V zadnjih dveh dnevih se veliko govori o vojaškem vikariatu, ki je del Slovenske vojske. Prisotnost kaplana vojaškega vikariata Milana Preglja, ki je bil na spominski slovesnosti v oblačilih Slovenske vojske, ki sta jo skupaj organizirala Spominski odbor Farnih plošč župnije Rovte in Krajevna skupnost Rovte ob 70. obletnici domobranstva, naj bi bil tudi vzrok za prvo interpelacijo te vlade. Stranka SDS je preko Twitterja zagrozila ministru za obrambo, Romanu Jakiču, da si bo zaradi “mobinga” zaslužil interpelacijo.

Uradni odgovor Slovenske vojske glede udeležbe kaplana Milana Preglja – Pripadnik vojaškega vikariata je v Rovtah sodeloval brez pooblastila Slovenske vojske:

Generalštab Slovenske vojske je ministra za obrambo seznanil, da pripadnik vojaškega vikariata za udeležbo na dogodku ni imel ukaza ali pooblastila, da sodeluje kot pripadnik Slovenske vojske v vojaški uniformi. Slovenska vojska se od dogodka v celoti ograjuje. Duhovnika je na dogodek napotil msgr. dr. Jože Plut, ki je bil nanj povabljen izključno kot visoki cerkveni dostojanstvenik in ne kot pripadnik Slovenske vojske.

Ker nimam pojma, kaj je vojaški vikariat, sem šel malce surfati.

 • SSKJ pravi – vikár -ja m (á) rel. uradni namestnik kakega cerkvenega predstojnika
 • Wikipedia – Vojaški vikariat Slovenske vojske je osrednja ustanova Slovenske vojske, ki skrbi za izvajanje duhovne oskrbe pripadnikov Slovenske vojske.
 • Slovenska vojska – Vojaški vikariat redno zagotavlja duhovno oskrbo pripadnikom Slovenske vojske (SV) ter njihovim družinskim članom in s tem omogoča življenje pripadnikom SV skladno s temeljnimi človekovimi pravicami – pravico do življenje v skladu z vestjo, prepričanjem ali vero in možnostjo izpovedovanja vere v zasebno in javno, individualno ter skupaj z drugimi.

Vikariat je bil ustanovljen 21. septembra 2000, ko sta Slovenska škofovska konferenca in Vlada Republike Slovenije podpisali sporazum o duhovni oskrbi vojaških oseb Slovenske vojske. Oktobra 2000 je isti sporazum podpisala še Evangeličanska cerkev v Sloveniji. Vikariat je začel operativno delovati v prvi polovici leta 2001. Danes tako v vojaškem vikariatu delujejo le duhovniki rimskokatoliške in evangeličanske cerkve. Načrtovana je vključitev tudi drugi verskih skupnosti (predvsem pravoslavne in muslimanske). (vir)

To so osnove o vojaškem vikariatu, ki jih nisem poznal. In očitno je kar precej ljudi zaposlenih v vojaškem vikariatu – glede na podatke na spletnem mestu Modest.

Slovenska ustava ima v svojem 7. členu zapisano Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno. Glede na to, da sta v vojaškem vikariatu samo pripadnika rimskokatoliške in evangeličanske cerkve, mi je ta izjava malce čudna. Trenutno imamo v Sloveniji registriranih 43 cerkva in verskih skupnosti. In ne vem, zakaj v vojaškem vikariatu ni predstavnika Ordo Templi Orientis, Scientološke cerkve, Bele Gnostične Cerkve, Skupnosti za zavest Krišne… Saj so verske skupnosti enakopravne, kajne?

Po drugi strani se mi zastavlja vprašanje – zakaj sploh vojaki potrebujejo svoj vikariat, če le ta v prostem času “službuje” po željah politike in na prireditvah, ki nimajo povezave z njegovim poslanstvom. Vojak točno ve v kakšno službo gre – zaveda se, da bo moral iti na misije, da bo družina lahko ostala brez očeta in da se ne bo vse končalo, kot se ponavadi konča v filmih. Posledično so tudi vikarji in ostali pomočniki, ki so sedaj zaposleni v vojski, povsem nesmiselni, saj ponujajo “pomoč” in “oporo” zgolj za nekatere pripadnike Slovenske vojske.

Ali Slovenska vojska potrebuje vojaški vikariat? Ne, kar se mene tiče. Sploh, če je izkoriščen v namene, kot se izkorišča sedaj.

uncle-sam-wants-you-photos-fotografijje-11

8 Responses to Ali Slovenska vojska potrebuje vojaški vikariat?

 1. Matjaž pravi:

  Presenečen bi bil, ko bi vedel, kako je njihova prisotnost za vojake pomembna:) Je pa res, da o tem mnogi neradi govorijo.
  Med drugim so zaposleni tudi teologi, tako da je za vsa mogoča verstva poskrbljeno:) Jasno pa je, da ne more vsaka verska skupnost imeti svojega predstavnika zaposlenega.

 2. Anonimno pravi:

  Prozorno, prozorno vse tole! “Avtorja” (pardon, oranžnega PRovca) tako moti vikariat, ki ga premorejo vojske vseh normalnih držav razen morda vernikom kumrovške cerkve tako ljube Severne Koreje. Najbrž pa ni treba ugibati, kako ga ne bi prav nič motilo, če bi se iz JNA recikliral obvezni verouk v izvedbi te iste kumrovške avtofekalne, eee avtokefalne cerkve.

  In ko že tako išče vse nepotrebne institucije, zanimivo, kako ni niti pisnil glede agencije za sodobni ples ali agencije za praskanje po jajcih (pardon, za ugotavljanje, da se Zemlja segreva). Ti dve sta sicer res že ukinjeni, ampak režimski PRovec takisto ni niti pisnil, ko se je reinkarniralo ministrstvo za kanaliziranje davkoplačevalskih sredstev “našim” “kulturnikom”. Ki ga, kdo bi si mislil, ne premore niti kulturna velesila Avstrija. Ampak če cuzajo “naši”, potem je pa ja vse OK, nje?

 3. Miki pravi:

  Ne zreducirat zadev na vikar = župnik v vojski. Če človek pozna zadevo z vseh plati ve, da ni namenjen zgolj kot duhovnik za katoličane ampak kot zaupnik – tudi vojaki so ljudje in v stiskah. Preberi si intervju, pa bo malo več jasno:

 4. Janč pravi:

  Hja, po tej logiki bi rabili kakšnega vikarja v marsikateri šoli in fabriki.

  Je marsikomu marsikje ravno tako težko, če ne težje, kot našim vojakom.

  Sicer sem mislil, da imajo nalogo zaupnika zaposleni psihologi, ne katoliški teologi…

  Kar se pa tiče “poslednjih zadev”, pa se mi zdi, da v naši vojski ni nič več umiranja kot v drugih organizacijah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.