Superhrana da ali ne? – gostujoči zapis Tamara Zavrnik

Seveda. To vam lahko potrdim na podlagi lastnih izkušenj in izkušenj uporabnikov ter seveda dognanj, ki so plod mojega raziskovanja tega področja. Kot lastnica spletnega ekološkega portala Ekomagazin.si in ekološke spletne trgovine EkomagazinSHOP, kjer dobršen del naše ponudbe predstavljajo prav prehranski dodatki, imenovani superhrana.

V zahodni civilizaciji je dolgo in zdravo življenje postalo norma. Zato ne čudi dejstvo, da je tržišča poplavila ponudba prehranskih dodatkov, ki obljubljajo prav to. Ker so trgovci zaznali potencial za dober posel, potrošnike mamijo s spretno načrtovanimi marketinškimi prijemi. Na trgih se je tako znašla masa produktov, potrošniki pa več ne ločijo zrnja od plevela. Vsaj tisti manj podučeni ne.

Kaj je superhrana?

Prva in najbolj pogosta zmota je, da superhrana izvira iz Južne Amerike. Morda zato, ker najbolj popularne prodajne uspešnice izvirajo prav od tam. Predvsem z Andov in področja Amazonije. Acai, maca, inkovske jagode, …  Morda vas bo presenetilo dejstvo, da  superhrana izvira iz celega sveta. Tudi iz našega, lokalnega okolja. Najbolj znana lokalna superhrana so gozdne borovnice, jedilna konoplja, kodrolistnati ohrovt, … Vsa ta živila vsebujejo izjemne vsebnosti določenih hranil. V tem se skriva poanta, zakaj poimenovanje superhrana. Superhrana so živila z izjemnimi vrednostmi določenih hranil.

Iz tega sledi logičen sklep, da po vsem svetu najdemo predstavnike, ki si zaslužijo naziv superhrana. Od Indije, Nove Zelandije, Himalaje, Južne Amerike, ….

Res je, da naj bi vsako okolje, v katerem človek živi, zagotavljajo človeku prehrano z vsemi potrebnimi hranili. A vendar če pogledamo malo podrobneje, v določenih predelih sveta ljudje živijo izjemno dolgo in vitalno življenje (Okinawa na Japonskem), v določenih predelih pa precej kratko in nekakovostno, ugotovimo, da temu vendarle ni tako. Seveda, materi naravi bi se morali prepustiti, a zahodnjaki vseeno stremimo k dolgemu in zdravemu življenju.

Ker je kakovostna hrana izjemno pomemben dejavnik za dobro zdravje, si lahko preventivno (v določenih primerih tudi kurativno)  pomagamo z različnimi prehranskimi dodatki glede na potrebe. Vsekakor je modro izbirati naravne, nepredelane in ekološke produkte iz segmenta superhrane, izogibati pa se raznih sintetičnih pripravkov, ki so polni aditivov, kancerogenega aspartama, ipd.

Po kateri superhrani poseči?

Če menimo, da naše telo potrebuje učinkovito razstrupljanje težkih kovin, bo prava izbira alga klorela.  V primeru potrebe po izjemnem odmerku antioksidantov, bodo  prva izbira Acai jagode. V našem okolju so pozimi dobrodošli  zeleni dodatki iz nabora zelene mikrohrane. Spirulina, pšenična trava, ječmenova trava, …  Športniki vegetarijanci se pogosto poslužujejo proteinov jedilne konoplje. Za minimiziranje stresa zaradi modernega načina življenja je odlična in učinkovita rešitev ašvaganda. Na voljo je kopica drugih produktov, ki so izjemno bogati z nujnimi omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Recimo chia semena. Naj za konec naštevanja omenim še najboljše. Kakav. Je kdo, ki ne obožuje čokolado? Da, tudi kakav je superhrana.

Seveda sem omenila le nekaj izdelkov, paleta je veliko bolj pisana.

Ob tem velja poudariti, da superhrana ni nikakršna čudežna rešitev za naše tegobe, saj je za dolgo in vitalno življenje pomemben zdrav življenjski slog v celoti. A po drugi strani je spet potrebno poudariti, da za večino prehranskih dodatkov iz nabora superhrane obstajajo znanstveni dokazi o njeni učinkovitosti. Kot primer naj navedem, da so prebivalcem Japonske ob jedrski nesreči v Fokušimi uradni državni organi priporočili preventivne kure za razstrupljanje z algo klorelo. Obstajajo tudi primeri, ko so pri posameznikih z diagnozo multipla skleroza  na osnovi strokovne terapije z algo klorela vsi simptomi bolezni izzveneli.

