Išče se minister za gospodarstvo

Minister za gospodarstvo je v Sloveniji funkcija, ki se jo očitno vsi izogibajo. Kandidati pa odpadajo kot jesensko listje. Stranka Mira Cerarja je zmagala na volitvah. Lep omot, vendar brez vsebine je navdušil 34% volivcev in jim dal v roke škarje in platno za sestavo vlade. Miro Cerar je našel nekaj kandidatov, ki so se upali prevzeti ministrske stolčke. Violeta Bulc, ki  bi morala postati ministrica brez resorja – urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo in se mi je od vseh kandidatov zdela še daleč najbolj priljudna in sposobna, se je odločila za drugačno vlogo in zamenjala Alenko Bratušek po njenem fiasku v EU parlamentu.

Vendar Miro Cerar nima problema z iskanjem njene namestnice, večji problem ima z iskanjem ministra za gospodarstvo. Namreč, tudi tretji kandidat je tik pred zdajci obupal. Prvi kandidat za ministra za gospodarstvo je bil Ervin Pfeifer, ki so ga, še preden je bil sploh potrjen,  odnesle “dvomljive poteze” iz preteklosti. Naslednji kandidat je bil Jožef Petrovič, ki je odstopil 29. dan svojega ministrovanja, zaradi sporne prodaje pisarniškega materiala. V svoji odstopni izjavi je zapisal:

“Po premisleku in pogovoru s predsednikom vlade sem se odločil, da danes nepreklicno odstopim z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Odstopa nisem ponudil zato, ker bi menil, da sem v svojem preteklem delovanju posloval nezakonito ali neetično, ampak zato, da bom lahko v miru dokazal, da nisem storil dejanj, ki se mi očitajo v medijih.

Zadnji, tretji kandidat je bil Gojko Koprivec, ki pa se je, še preden je prišlo do njegovega “zaslišanja” v parlamentu odločil, da zaradi zdravstvenih težav ne bo šel v to zgodbo. Torej je Miro Cerar izgubil še enega kandidata in je tako v parih mesecih na lovu na četrtega kandidata, ki se bo upal soočiti s situacijo v Sloveniji in bo tudi dovolj kompetenten na tem področju.

Moje laično mnenje je, da tale vlada ne bo zdržala zelo dolgo – če je že toliko problemov z iskanjem enega ministra, me zanima kako se bodo soočali z dejanskimi problemi, ki so v Sloveniji in s katerimi se sploh ne ukvarjajo. V bistvu je tako malo govora o delu te vlade, da sem presenečen, da sploh še obstaja. Slovenija potrebuje reforme in ne samo dimnih bombic, ki si jih posamezni ministri spomnijo in hočejo biti všečni. Slovenija potrebuje trdo roko, da se karkoli spremeni, sicer bomo ob naslednjih, predhodnih volitvah zgolj izbirali med novimi obrazi, ki bodo na žalost povsem brez vsebine. Že to, da ne vem niti kdo so naši ministri dovolj pove o tej vladi. Da tega, da se ne najde primeren kandidat za ministra za gospodarstvo niti ne omenjam.

Mogoče pa je čas, da se naredi žreb za ministra za gospodarstvo – verjetno bo več sreče, kot pa z izbranimi kandidati, s katerimi si Miro Cerar naredi samo fiasko pred javnostjo. In mogoče bo kater izmed izžrebancev dejansko celo sposoben, bolj kot je bil marsikateri minister do sedaj! Poskusimo, izgubiti itak nimamo več nič!

p.s.: mogoče pa si lahko pomagajo s Shuterstock kandidati!

smc_janko

 

 

 1. Had, posebno pohvalo si zaslužiš za post scriptum. Tista Marija, 50, podjetnica bi bila kot naročena za gospodarsko ministrico. :-)

 2. Zakaj pa ne dajo razpisa na ZRSZ in MojeDelo, gotovo se jih bo vsaj 10000 prijavilo.

  Za vzorec naj vzamejo kakšen oglas za sobarico ali tajnico, n.pr.

  Zahteve:
  – dobro obvladanje angleškega, nemškega in francoskega jezika
  – poštenost
  – vestnost
  – komunikativnost
  – srednješolska izobrazba (ponarejena diploma je plus)

Komentarji so zaprti.