Vlada je po hitrem postopku, zaradi všečnosti in reševanje ministrice za zdravstvo (btw.. kako kaj reforma?) uredila, da je 2. januar dela prost dan. Če bo kdo rekel, da se kaj ne da, bo moral v kot klečat. Zato pozivam vlado, da sprejme nov zakon, ali spremeni trenutni ZEPI tako, da bo prepovedana prodaja in uporaba pirotehnike!

Trenutno je v Sloveniji v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
  • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Zakon predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

  • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
  • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Sam bi raje živel v državi, kjer bi bila prepovedana uporaba in prodaja pirotehnike. Jebeš demokracijo. Jebeš možnost tega, da bo nekdo, ker ima takšno veselje, metal petarde pod tačke psov, da bo nekdo drug metal to med gručo ljudi in da bo za novo leto celotna Slovenija bolj podobna obleganemu kraju iz filma o Rambu.

Očitno lahko vlada, ko je treba sanirati določene stvari – v tem primeru reševati rit Milojki Kolar Celarc, po zelo hitrem postopku uredi stvari. Tudi to, da DS ni izglasoval veta na 2. januar veliko pove o vsem skupaj. Da ne bo pomote – vseeno mi je za 2. januar. Sam nisem eden izmed državniških moljev, ampak sem na trgu – torej tudi 2. januar zame ni dela prost dan! In če vlada že spreminja stvar AD HOC, potem naj spremeni stvari tudi tako, da se bomo v Sloveniji počutili boljše. In pirotehnika ne sodi v roke posameznika v Sloveniji.

Ampak grem še korak naprej. Če vlada že dviguje trošarine na tobačne izdelke in obstaja enotna “tobačna škatlica”, potem pričakujem enak ukrep tudi pri pirotehniki – naj bodo škatle s petardami, ali pa same petarde polepljene z rokami tega 14-letnika, ki je včeraj izgubil obe roki.

Aha, za to pa nimajo jajc. Pa pirotehnika ne prinese dovolj denarja v blagajno od trošarin, da bi se šli kaj takšnega. Rajši se delajmo lepe in “kao” skrbimo za vaše zdravje in zato dvigujemo trošarine na tobačne izdelke – vendar ta denar ne gre za preventivo, ampak za polnjenje davčne blagajne.

tl;dr (too long; didn’t read)

  • prepoved prodaje in uporabe pirotehnike skozi celo leto
  • čim prej sprejetje tega zakona
  • naj Milojka že odstopi, ker zdravstvene reforme ne bomo videli niti v letu 2017..