Glede na polemike in obilo skepticizma, ali je superhrana le še en nateg trgovcev, željnih dobička, lahko z mirno vestjo trdim, da superhrana ni blef, saj deluje in izboljšuje naše zdravje. Kar za večino sintetičnih prehranskih dodatkov ne moremo trditi.

Avtorica: Tamara Zavrnik, „mama“ spletnih portalov

 

biohrana

Gostujoči zapis je kategorija namenjena vsem bralcem bloga had.
Pred leti je par bralcev izrazilo željo, da bi s svojimi prispevki gostovali pri meni, oz. da bi jaz objavil njihove zapise. Marsikdo ki bere bloge, tudi zapiše kakšno zanimivo stvar, jo fotografira, vendar si zaradi parih prispevkov ne želi odpirati bloga. Nekaj časa sem okleval, premleval, če si res želim tega in ugotovil, da moram narediti nekaj v to smer, sicer izgubi pomen par stvari, ki jih že ves čas bloganja zagovarjam. Namreč najti sinergijo z ljudmi, ki so kompetentni in sposobni in vedno veliko in jim ponuditi, da prispevajo zapise, mnenja, fotografije. Sicer je bila to moja teorija za množične medije, vendar se povsem preprosto lahko aplicira na bloge. Seveda, če boste bralci to želeli.

In tukaj vam dajem možnost. Vaše zapise bom objavljal zapise v kategoriji Gostujoči zapis.

Kaj dobite vi? Prostor za objavo na enem najbolj obiskanih blogov v Sloveniji je v bistvu vse kar vam lahko ponudim. In to, da vas bo prebralo veliko več ljudi, kot če bi bili na svojem. Na žalost si ne morem privoščiti da bi plačeval vaše prispevke, tako da je to pro-bono.
Kaj dobim jaz? Vsebino, ki se bo razlikovala od moje in bo mogoče pritegnila še kakšnega bralca več.

Pravila igre morajo biti vnaprej jasna:

 • vsak prispevek bom prebral in presodil če je primeren za objavo. Če bo odgovor negativen, ga bom tudi poskusil obrazložiti preko maila.
 • zapisi naj bodo informativni, oz. naj imajo svojo vsebino (tega, kaj je kdo jedel za zajtrk, ne bom objavljal)
 • trači, ki nimajo nobenega verodostojnega dokaza, ne bodo objavljeni
 • politična stališča naj bodo podkrepljena z dejstvi in ne zgolj natolcevanje
 • če boste poslali fotografije, naj bodo vaše avtorsko delo (fotke iz interneta objavljate na Siolu!)
 • komercialni zapisi o tem, kako je vaš portal oh in sploh, ne bodo objavljeni
 • obvezno mi morate sporočiti kako naj vas podpišem

To je to. Če je še kakšen predlog, vprašanje, diapozitiv, karkoli, me lahko kontaktirate na mail info @ had.si, kamor lahko tudi pošljete svoje prispevke.

 1. tole je res oglas in ne članek namenjen čemu drugemu, kar bi moralo biti tudi označeno. Sicer pa je ta ženska “mama” spletnih čenč in laži in ne portalov, kolikor poznam situacijo.

 2. A avtorica vsaj fafa dobro ?
  Al kako sta se zmenila za kompenzacijo ?

 3. Meni se to bere tudi kot superoglas kot pa kakršna pametna razlaga. Me pa definitivno zanima kako so potekale te njene raziskave!

 4. Tale 2mama” , spletnih portalov, kako se sama imenuje je ena od tistih norih žensk,ki cele dneve razmišljajo o nekakšni suprehrani,ki jih bo osrečila in bodo takolepe, da se bo svet vrtel okoli njih. Pljuva po vseh in vsakomur, ki ni tako kot si ONA zamišlja, da bi moral biti. Ta njena “superhrana” je navadna smet, ki jo prodaja bedakom, ki ji verjamejo.
  Osebno ji priporočam vsak dan dve jedilni žlici posušenega kokošjega dreka, da bo vsaj tako pametna kakor kokoš.
  Lep pozdrav !
  Jože ki je vse in je zdrav kot dren

Komentarji so zaprti.