Nedelja. Dan v tednu, ko si vzamemo čas za “nedeljski izlet” in gremo odkrivat neodkrite kotičke v bližnji, ali daljni okolici. Glede na to, da so čez zimo temperature ob morju precej bolj prijetne, kot v notranjosti, je bil tudi moj skok do Trsta namenjen iskanju sonca.

Ponavadi izberem sprehod od Trsta do gradu Miramare, tokrat pa sem se odločil, da se sprehodim po razgledni pešpoti od od obeliska na Openskem vrhu (Opčine) do Proseka. Ta pot se imenuje Napoleonova cesta / strada Napoleonica in je primerno označena in tudi zelo obiskana. Uradno ime te pešpoti je Vincentinska cesta (Strada Vicentina) – po projektantu inženirju Vincentiju. Celoten sprehod po pešpoti ponuja čudovit pogled na Trst in celoten tržaški zaliv!

Vozilo parkiraš na parkirišču pri obelisku na Openskem vrhu in potem je pred teboj okoli 7 kilometrov urejene poti. Pot je položna in se počasi spušča in ves čas ponuja čudovit razgled na morje. V tem času je ob poti veliko žajblja, prav tako pa je tukaj spomladi kup divjih špargljev, ki jih bom definitivno šel nabirati.

Proti koncu poti prideš do sten pred naseljem Borgo San Nazario pri Proseku, ki so raj za plezalce. Ob sončnem vremenu jih je kot martinčkov in prav prijetno popestrijo celoten sprehod. Pot se po asfaltu rahlo dvigne in tako prideš do velikega parkirišča, kjer se lahko obrneš, ali pa greš skozi gozd do Marijinega svetišča na Vejni (Monte Grisa) – ta del sem tokrat preskočil, ker sem se raje martinčkal na soncu in opazoval plezalce v stenah.

Priporočam!