Podjetje Elan je včeraj v sporočilu za javnost sporočilo, da ukinja program skakalnih smuči! Ko si prepričan, da si videl in slišal že čisto vse, podjetje Elan preseneti z novico, za katero si prepričan, da je zapoznela 1. aprilska šala. Vendar ni!

Podjetje Elan je v lasti Bank of America Merrill Lynch in Wiltan Enterprises v lasti VR Capital. Njihova odločitev oz. odločitev vodstva, ki ga sestavljajo Michaela Stitz kot predsednica upravnega odbora, Pascal Aymar in Jeffrey Tirman je pač posledica številk – pri njih se ne gleda na dejstva, da je Peter Prevc z Elanovimi smučmi dosegel 15 zmag in 22-krat  stopil na stopničke, ampak se vse skupaj gleda preko donosa in posledično so se odločili, da bo Elan prenehal s financiranjem programa skakalnih smuči oziroma bo zanj iskal prevzemnika.

“Želimo si poiskati prevzemnika programa skakalnih smuči, ki bi lahko na osnovi dolgoletnih izkušenj in nabranega znanja uspešno nadaljeval proizvodnjo. Pogovori v tej smeri še potekajo. V Elanu se bomo potrudili  in pomagali pri vzpostavitvi programa, z namenom nadaljevanja proizvodnje vrhunskih skakalnih smuči – tako za mlade nadobudne skakalce kot tudi za vrhunske športnike”

Jeap. Elan. Podjetje, ki je šlo čez nešteto čeri in ki ga je vodila kopica nesposobnih ljudi, ki so si polnili lastne žepe, ga prodajali, razkosali in si ga delili. Elanove smuči so bile sinonim za smučanje – Stenmark in vsi ostali so ponosno dvigovali “elanke” v zrak na zmagovalnem podiju. Slovenci smo smučali na Elan “dilah” in bili ponosni na to blagovno znamko.

Novi lastniki, nova razmišljanja. Niso dovolj samo uspehi in neskončno “zastonj oglaševanja”, ampak pod črto so ugotovili, da je to, da izdelajo letno 1250 skakalnih smuči (katerih cena je 409 eurov) premalo, da bi se jim splačalo vlagati v to. Očitno stavijo na druga železa, ki jih imajo v ognju in bo sedaj izdelavo skakalnih smuči prevzel nekdo drug.

Mogoče pa je sedaj priložnost, da si Peter Prevc zagotovi “doživljenjsko” rento in prestopi k proizvajalcu smuči, ki se ne bo konec sezone odločil, da ne bo več izdeloval skakalnih smuči. Smešno in žalostno hkrati, pa vendar jih razumem. Oni ne živijo za nacionalni interes, ampak zgolj za dobiček.. In očitno jim skakalne smuči niso prinesle dovolj dobička, da bi jim bilo vredno še naprej ustvarjati v tem segmentu! Škoda!

elan_prevc_takanashi