Pešpot do Marijinega svetišča na Vejni / Griži in križev pot (Via Crucis)

Vsak, ki se je z avtom kdaj peljal ob obali od Trsta proti gradu Miramare, ali po avtocesti proti Palmanovi je verjetno opazil veliko cerkev, ki stoji na Vejni – Marijino svetišče na Vejni. Njena oblika je dokaj nenavadna in moj pogled je pritegnila že večkrat. Tokrat sem se odločil, da jo poiščem in kljub temu, da nisem ljubitelj cerkva, sem tudi vstopil vanjo.

Za izhodišče sem vzel obelisk na Openskem vrhu (Opčine), ki mi je služil tudi kot izhodišče za nedeljski izlet po Napoleonovi cesti od obeliska na Openskem vrhu do Proseka. Razlika je zgolj v tem, da proti Proseku vodi spodnja pot, za pot proti Marijinemu svetišču pa je potrebno izbrati zgornjo pot.

Pešpot vodi precej časa po gozdu in je precej manj obljudena, kot pa je pot proti Proseku. Je bolj razgibana (malce več vzponov in spustov) in označena, vendar kmalu pot pripelje do asfalta. Čudovita pot za sprehod poleti, ko je v senci krošenj dreves prav prijetno. Po parih kilometrih se začne križev pot (Via Crucis), ki nas pelje do parkirišča pred cerkvijo.

Cerkev je impozantna. Zgodba okoli nastanka sega v leto 1945, ko je tržaški nadškof, mons. Santin naredil zaobljubo za odrešenje mesta / v trenutku, ki je morda najbolj tragičen za zgodovino Trsta, ko se vsi upi zdijo zaman, se zavezujem: če bo pod okriljem Matere božje Trst rešen, se bom potrudil, da bo v njeno čast zgrajena cerkev. 19. septembra 1959 so začeli z gradnjo, njen arhitekt pa je Alberto Guacci.

Pogled na Tržaški zaliv izpred cerkve je čudovit. Kljub temu, da nisem ljubitelj cerkva in da sem redko kdaj vstopil v cerkve, me je njena arhitektura tako močno pritegnila, da sem vstopil. In občudoval igro svetlobe, predvsem pa mogočno gradnjo te cerkve. Zelo všeč!

Pot je od izhodišča dolga okoli 5 kilometrov in je primerno označena. Prav tako pa je precej manj obiskana, kot je spodnja pot do Proseka. Vendar je možen prehod tudi iz ene na drugo pot in tako se vsakomur ponudi več možnih variant, ki jih lahko izbere.

  1. Hvala za infirmavijo. Vedno, ko sem vozil po avtocesti sem videl to zgradbo in se spraseval kaj je to. Tako Napoleonovo pot kot to cerkev moram obiskat.

Komentarji so zaprti.