Današnja cena kurilnega olja je 1,431 €. Kljub temu, da se okoli 15 odstotkov Slovencev ogreva s kurilnim oljem, pa vlada ni sprejela nobenega ukrepa, ki bi “priskočil” na pomoč vsem tistim, ki se ogrevajo na takšen način. Zakaj cena kurilnega olja ni regulirana, če se že ne sme spreminjati stopnja davka na ta energent zaradi EU?

Ob zadnjih sprejetih ukrepih glede energentov (elektrika, plin, …) , ko se je vlada odločila, da bo znižala stopnjo DDVja, se mi je zastavilo vprašanje zakaj ne posežejo tudi v ceno samega kurilnega olja, ki je še dokaj pogost energent za ogrevanje v Sloveniji?

Zavedam se, da so nekaj EU predpisi, ki “prepovedujejo” nižanje višine DDVja, ampak zagotovo obstajajo kakšni drugačni prijemi s katerimi bi lahko vlada ublažila visoke cene tega energenta, ki se določajo prosto na trgu.

Cena kurilnega olja je bila v začetku leta 2022 pod 1 evro. Sedaj je cena okoli 1,43 evra za liter. Pri 1500 litrih je razlika v ceni 645 evrov, kar ni zanemarljivo, še posebej za tiste, ki si ne morejo privoščiti prehoda na toplotno črpalko ali kakšen drug način ogrevanja.

Glede na to, da se sprejamajo ukrepi za vse državljane, bi pričakoval, da vlada ljudi, ki se ogrevajo s kurilnim oljem ne bo “izpustila” in bo poskrbela tudi za njih.