Se še spomnite pokola v Franciji pred mesecem dni, ko je cel svet vstal in protestiral proti takšnim dejanjem? Kaj pa strmoglavljenje letala pred dvema tednoma, ko so si mediji dali duška in rešili primer, še preden so raziskovalci karkoli odkrili. V obeh primerih so umrli ljudje in mediji so bili polni informacij o tem.

Kaj pa pokol študentov v Keniji? Ko so pred dvema dnevoma pripadniki skupine Al-Shabab pobili 147 študentov? Ne, poročila se niso začela s poročanjem o tem pokolu. Par medijev je dejansko objavilo novičko na svojih spletnih portalih, večina medijev pa ni pisalo o tem, dasiravno gre za ljudi, kot je šlo v prej omenjenih primerih, kajne?

Zakaj prihaja do takšnih situacij? Zakaj so nekatere smrti vredne omembe v medijih, druge se pa preprosto preskočijo, ali ignorirajo? Ali niso vsa človeška življenja enakovredna? Očitno za medije obstaja več svetov o katerih se poroča in nekateri svetovi ne dobijo priložnosti. Ali pa zgolj nimajo mediji koristi, ker tudi njihovih bralcev ne zanima, kaj se dogaja v Keniji.

Ne razumem te dvoličnosti medijev, predvsem pa ne razumem posiljevanja medijev z določenimi informacijami, ki so dokaj nepomembne – vse podrobnosti o življenju kopilota, poročanje v živo iz kraja, kjer je živel in podobno.

Tudi študenti v Keniji so imeli svoja življenja in svoje družine. In tudi za njimi žaluje mnogo ljudi. Ampak po drugi strani pa je Kenija nekje daleč in nas ne zanima, kaj se dogaja, tako kot nas zanima kaj se dogaja v Franciji, ali Nemčiji. Ja, za medije obstaja dva svetova – tisti, ki jim prinese gledanost in klike in tisti, ki se enostavno preskoči, ker ni zanimiv in se ne dviguje gledanost.

most_wanted