Marko Štrovs – Italijani so zavarovali Ljubljano z žično ogrado zaradi pobojev komunistov

Marko Štrovs je pred leti razburil Slovenijo z izjavo – Upokojencem se ni bati, da bi izgubili službe. Bati se imajo le Matilde! je včeraj na Twitterju udaril znova. Tokrat povezano z okupacijo Ljubljane in nam vsem odkril dejanski razlog, zakaj so Italijani obdali Ljubljano z žico! Razloga verjetno ne poznate, kajne?

Kaj je torej tvitnil Marko Štrovs?
22/2/42, ko so komunisti pobili že več kot 120 meščanov, policija pa jih ni mogla ujeti, so Italijani zavarovali Ljubljano z žično ogrado.

Gre za tipično potvarjanje zgodovine, kot smo ga navajeni zadnja leta. Smešno pri vsem tem je, da takšnih dejanj nihče več ne obsoja in ne izpostavlja. Posledično se lahko zavedamo, da se bo ta laž ponovila še parkrat in takrat bo to postala resnica. V bistvu so bili komunisti krivi za okupacijo in obdanje Ljubljane z bodečo žico. In tako se bo tudi ta del zgodovine spremenil, kajti nihče več ne bo skočil v zrak in kljuboval tej izjavi.

Desnica “zna” na svoj način in preko svojih privržencev spreminjati zgodovino. Predvsem pa zna potvarjati vsa dejstva in če je potrebno, jih tudi fizično ponarediti.

 • Na Wikipediji sicer piše (vir):

Visoki komisar za Ljubljansko pokrajino Emilio Grazioli in poveljnik 11. armadnega korpusa general Mario Robotti sta konec januarja 1942 izdala ukaz Kraljevi italijanski kopenski vojski, da prične obdajati Ljubljano z žičnimi ovirami, da bi tako preprečili stik med samim mestom in primestnim okoljem.

 • RTV Slo (vir):

Okupacija Ljubljane zaseda v zgodovini evropskih prestolnic posebno mesto, saj je bilo le malo naselij popolnoma okupiranih in tako rekoč spremenjenih v koncentracijsko taborišče. Samo utrjevanje Ljubljane se je začelo 22. februarja 1942 zvečer na ukaz Visokega komisarja za Ljubljansko pokrajino Graziola in poveljnika 11. armadnega korpusa generala Maria Robottija. Prvotna gradnja, ki je bila začasna (bodeča žica, koli …), je bila končana naslednjega dne ob 14.uri. Tega dne, 23. februarja, je Grazioli izdal še prepoved izhoda iz mesta Ljubljane; s tem ukazom je omejil prihod in izhod na 11 cestnih prehodov (t. i. blokov), ki so jih lahko prečkale le osebe z dovoljenjem komisariata.

24. februarja pa so sprožili prvo racijo v mestu, ki je trajala do 15. marca 1942 v različnih predelih Ljubljane. Zaradi nekaterih porazov v maju 1942 je general Robotti 11. maja imenoval Posebno komisijo za zgraditev utrjenega zidu okoli Ljubljane, ki naj bi opravila pregled obstoječe infrastrukture in predlagala oz. načrtovala zgraditev nove. Ta fortifikacija je imela več namenov: obramba Ljubljane pred zunanjim napadom, obramba Ljubljane pred notranjim napadom, osamitev močnega odporniškega gibanja v mestu in prekinitev stikov med mestom, pomembnim logističnim in rekrutnim centrom ter okolico.

Če prav razumem Marka Štrovsa – Ljubljana je bila okupirana. In Ljubljančani bi morali to mirno pustiti in prenašati. Nikakor se ne bi smeli upreti in ljudje bi morali biti zadovoljni, ker so jih sovražniki okupirali. Ja, preprostost logike nekaterih ljudi me vsak dan znova navduši.

Še en poskus spreminjanja zgodovine in pripisovanje zaslug okupatorju je tole. Ampak. Saj smo že navajeni. Čez par let bomo lahko še izvedeli, da smo 2. svetovno vojno v Sloveniji začeli kar sami in smo sami krivi za vse, ki so umrli – ker so se naši predniki zoperstavili okupatorjem in nacistični vojski. Če tega ne bi počeli in bi se prepustili njihovi okupaciji, bi bilo vse ok, kajne?

FAK! Resnično mi gre že počasi na kurec to spreminjanje zgodovine na takšen način!

 1. “Smešno pri vsem tem je, da takšnih dejanj nihče več ne obsoja in ne izpostavlja”
  ====================

  To ni smešno ampak žalostno, da se danes ne obsoja pobijanje Ljubljančanov leta 1941-42 s strani komunistov.

  1. Zakaj bi se obsojalo pobijanje denuncijantov in sodelavcev okupatorja?

   Razloži …

   1. Saj se jih ni obsojalo! Kje so kakšni zapisniki obsodb sodišč? Kje so navedene lokacije njihovih grobov?
    Pobijalo se jih ker naj bi bili izdajalci.
    Proglasilo se jih je za izdajalce, zato, da se jih je pobilo!

   1. 941 pobitih Slovencev (kmetov, županov, podjetnikov, duhovnikov, …) s strani VOS-a (in drugih partizanskih enot) do poletja 1942, ko je bila ustanovljena prva vaška straža. Proti komu so se partizani tedaj borili?

    Poznaš vir, dragi @had? Ne, napaka, ni JJ!

    1. Ali je vir slučajno Tomaž Majer? xD Če ni, potem pa prosim razkrij tvoj ultra kredibilen in mednarodno priznan vir. Me res zanima če si upaš in kaj je to zate “kredibilen” vir. :)

Komentarji so zaprti.