Velikanski billboardi, ki jih opazimo ko se vozimo naokoli, so lahko tudi koristni – ne samo kot prostor za oglaševalce, kjer nam preko njih prodajajo najboljša vozila, nas vabijo v nove trgovske centre, ali pa nas nagovarjajo da lahko kupimo nekaj kar sploh ne potrebujemo! V Peruju, na University of Engineering and Technology v Limi so skupaj z agencijo DraftFCB ustvarili prvi billboard, ki producira vodo – jeap, prav ste prebrali – končno billboard, ki ima dodano vrednost!

Billboard je postavljen na območju puščave, kjer je malo vode. Zadeva deluje tako, da črpa vodo iz zraka in prehaja preko panojev, kjer se ohlaja in kondenzira, prečisti in shranjuje v zbiralniku. Tako omogoča ljudem, da si sami natočijo čisto vodo. Billboard seveda prikazuje podatke o tem, koliko vode se je do sedaj že nabralo in tudi vabi ljudi, da si postrežejo s čisto vodo. V treh mesecih so tako “ustvarili” 9450 litrov čiste vode!

Sama ideja je bila povečati zanimanje za vpis na univerzo UTEC v Limi v novem šolskem letu. Mislim, da jim je povsem uspelo in temu primeru bi moralo slediti še kup drugih!

utec