Živimo v letu 2016. Družbena omrežja so del našega življenja. Brez njih si večina ljudi ne zna predstavljati svojega življenja in če bi interneti umrli, bi sledilo veliko razočaranje in še večji problem, kaj početi zvečer doma, čez dan v službi, na pijači s prijatelji. Osnova za tale zapis je Žurnal (vir) in izjava tržne inšpektorice Andrejke Grlič.

Priznajmo si, da Facebook, Twitter in vsa ostala družbena omrežja uporabljamo v veliki meri, ker nam je dolgčas, ker nekaj iščemo, pa še sami ne vemo točno kaj in ker lahko na družbenih omrežjih postanemo vse tisto, kar si ne upamo v realnem življenju. Ampak dovolj o tem. Nazaj na temo – iskanje dela na družbenih omrežjih in prfuknjeno državo, ki vas za to lahko kaznuje.

Ja, prav ste prebrali. Če boste iskali delo na družbenih omrežjih, vas lahko doleti kazen 208 eurov (če nimate s.p.ja, ali d.o.o.ja). Namreč zakon zakon o preprečevanju dela na črno omejuje oglaševanje iskanja dela na osebe, ki imajo status samostojnega podjetnika ali podjetja.

Tržna inšektorica Andrejka Grlić to pojasnjuje s tem, da bi lahko nekdo iskal delo in bi to lahko pomenilo, da na primer nekdo, ki peče slaščice, ponuja, da bi nekomu spekel torto. Pri tem gre za delo na črno. Za takšno oglaševanje je zagrožena globa 208 eurov.

Zakaj je država prfuknjena? Ker očitno živijo v letu 1995. Takrat bi se takšnemu iskanju dela še nekako nasmihali in si mislili svoje. V letu 2016 so družbenimi mediji eden izmed glavnih načinov iskanja službe. Vsak, ki je prijavljen na ZZZSju in prejema podporo, išče službo tudi preko družbenih omrežij! Ja, prav ste prebrali. “Motivatorji” oz. ljudje, ki predavajo in svetujejo brezposelnim osebam namreč svetujejo ravno to, da poiščeš delo preko družbenih omrežij, preko svojih znancev in kolegov, ker imaš tako precej večji “reach”, kot če ga iščeč v svojem “notepadu”.

Mogoče se dotična inšpektorica, Andrejka Grlić, ne zaveda, da obstaja Linkedin, ki je namenjen ravno temu, kar bi ona omejevala. Ampak razumem. V državi, kjer živimo, se delajo stvari za to, da se delajo in ne zato, da bi imele svoj smisel. Še hujše je, ko pomisliš, da nekdo, ki itak nič nima, predvsem pa živi na podpori, dobi še kazen za to, ker je iskal delo, ali pa priložnost za delo na družbenih omrežjih.

Glede na to, da mora nekdo opaziti oglas za delo na Facebooku – predvidevam, da to počnejo inšpektorji???, bi jim svetoval, da naj se ukvarjajo s tistimi stvarmi, ki bi res lahko pomagale postaviti Slovenijo nazaj na noge. Naj pobirajo davke pri tistih, ki jim jih ne plačujejo in to ne zneske par eurov, ampak milijonske vsote. Ampak ne, s tistimi se ne bi ukvarjali, kajti lepše je očitno preživljati dan na fejsbuku in iskati ljudi, ki iščejo delo, da bodo lahko preživeli!

Hvala Slovenija, mačehovska država do ljudi, ki živijo v njej!

p.s.: dotični gospodični je verjetno povsem udobno v svoji službi, kjer vsak mesec dobi plačo in ima pogodbo za nedoločen čas. Ljudje, ki nimajo ničesar, pa morajo prav tako preživeti mesec. Naj se poskuša postaviti v njihovo kožo in posledično naj se končno v Sloveniji začnemo pogovarjati o takšnih in drugačnih nebulozah, ki jih imamo v zakonih in ne sodijo več v leto 2016!

V Sloveniji imamo zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC), ki ima v 6. členu zapisano o nedovoljeni reklami (od kje ta pojem!?), kamor bi se lahko uvrstilo zgornje pisanje:

1. Prepovedano je naročanje in objavljanje oglasov (nedovoljena reklama) v časopisih, revijah, radiu, televiziji in drugih elektronskih medijih (oglaševalska organizacija) ali posredovanje in objavljanje reklamnih sporočil na drug način, ki je dostopen javnosti, če:

  • pravna oseba, podjetnik ali posameznik ponuja oziroma reklamira delo na črno po določbah 3. člena tega zakona,
  • pravna oseba, podjetnik ali posameznik objavlja potrebo po delavcu, katerega delo ni vezano na registrirano oziroma priglašeno dejavnost.

2. Naročnik oglasa je dolžan ob naročilu oglasa navesti podatke o njegovi identiteti: firmo in sedež firme ter ime in priimek odgovorne osebe ali ime in priimek naročnika ter njegovo stalno prebivališče.
3. Oglaševalska organizacija ne sme objavljati oglasov, če naročnik oglasa ne posreduje podatkov iz prejšnjega odstavka.
4. Oglaševalska organizacija je dolžna organom iz 13. člena tega zakona na njihovo zahtevo posredovati podatke o naročniku oglasa.

Moje mnenje je, da iskanje službe, oz. objava zaposlitvenega oglasa na Facebooku, na svojem privatnem profilu, ni mogoče  tretirati po 6. členu zakona! Ampak jaz nisem tržna inšpektorica!

vogel_kozlicek_001