Nov dan, nova kampanja za hrano v Sloveniji in novo metanje denarja skozi okno ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tokratna kampanja se imenuje Naša super hrana in se je začela s splošno promocijo lokalne hrane, nadaljevala pa se bo s promocijo mleka in mesa ter nove sheme kakovosti Izbrana kakovost – Slovenija.

Kupujem Slovensko, Izbrana kakovost, Bodite pozorni na lokalno poreklo, Kupujmo domače, samo par imen kampanij, ki smo jih zadnja leta lahko spremljali. Če bi me kdo vprašal, če sem si zapomnil katero od njih – odgovor bi bil zelo preprost. NE! Niti ne vem točno, kaj so komunicirali. Edino, če grem delati logične zaključke iz naslovov kampanij, potem lahko približno ugotovim za kaj se je šlo.

Ampak po vrsti. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ima očitno dovolj sredstev (ki jih verjetno pridobi iz EU) in posledično se odloča za “promoviranje” domače, lokalne hrane, za postavljanje standardov v prehranski industriji in za vzpodbujanje povečanja prodaje domače hrane. Super! Za naš denar gre.

Ker sami ne znajo narediti tega, se odločijo za “pitche”, kamor povabijo različne agencije, ki jih potem pripravijo idejne predloge in jih tudi ovrednotijo. Ker so tudi časi za agencije vse prej kot zlati, pripravijo svoje predloge in na MKGPju so navdušeni nad idejami. Odločijo se za izvajalca, ta zgradi spletno mesto, kreira oglase, jih posname in le to se začne predvajati na televiziji in na internetih. Vsi smo srečni in vsi smo zadovoljni. Seveda se naredijo tudi poročila o uspešnosti same kampanje, za katero čez pol leta nihče več ne ve, da je obstajala.

Ker ima MKGP zopet sredstva na voljo, se odločijo za novo akcijo.. In tako se ponavlja v nedogled. MKGP je kar dobra molzna krava in število kampanj, ki jih sproducirajo za njih je precej zanimivo.

Zanima me, koliko ljudi dejansko v trgovini išče izdelke, ki imajo oznako Izbrana kakovost – Slovenija? Ali pa dejansko kupujejo domače? Sam sem sicer precej skeptičen do tega, vendar me kakšna poglobljena analiza in rezultati takšne kampanje lahko prepričajo tudi v nasprotno. Predvsem me zanima odnos med ceno in kupovanjem domačih izdelkov – kaj je za potrošnika v tem času bolj pomembno?

Sicer verjetno, kot vedno zapišem, nisem ciljna skupina teh kampanj, ampak sem pa še vseeno potrošnik. Verjetno nisem edini, ki razmišlja na tak način – ampak v končni fazi mi je vseeno ali je izdelek domač ali pa iz tujine, če ima neke veljavne certifikate, ki so splošno priznani. In le ti mi več pomenijo, kot pa certifikati, ki si jih vsako leto izmislijo na novo v Sloveniji. Če bo šlo tako naprej, bodo morale embalaže imeti eno samo stranico namenjeno temu.

Seveda še vedno obstaja možnost, da jaz samo ne štekam teh kampanij in dejansko delujejo več kot odlično in so vsi deležniki zadovoljni in potrošniki mrzlično kupujejo izdelke s temo označkami! Se motim?

Naša super hrana / svet za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov
Naša super hrana / svet za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov