Less je strateška družabna igra, ki jo je izumil Aleksandr Starovojtov. Leta 2015 je na Kickstarterju zbiral 4.000$, na koncu pa zbral preko 48.000$. Sedaj je v okviru akcije Štartaj Slovenija na voljo tudi v Spar trgovinah po ceni 14,90 eura.

Igrica na prvi pogled deluje precej zahtevna, vendar se boste kaj kmalu spomnili, da ste nekaj podobnega že igrali. Napisal sem podobnega, saj je tole ideja, ki jo je Aleksandr dobil na morju, ko je ugotovil, da otroci niso s seboj vzeli družabnih igric. Vzel je podstavek za pivo in osnova igrice je bila narejena.

Kako igrati Less (navodila)?

Cilj igre Less je, da kot prvi premaknete štiri figure v nasprotni kot. Preprosto, kajne? Seveda pa je par stvari na katere morate biti pozorni. Igrica Less je primerna za dva igralca, ali za štiri – v tem primeru potrebujete dvojni komplet. Komplet je sestavljen iz 12 kvadratnih ploščic ter  8 figur.

Igralna plošča je sestavljena iz “podstavkov za pivo”, ki so različno potiskani in predstavljajo ovire za vaše figure. Omogoča več kot 100.000 kombinacij postavitve. Igre se boste težko naveličali, predvsem pa bo igra vsakič drugačna in zanimiva.

Igralec ima na voljo tri premike. En premik vključuje horizontalne in vertikalne premike ter preskakovanje figur (diagonalni premiki niso dovoljeni!). Skok čez odebeljeno steno šteje za dva premika, pri skoku čez dvojno odebeljeno steno pa to šteje za tri premike.

Kako narediti Less še bolj zanimiv?

Seveda lahko, če vam je to premalo, vključite zraven še točkovanje in naredite vse skupaj še precej bolj tekmovalno. Lahko pa tudi igrate malce bolj taktično vse skupaj in si pomagate s spodnjimi nasveti:

  • za najučinkovitejše premikanje v igri preskakujte figure
  • razmislite, kako boste zaprli pot nasprotniku
  • s ploščicami, ki imajo 3 stene regulirajte zahtevnost igre
  • za hitrejšo igro poskusite igrati na čas

Jaz sem pred časom dobil Dvoboj Less igrico, ki je bila brandirana v barve pivovarne Laško. Torej je lahko Less tudi odlično poslovno darilo, ki vam bo vašim poslovnim partnerjem kravžljalo živčke kar nekaj časa. Predvsem pa Less ni ena izmed igric, ki jo odigrate in ste se je že naveličali.