Jennifer Lawrence, Kate Upton, Victoria Justice, Ali Michael gole – #CelebGate

Kaj najbolj razveseli moške uporabnike interneta? To, kar se je zgodilo pred dvema dnevoma – na spletu so se pojavile gole in precej eksplicitne fotografije deklet iz sveta filma, ki so jih naredile s svojimi iPhone telefoni. Jennifer Lawrence, Kate Upton, Victoria Justice, Ali Michael – samo par njih, ki si postale tarča hekerja, ki je te fotografije pridobil z vdorom v iCloud servis. Vsaj tako poroča večina medijev, ki zadnje dni največ prostora in časa posveča ravno tem primerom.

Fotografije so precej eksplicitne in prikažejo zgoraj omenjene osebe v precej drugačni luči, kot smo jih sicer navajeni. Vendar prikažejo tudi to, da so te osebe podobne vsem ostalim, ki se slikajo goli, ali gole in potem to pošljejo svojim boljšim polovicam. Glede na to, da gre v tem primeru za precej velik poseg v zasebnost, so se odzvali tudi odvetniki teh oseb, ki so zahtevali prepoved objave fotografij, prav tako pa so tudi posredovali na Twitterju, kjer so izbrisali račune oseb, ki so objavljale te fotografije.

Za vse, ki bi radi prišli do fotografij – težka bo, saj je večina spletnih mest, kjer so bile objavljene le te morala že pobrisati in jih je tako težko najti. Tudi na 4chan forumu – http://boards.4chan.org/b/, kjer jih je bilo objavljeno cel kup, so vse skupaj izbrisali. Vendar za tiste, ki si res želijo videti te fotografije – na torrentu jih lahko še vedno najdete, če iščete The.Fappening.

Kaj je nauk te zgodbe?
Vsi ljudje smo krvavi pod kožo. In vsak od nas je verjetno že kdaj posnel svojo golo fotografijo. Le redko kdo pa je pomislil na to, da lahko te fotografije pridejo tudi v javnost. Po drugi strani se verjetno precej premalo zavedamo, da te fotografije ostanejo na našem telefonu in če nam ga nekdo ukrade, potem dobi on dostop do takšnih fotografij, ki jih ne želimo, da bi jih videla javnost. Tudi spletni servisi, ki omogočajo shranjevanje fotografij niso vedno 100% varni in kot se je zgodilo v tem primeru, se lahko zgodi še kdaj. Nesreča pač ne počiva in kjer je volja, je tudi moč. In v tem primeru je to še kako dobro vidno, da so medijske osebe še veliko bolj izpostavljene. Kljub prepovedi objavljanja teh fotografij, pa je to nemogoče zaustaviti na spletu. Obstaja preveč orodij in preveč načinov, da se to širi naprej. Saj se še spomnite Severine, kajne? Podobna zgodba..

Aja, iščete fotografije? Tukaj..

kate_upton