Čili v vsak dom / Bohorc čili Čili v vsak dom / Bohorc čili

Čili v vsak dom / Bohorc čili

Čili je zadnjih par let trend. Tudi v Sloveniji. Vsak dan odkrijem kakšnega novega ponudnika, ki doma “vari” čili omakce, ali pa prodaja čilije preko spleta. Tudi sam sem letos kupil par sadik, vendar mi jih je toča uničila in ostal sem brez pridelka. Pred par dnevi sem na srečo dobil veliko pošiljko čilijev in omakc blagovne znamke Bohorc! Sicer izdelki še niso nikjer na voljo, ampak za testiranje je pa tole super.

Nisem poznavalec čilijev, zato sem šel najprej na internete raziskovati katere čilije sem dobil, predvsem pa njihovo moč. Kot mulc sem z veseljem jedel pekoče feferone, kasneje pa se je to malce ustavilo. Predvsem pa se je v zadnjih spremenil odnos do pekočih čilijev, saj so dobesedno preplavili celotno Slovenijo.

Čili v vsak dom / Bohorc čili
Čili v vsak dom / Bohorc čili

Kapsaicin?

Kapsaicin je alkaloid v čiliju, ki daje čiliju “pekočino” oz. ostrino. Kapsaicin ni v semenih, ampak v “posteljici”, ki drži semena skupaj.

Scoville lestvica / skovili?

Scoville lestvica, lestvica za merjenje jakosti pekočih zadev. Wilbur Scoville je leta 1912 razvil test imenovan ‘Scovillov organoleptični preizkus’ – vzel je ferefon in ga potem z vodo redčil toliko časa, da ni več občutil pekočega okusa. Navaden feferon ima vrednost 100 skovilov, Habanero čili pa 500.000 skovilov. Število Scoville toplotnih enot nam pove količino kapsaicina na enoto suhe mase.

Med najmočnejše čilije spadajo:

  • Jay’s Ghost Scorpion (2.200.000 skovilov)
  •  Carolina Reaper Death Strain (2.000.000 skovilov)
  • Trinidad Moruga Scorpion (1.700.000 skovilov)

Čili in telo?

Pekoča hrana spodbuja delovanje želodčne sluznice in s tem ščiti želodec. Prav tako čiliji dobro vplivajo na prebavo in celo pomagajo pri hemoroidih. Čiliji imajo še cel kup drugih pozitivnih lastnosti, kljub temu, da je prepričanje povsem drugačno.

Katere čilije sem dobil?

  • Habanero Red (300.000 – 500.000 skovilov) in Habanero Golden (150.000 – 325.ooo skovilov)
  • Birds Eye (50.000 – 150.000 skovilov)
  • Cayenne Chile Pepper (30.000 – 50.000 skovilov)
  • Black Pearl (10.000 – 30.000 skovilov)
  • Bolivian Rainbow (10.000 – 30.000 skovilov)
  • Peter Pepper (aka Peter Penis)  (10.000 – 30.000 skovilov)
  • Cherry Bomb (2500 – 5000 skovilov)

Za del njih sem se odločil, da jih bom posušil in da jih bom imel kot dodatek jedem. Glede na to, da nimam dehidratorja, jih sušim pri temperaturi nižji od 50 stopinj v pečici že več kot 6 ur. Še par ur jih bom pustil in potem videl, kaj se je zgodilo z njimi. Namreč čiliji ne smejo biti preveč “mokri”, da ne zgnijejo, prav tako pa tudi ne preveč “zažgani”. Ravno nekje vmes morajo biti.

Drug del čilijev pa bom namenil pripravi omake. Ne, ne bom imel svoje znamke omak, ampak rad pa bi poskusil pripraviti nekaj po svojem navdihu, brez pomoči receptov, ki jih najdem sicer povsod na spletu. Če mi bo uspelo, pa je drugo vprašanje. Imam voljo, nimam znanja, imam internet in imam čas!

Hvala Marko (Bohorc), za tole pošiljko. Prav polepšal si mi vikend. In cela bajta diši samo po čilijih.

p.s.: ko režete čilije, počnite to z rokavicami, predvsem pa se ne dotikajte oči, ali katerih drugih delov telesa, saj ni prijeno. Ja. Na lastnih napakah se najbolj naučiš stvari!

Čili v vsak dom / Bohorc čili
Čili v vsak dom / Bohorc čili