Petrol je največja slovenska energetska družba, največji slovenski uvoznik, največje slovensko podjetje po prihodkih, sočasno pa tudi ena največjih slovenskih trgovskih družb (vir). Največji posamični delničar je Slovenska odškodninska družba, sledi pa ji Kapitalska družba (vir). Dejavnost podjetja Petrol je razvejana in med drugim obsega tudi prodajo kurilnega olja.

Ker se bliža zima, je potrebno naročiti kurilno olje, ki ti ga pri Petrolu pripeljejo na dom. Vendar je tudi prevoz potrebno plačati. Glede na to, da so v zadnjem času cene kurilnega olja šle “rahlo” dol, se mi je to zdela primerna priložnost da naročim kurilno olje.

Ne bom razpredal o tem, da obstaja možnost, da nekdo nima dovolj denarja, da bi naročil veliko količino kurilnega olja, ali pa da ima cisterno tako polno, da vanj ne gre več kot naročena količina. No, če mislite da lahko pri Petrolu naročite kolikor želite kurilnega olja, naj vam razblinim iluzijo, saj to ne gre. Včeraj sem namreč poskušal naročiti 400 litrov kurilnega olja in mi je prijazna deklica na drugi strani, po pogovoru z dispečerjem razložila, da je pri njih najmanjše možno naročilo olja 500 litrov!!

Glede na to, da imajo na spletnem mestu možnost informativnega izračuna, ki omogoča vnos količine kurilnega olja manjše od 500 litrov in ob predpostavki, da bom itak plačal prevoz, se mi je to zdelo precej smešno, oz. nehigieničeno. Glede na to, da sem občutljiv na takšne stvari, ko si nekdo sam izmisli pravila, ki niso nikjer zapisana – prebrskal sem spletno mesto in nikjer nisem našel podatkov, da je najmanjše možno naročilo kurilnega olja 500 litrov (če kdo najde ta podatek, bom zelo zelo hvaležen) in glede na to, da smo v situaciji, ko obstaja na trgu cel kup ponudnikov dostave kurilnega olja, se mi tak odnos ne zdi logičen. Sploh ob dejstvu, da je potrebno prevoz kurilnega olja plačati!

Nekako bi mi bilo logično, da bi imeli progresivno lestvico – večja količina kurilnega olja, manjša cena prevoza, vendar temu ni tako. Če naročim 500 litrov kurilnega olja, prevoz stane 22 eurov, če pa naročim 5000 litrov kurilnega olja, pa prevoz stane 100 eurov. Ampak to je njihova logika in verjetno pije vodo.

Ok, nazaj k naročilu in kaj sem se iz tega primera naučil:

  • če imate v cisterni doma prostora samo za 350 litrov in bi radi dotočili kurilno olje, potem pojdite na bencinski servis in si sami pripeljite domov manjkajoče olje (nasvet na družbenem omrežju!) na prikolici, ki jo dobite zastonj ob nakupu v Bauhausu
  • če nimate dovolj denarja, da bi naročili 500 litrov kurilnega olja, potem niste dovolj dobri za Petrol in jih briga za vas, kajti oni si sami odredajo pravila, po katerih delajo – dipečerji namreč
  • na trgu obstajajo ponudniki, ki omogočajo naročilo manjših količin kurilnega olja
  • ker Petrol ponuja energetski paket, ki omogoča zamenjavo dobavitelja električne energije in s tem cenejšo elektriko za toliko let, za kolikor podpišete ankes in zraven še cel kup drugih ugodnosti – med drugim tudi zastonj prevoz kurilnega olja, me je zanimalo, če lahko vse to storim naenkrat – seveda lahko, vendar priklop traja od 3 do 7 tednov!
  • podjetje, ki je v državni lasti in je na trgu, bi se moralo prilagajati razmeram, ne pa da razmere izkorišča za to, da postavlja svoje pogoje – na dolgi rok se bo tudi to spremenilo!

In za konec. Ko sem na Twitterju pizdil nad tem dejanjem Petrola in se je zraven pridušalo še par uporabnikov, so me obvestili, da naj v kratkem pričakujem klic – in res sem ga prejel, kjer so me obvestili, da lahko naročim 400 litrov kurilnega olja tudi pri njih. Suma sumarum –

petrol_kurilno_olje