SK8 večer bo v četrtek, 18. decembra, od 18. ure naprej v tretji galerijski sobani v MGLC, kjer je na ogled projekt SK8 muzej umetnice Alenke Pirman. Obujali se bodo spomini na SK8 (kratica za Skate) sceno od devetdesetih let naprej. Iztok Dimc, prva generacija skejterjev in Jaka Babnik, druga generacija skejterjev bosta sodelovala v pogovoru.

Iztok Dimc je bil gonilna sila legendarnega Skate Core kolektiva v začetku devetdesetih, in tudi urednik, pisec, fotograf. Jaka Babnik se je proslavil kot aktivni kronist domače in regijske skejterske scene ter kot režiser tega žanra v drugi polovici devetdesetih in kasneje. Oba sodita med aktivne soustvarjalce skejt scene, za katero velja, da je način življenja, celo več, pravi skejter ostane to za vedno.

Iz skejterske zgodovine

Leta 1988 je skupina novopečenih skejterjev v Ljubljani osnovala prvi Skate Core klub in ga dve leti kasneje tudi uradno ustanovila v okviru športnega kluba Svoboda. Znotraj kluba je deloval Skate Core kolektiv, katerega predsednik je bil Iztok Dimc. Skejtanje za člane kluba nikoli ni bila zgolj športna disciplina, pač pa medijska subkultura s posebnim izrazom, ki je pokrival literaturo, časopis in televizijo. Preko branja teh medijev je bilo tudi lažje razumeti, kaj skejterju pomeni okolje, kako ga vidi, kako ga obvladuje, katere stile za to uporabi itd.

Ta čas velja za nekakšno zlato dobo skejtanja pri nas. Klub je izdajal svoj časopis NLP–fanzin, urejal ga je Dimc. V zadnji, šesti številki fanzina (februarja 1991) se je pridružil tudi Ali En – kasneje pomemben akter na skejt sceni in glasbenik. Avgusta 1991 je SK8 Core kolektiv v Galeriji Škuc organiziral Life on Speed, razstavo fotografij (Simon Stojko – Falk), diapozitivov (Iztok Dimc) in video projekcij (Tomo Per), v program pa jih je uvrstila prav Alenka Pirman, tedanja umetniška vodja galerije.

Sprva pod okriljem Studia Ljubljana, kasneje pa v okviru oddaje Studio City so člani kolektiva Iztok Dimc, Matjaž Košir, Tomo Per in Ali En pripravljali SK8 TV. Po razpadu kolektiva sta snemanje oddaj nadaljevala Ali En in Simon Stojko Falk. S TV oddajami se je zadeva popularizala. Izoblikujejo se centri, najmočnejša sta bila Cankar (ploščad pred Cankarjevim domom v Ljubljani) in dragomerski gang (slengovski izraz za gručo) z najboljšim skejterjem Markom Jazbinškom na čelu. Po sredini devedesetih subkulturno skejtersko sceno načnejo procesi komercializacije, množičen potrošniški okus, sledenje blagovnim znamkam itd.

SK8 muzej in njegova usoda

Za muzeje kot institucije velja, da igrajo pomembno vlogo pri prevrednotenju in posvetitvi tega, kar hranijo, raziskujejo in razstavljajo. SK8 muzej je namišljena umetniška institucija Alenke Pirman, ki posnema institucijo muzeja in privzema njegove karakteristične elemente: zbirko, muzejsko postavitev, muzejsko trgovino. Zgodovina SK8 muzeja se je, vzporedno z zlato dobo skejtanja pri nas, začela leta 1991, ko je Muzej »skrivaj sanjal o pridobitvi zavrženega skejta Marka Jazbinška, v tistih časih najboljšega domačega skejterja. A kot se v birokratskih institucijah rado pripeti, je bil Muzej, žal, prepočasen.«

Venice Beach Skate Plaza 10

Venice Beach Skate Plaza 09

Venice Beach Skate Plaza 07

Venice Beach Skate Plaza 06