna je, nočejo imeti nobenega opravka.

   Ni pa to šprint, to je tek na dolge proge.

 2. Dixi pravi:

  Zelo naivno in zato obsojeno na neuspeh. Sicer pa čisto slovensko in primerno času ( družbeni klimi ) v katerem živimo.

  • Janč pravi:

   To bi rekel tudi, če bi pred pol leta kdo rekel, da se bo v slovenskem mestu zbralo 10000 državljanov in doseglo odstop župana.

   Ali pa, da bo neki novinar iz Novega Mesta zbral par desettisoč podpisov za pobudo do pravice do odpoklica župana, poslanca, morda tudi vlade.
   Mimogrede, si jo podpisal, ali imaš tudi pomisleke, da ne bo uspela?

   Zelo slovensko? Res, obstaja tradicija neposredne demokracije na občinski ravni, če drugje ne, je znana praksa iz Beneške Slovenije, še ca.150 let nazaj. A ne samo slovensko, tudi “piratske” stranke po Evropi gredo v to smer.

   Je pa res, da se o takšnih primerih zelo malo ve in piše, ker ni del uradne zgodovine. Tako, kot tudi recimo o Mondragonu, ki že pol stoletja čudovito uspeva na osnovi samoodločanja in solastništva delavcev s par desettisoč zaposlenimi in visoko rastjo. Pa o množičnih primerih udeležbe delavcev pri odločanju in dobičku v nemških, francoskih in italijanskih firmah.

   Ampak to je pri nas tabu, to bi zmotilo našo elito pri plenjenju.

 3. Janč pravi:

  Had, tej objavi morda manjka prvi del mejla, ki bi preostali del postavila v pravo perspektivo:

  “V Mariboru se rojeva nova politična pobuda. Če bo zaživela, bo to nekaj povsem novega v slovenskem političnem prostoru.

  Če se ti iniciativa zdi zanimiva, ji lahko pomagaš v življenje tako, da o njej obvestiš še druge.
  Če pa ne, pa brez zamere.”

 4. Dixi pravi:

  Janč nisem je podpisal. Jaz nimam nobenih pomislekov glede tega učitelja iz Novega mesta. Bi bilo pa super, da ustanovi stranko in se poda na volitve. In tam naj naredi rezultat, mogoče celo zmaga. Odlično bi bilo tudi, če bi se sindikalni šefi tipa Semolič in Štrukelj podali na volitve in da pridobijo politično legitimnost. Naj zmagajo in potem naj sestavijo vlado, sploh nimam problemov s tem. Tako smo pa v nenehni blokadi, sploh ni več važno ali je vlada leva ali desna, non stop blokada na blokado. Priznati si bomo morali tudi kot narod v celoti, da Slovenci in naša država ni sposobna izvesti reform. Ni konsenza in ni volje za to. Najbolj proti so pa tisti, ki jim gre še najmanj slabo. Zato je ta vsa naša politika ( leva ali desna ), ti naši sindikati in te nove face z demonstracij zame vse navadna izguba časa. Vsako leto pridelamo 8 milijard in porabimo 10 milijard evrov. Jaz navijam za evropsko trojko, vidim pa da je to samo še vprašanje časa. In to sploh ni tako slabo.

 5. janezek pravi:

  Vsaka taka pobuda je zelo dobrodošla, še posebej ker prihaja od mladih in politično neomadeževanih ljudi, ki jim očitno ni vseeno za lastno in skupno prihodnost.
  Večina mladih se namreč vda neki inertnosti, češ politika me ne zanima. Halo, politika nam reže kruh in determinira stvarnost. Seveda marsikaj ni dorečeno, potrebna je kritična masa somišljenikov in idejni intelektualni krog, ki bo te smernice definiral. Vsako najdaljše potovanje se začne s prvim korakom. Srečno pot!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.