19. december 2013. Janez Janša je v oddaji Tarča, na nacionalni televiziji, vezal svojo upokojitev na to, če bo Slovenija v dveh letih dosegla pozitivno gospodarsko rast. Ker je Janez Janša očitno malce slabšega spomina, je mogoče smiselno, da ga vsake toliko časa spomnimo na dejstvo, da je Slovenija dosegla že prvo leto po njegovi izjavi 3% rast (2014) in v letu 2015 smo dosegli 2,9% rast BDP (vir)

Vrnimo se nazaj v leto 2013. Izjava je posneta (vir) in kot vsako leto, tudi letos, ko je gospodarska rast napovedana, da bo 2,4 % pričakujem, da bo enkrat Janez Janša držal svojo besedo in naredil to, kar je nekoč izjavil. Njegova izjava je bila:

»Kljub temu da Slovenija ima potencial, kljub temu da so na voljo boljše poti in da jih pač očitno nekateri ne znajo izbrati. Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju in bom zelo vesel, če žal moj pesmizem na tej točki, ko pač ne vidim nekih realnih ukrepov, ki bi jih sprejemali zato, da bi ponovno dosegli rast in zaposlovanje in delovna mesta, skratka, če nekdo to vidi in bo to dokazal, mu bom jaz prvi čestital.«

Janez Janša ni čestital nikomur za gospodarsko rast. Janez Janša se tudi ni upokojil. On je politik, ki opleta z besedami in jih očitno zelo hitro pozablja. No, saj ga razumem. Zakaj bi politik stal za svojimi izjavimi. Saj je vendar politik. In verjamem, da bom lahko vsako leto opozoril Janeza Janšo na to dejstvo, pa vendar se ne bo nič spremenilo.