Res je. To, da se ne oglašam na neznane telefonske številke prakticiram že zelo dolgo. Oglašam se na telefonske številke, ki jih imam v imeniku, saj imam to pravico in možnost, da se pogovarjam zgolj s tistimi, s katerimi se želim pogovarjati, predvsem pa s tistimi, s katerimi sem izmenjal telefonsko številko. Prav tako se ne oglašam na skrite telefonske številke.

Sam niti ne vrnem klica, če telefonska številka ni shranjena v mojem telefonskem imeniku, ki šteje okoli 800 kontaktov. Glede na to, da zadnje čase mesečno opravim manj kot 60 minut pogovorov, ni to nič nenavadnega.

Navada je železna srajca in precej pogosto me kdo “napizdi” zaradi moje navade, ali razvade, da se ne oglašam na telefonske številke, ki niso v mojem imeniku. Ljudi, s katerimi sem bil kdaj v kontaktu imam v imeniku in če me nekdo kliče iz neznane številke in se ne oglasim, potem pričakujem vsaj SMS, kjer se mi predstavi, ali pa vsaj pove, kaj bi rad od mene.

Mobilna številka je nekaj drugega, kot je bila nekoč stacionarna številka. Mobilno številko je osebna stvar in ponavadi ni v nobenem imeniku. Prav tako je namenjena tistim, ki jim jo daš in s tem “privoliš”, da te lahko pokličejo. Z neznanci in različnimi “akviziterji” pa se mi ponavadi ne da pogovarjati, niti ukvarjati.

Ali pokličete nazaj, ko imate zgrešen klic?

Tudi tega večinoma ne prakticiram. Imam pač malce drugačen odnos do mobilnega telefona in te vrste komunikacije. Poskušam biti sicer dosegljiv 24/7, ampak na alternativnih komunikacijskih kanalih. Raje imam črno na belem, kot pa stvari, ki se omenijo med pogovorom po telefonu in niso niti jasno definirane. Precej lažje je, če nekdo pošlje mail in poskušam čim prej odgovoriti. Precej drugače, kot pa če gre za “načelni” ustni dogovor, kjer je veliko belega šuma in posledično lahko vsak razume isto stvar povsem drugače. Ljudje se poslušamo, vendar se ne slišimo..

Ali lahko preživite dan brez mobilnega telefona?

Dejstvo je, da smo postali odvisniki od mobilnega telefona. Preko 7 milijard ljudi po svetu uporablja mobilno komuniciranje in večina od nas se sploh ne zaveda, da obstaja na GSM telefonu OFF gumbek. Pred leti je bilo to drugače. Dogovori so veljali, zamujanja ni bilo toliko, pogovarjali smo se po stacionarnih telefonih, najprej po tistih ki so bili na žicah, potem po brezžičnih, pa vendar smo živeli.

Danes pa si težko predstavljamo življenje brez mobilca. Twitter, Facebook, Instagram, MP3 player, fotoaparat, beležnica, SMS-anje in v končni fazi tudi telefoniranje, so nam spremenili pogled na življenje in tudi stil življenja. Zamujanje je postalo nekaj povsem normalnega, opravičila preko SMS-ov, plačevanje z mobilniki… Lahko bi našteval do nezavesti, pa vendar ne bi prišel do konca. Mobilnik je spremenil svet. Tako kot sta ga spremenila računalnik in internet.

Moj odgovor na zgornje vprašanje? Povsem preprosto. Nisem več odvisnik, počasi se odvajam tudi “social media”, ker sem končno ugotovil, da je precej preveč šuma, kot pa koristi vse skupaj.

Če me želite dobiti, potem boste morali izkoristiti druge kanale, kjer pa “živim” 24/7 – recimo Twitter, ali pa elektronska pošta. In tam sem precej bolj odziven, kot preko telefona v večini primerov!