Pravi moški se ne izgubimo! Točno to sem imel v mislih, ko sem se vozil v Gradež / Grado v soboto dopoldan in ugotovil, da sem nekje zgrešil odcep in sem se peljal po meni neznani cesti. Ko sem zagledal tablo za kraj Oglej / Aquileia sem se odločil, da ustavim in si ogledam mesto. Glede na to, da sem se že večkrat peljal mimo, sem se tokrat prvič sprehodil po mestu in stopil v baziliko Marijinega vnebovzetja in svetega Mohorja in Fortunata. Da. V cerkev.

Oglej je od Ljubljane oddaljen okoli 130 kilometrov. V mestu so na ogled ostanki rimskega foruma, ki je pod zaščito UNESCA. Več o Ogleju si lahko preberete na Wikipedii.

Nisem ljubitelj cerkva, vendar me je bazilika Marijinega vnebovzetja in njeni mozaiki prepričali, da stopim vanjo. Cerkve so ponavadi hladne in nimajo duše. Ta je precej drugačna. Mozaiki, barve, detajli. Dejansko me je pritegnila in verjetno sem prvič v življenju užival v cerkvi – mogoče tudi za to, ker je vratih znak, da se ne sme fotografirati s fotoaparati – jaz sem fotkal s telefonom. Saj s tem nisem kršil pravil, kajne?

Možen je vstop na stolp, vendar sem ga z največjim veseljem preskočil – strah pred višino je pač “jeba”. Za cerkvijo je lepo urejeno pokopališče. Kdo je pokopan tam in kakšne skrivnosti skrivajo, pa raje nisem razmišljal.

Oglej definitivno priporočam za nedeljski izlet v katerega vključite ogled bazilike Marijinega vnebovzetja in kasneje skok do Gradeža.